Co je to čočka?
Čočka je popínavá rostlina, která má lusky se semeny. Má vysoký obsah vitamínů, železa, vápníku, draslíku a selenu. Dále také bílkovin a sacharidů. Najdeme v ní také kyselinu pantotenovou a organické kyseliny…
Máme různé druhy čočky. U nás je asi nejznámější zelená, žlutá a červená čočka. Pro děti je nejlepší čočka červená.
Jak čočka prospívá našemu organismu?
Čočka je dobrá na hubnutí. Odvádí z těla vodu a dobře zasytí. Je dobrá jako dietní jídlo.
Vegetariánům díky bílkovinám dokáže nahradit maso.
Také pomůže při menstruaci. A to díky obsahu železa a zinku, který se podílí na tvorbě hormonů.
Díky vysokému obsahu vitamínů, lecitinu, hořčíku a vápníku je výborným prostředkem proti depresím, stresům a psychickým poruchám.
Čočka pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, takže je vhodná pro cukrovkáře. Snižuje cholesterol a také působí preventivně proti rakovině.
Máte zácpu?
Udělejte si odvar z čočky, přidejte olej a sůl. A problém je vyřešen.
Čočka je ideálním zdrojem energie. V trávicím systému se dobře vstřebává. Čočka zásobuje buňky kyslíkem a tím zvyšuje výkonnost a odbourává únavu.
Jak jí využít v kuchyni?
Čočku můžeme uvařit, nebo ji jíme syrovou. Běžnější postup je takový, že se nejdříve namočí a to nejlépe přes noc, Pak se uvaří, zahustí a ochutí. Také se může podávat naklíčená čočka, ta se jí syrová. Čočka se nejprve propláchne a nechá do druhého dne ve studené vodě. Druhý den vodu slijeme, čočku přikryjeme vlhkým plátnem a nechá se na teplém místě naklíčit. Jíst se může, když jsou klíčky dlouhé asi 5 cm. Takto připravená je dobrá do salátů.
Čočka má opravdu všestranné využití a je pro nás prospěšná. Připravíme ji jako polívku salát nebo jako hlavní jídlo.
ČERVENÁ ČOČKA S KROUPAMI
200 g červené čočky
200 g krup
100 g cibule
celozrnná mouka
olivový olej
česnek
sůl
majoránka
plnotučná hořčice
Postup:
Čočku a kroupy uvaříme doměkka. Slijeme, přidáme na oleji zpěněnou cibuli, česnek, trochu mouky, lžičku hořčice, majoránku a sůl. Vložíme do olejem vytřené zapékací misky a dáme zapéct do trouby. Podáváme se salátem, vařenými brambory nebo pečivem.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Červená čočka je nejlepší do salaátů a také z ní není špatný zeleninový hrnec (to je něco jako klasická čočka, ale nezahuštěné a je v tom zelenina), dobrá je také na zapékání a takové čili z čočky místo fazolí také není k zahození.
Nuninko,chválím krásný článek.
Čočka se u nás dělá na mnoho způsobů a ještě se nám nepřejedla.Její chutˇ je neutrální a hodí se i k zapečení s těstovinami.Chutˇˇím se meze nekladou.Hezký zbytek dne.