Dětem se není vždy jednoduché zavděčit, a to platí i u jídla. Jednou ze spolehlivých metod je zapojit děti do procesu přípravy. Ty menší rády pomáhají s podáváním a koukají maminkám pod ruku, ty starší jsou již skoro hotoví kuchtíci.
Tím, že se děti na jídle podílí si ho budou více vážit a vytvářet si k němu pozitivní vztah. Nezapomínejte, že co bude dítě jíst, tedy pestrost stravy a jeho kvalita, je plně na nás. A rozhodnutí o tom, kolik toho dítě sní, nechte na něm. Je daleko efektivnější dítě do jídla nenutit. Naučí se tak daleko lépe vnímat, kdy je nasycené a kdy má hlad. V budoucnu se tím předchází vzniku nadváhy a obezity u dětí.
Co dobrého si tedy doma připravit, aby dětem chutnalo a zároveň to bylo zdravé?
Kuřecí špízy
Ingredience:
● 200 g kuřecích prsou
● 200 g brambor
● 100 g červené papriky
● 100 g cibule
● 100 g žampionů
● hořčice, sůl, pepř
Příprava:
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, promícháme s hořčicí, osolíme a opepříme. Necháme ho na hodinu odležet v chladu.
Zeleninu si také nakrájíme na menší kousky, brambory na plátky. Poté střídavě napichujeme s masem a žampiony na špízové jehlice. Větší děti si mohou vyhrát a špízy si napichovat samy.
Hotové špízy pečeme v troubě nebo venku na grilu. Je to hravé jídlo ideální pro venkovní přátelská setkání rodičů s dětmi.
Hutný zeleninový vývar s rybím filé
Ingredience:
● 200 g rybího filé
● 1 dcl zeleninového vývaru
● 50 g másla
● 80 g kořenové zeleniny
● 80 g celozrnného kuskusu
● 1 vejce
● koření na ryby, česnek, pažitka
Příprava:
V zeleninovém vývaru uvaříme rybí maso. Maso následně vyjmeme a rozdrobíme na menší kousíčky. Vývar přecedíme. Dáme do něj celé vejce, koření a promícháme.
Kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo a lehce osmažíme na másle. Přidáme prolisovaný česnek, zalijeme naším vývarem a vaříme s celozrnným kuskusem. Na závěr do vývaru vrátíme kousky rybího masa a nakrájenou pažitku.
Domácí hamburger z kuřecího masa
Ingredience:
● 300 g kuřecí masa
● 70 g strouhanky
● 100 g cibule
● sůl, pepř, plnotučná hořčice, kečup
● vícezrnná bulka
● ledový salát, rajče
Příprava:
Kuřecí maso pomeleme a smícháme se všemi náležitými ingrediencemi: s cibulí nakrájenou na jemno, solí, pepřem, strouhankou a asi 1 dcl vody.
Z vypracovaného těsta vytvarujeme tenké placičky, které pečeme v troubě. Pečení v troubě bez tuku je daleko zdravější varianta než placky smažit na pánvi.
Děti si své hamburgery mohou ozdobit samy podle vlastní fantazie. Bohatě jim postačí půlka vícezrnné bulky. Pod maso si mohou dát listy ledového salátu, navrch kečup, hořčici a jako oblohu plátky rajčátek.
Pro malé děti je neméně důležitý i pitný režim! Zatímco dospělý člověk si vystačí s 35-40 ml na kilogram tělesné hmotnosti, u předškolního dítěte to představuje 1,5 – 2 litry tekutin za den, tedy 80 – 120 ml na kilogram. Mezi vhodnými tekutinami nenajdeme kolu ani podobné přeslazené sycené nápoje. Dítěti nejvíce prospívají slabší ovocné čaje, domácí zeleninové a ovocné šťávy a obyčejná pramenitá voda.
Napsal/a: Tereza Pechová
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)
Super, tak jsem dovařila a dojedli jsme-dobrota :-D, dali jsme si k večeři, jen doporučuji-místo vody dát vajíčko a nepřidávat strouhanku, jak jsem to udělala já-maso sice bez nich nevypadá tak tuhé, ale lepší je na pečení měkké! (pak je na jídlo mnohem lepší). Ale jinak DOPORUČUJI!!! Je to mňamka…
Dneska vařím, zatím to vypadá moc dobře .. 🙂
Souhlasím, jen možná ty jídla by šly připravit i bez soli, kečupu a hořčice. A byly by úplně zdravé:) Pokud si děti na sůl a zvýraznovače chuti nezvyknou, myslím, že jim to bude chutnat i tak 🙂
Maso na hamburger lze připravit i v parním hrnci 🙂 na páře a tím pádem je také zdravější, super nápad-hamburger mi jinak připadá hodně nezdravý, tak ho vyzkoušíme 🙂
Dobré recepty
Mobile Sliding Menu