Zdravé a rychlé večeře pro školáky

Rubrika: Recepty

Co mám těm dětem dneska zase připravit k večeři? Každodenní vymýšlení večerních pokrmů pro hladové jedlíky je nuda. Přijměte naši inspiraci…

Tak co si dneska dáme na večeři? Pozvěte k vaření i vaše děti, recepty jsou jednoduché. Pojďte zkusit třeba:

Vločkové karbanátky

Co budete potřebovat:vlockove_karbanatky
200 g ovesných vloček
600 ml vody
olej
větší cibule
1–2 vejce
strouhanka podle potřeby
2 stroužky česneku
pepř, sůl

Postup:
Vločky povaříme v osolené vodě na kaši (trvá to 5–10 minut) a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku nadrobno a osmažíme ji na troše oleje. Do vychladlé kaše zamícháme vejce a osmaženou cibulku, zahustíme strouhankou, přidáme lisovaný česnek, trošku soli, případně i pepře. Ze směsi lžící vykrajujeme kousky, zaoblíme z nich placičky a obalíme je ve strouhance.
Z uvedeného množství uděláme asi 25 karbanátků. Karbanátky pečeme na pečicím papíru nebo vymaštěném pekáči dozlatova.

Tip:
Do směsi můžete přidat 150 g udušených hub, případně vařené mleté maso nebo šunku. Ke karbanátkům se skvěle hodí už jen syrová zelenina, na jakou zrovna budete mít chuť.

Zapečené farfale s pórkem

Co budete potřebovat – suroviny na dvě porce:
120 g těstovin farfale (mašliček)
200 g pórku
3 stroužky česneku
větší cibule
2 vejce
100 ml mléka
lžíce oleje, sůl
červená paprika

Postup:
Mašličky uvaříme na skus, pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek nadrobno a vše orestujeme na oleji.
Smícháme s těstovinami, dáme do pekáčku a zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Vše zapečeme v troubě. Podáváme s červenou paprikou krájenou na proužky.

Tip:
Tento pokrm je velice jednoduchý a poskytuje spoustu možností k obměně. Místo pórku můžete použít brokolici, zelené fazolky (oboje předem mírně povařte v páře) nebo třeba červenou a žlutou papriku. Mašličky jsou použity čistě z estetických důvodů, můžete samozřejmě použít jakékoliv těstoviny.

Těstovinový salát s bazalkovým pestem

Co budete potřebovat – suroviny na dvě porce:testovinovy_salat
120 g těstovin libovolného tvaru
1 polévková lžíce bazalkového
pesta
2 velká rajčata
½ hlávkového salátu
150 g drůbežího masa
sůl, pepř, olej

Postup:
Drůbeží maso nakrájíme na kostičky, na oleji opečeme, osolíme, opepříme.
Mezitím dáme vařit těstoviny. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky – rajčata na kostičky a salát na proužky.
Uvařené těstoviny smícháme s pestem a zeleninou. Přidáme opečené drůbeží maso. Podáváme.

Tip:
Místo drůbežího masa můžete přimíchat mozzarelu nebo tuňáka.
Bazalkové pesto se připravuje z bazalky, piniových oříšků, oleje, česneku, octa, bylinek a koření. Je výborné jako omáčka k těstovinám, do zapečených brambor či ke grilované zelenině.


Ukázky jsou z knihy Zdravé a rychlé večeře pro školáky, kterou vydalo nakladatelství CPress.

Jednoduché recepty jsou seřazeny unikátním způsobem podle ročních období s ohledem na sezonní nabídku surovin a jsou sestaveny podle potravinové pyramidy, aby kombinace potravin byla vyvážená. Kromě receptů v knize naleznete ještě zásady pestrého jídelníčku a správného stravování dětí školního věku. Autorky společně působí mimo jiné v Poradně výživy pro děti, kde se formou hry a pozitivní motivace snaží pomáhat rodičům a dětem v otázkách zdravé výživy a životního stylu.

Každodenní vymýšlení večerních pokrmů pro hladové jedlíky pro vás přestane být noční můrou a začnete si společné stolování užívat. Pomůže vám k tomu tato knížka, plná nápaditých, zdravých, nutričně vyvážených receptů, s nimiž je příprava pokrmů tak rychlá, že ji zvládnete opravdu za několik minut, a tak snadná, že ji dokážou i vaši školáci.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • Jarmuschka

    Vločkové karbanátky taky znám, jen jsme je smažili.
    A kolikrát jsme je osmažili jen „napůl“, schovali do krabičky a zamrazili.
    A pak už vytáhli jen potřebné množství, po rozmražení dosmažili, uvařili brambory…

    A těstovinový salát děláme, my máme rádi s hráškem a kukuřicí a „krabími“ tyčinkami.

  • Zajímavé recepty.

  • Králíček4

    Díky,karbanátky vyzkouším 🙂

  • mura

    těstovinový salát dělávám,je moc dobrý,vyzkouším ty vločk.karbenátky

  • Ivča a Domča

    Vločkové karbanátky dělám často, máme je rádi, stejně, jako na podobném způsobu dělané brokolicové či kapustové karbanátky. Jen tam nedávám strouhanku, ale namočené pohankové vločky, je to super pojidlo:-)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist