Co mám těm dětem dneska zase připravit k večeři? Každodenní vymýšlení večerních pokrmů pro hladové jedlíky je nuda. Přijměte naši inspiraci…
Tak co si dneska dáme na večeři? Pozvěte k vaření i vaše děti, recepty jsou jednoduché. Pojďte zkusit třeba:
Vločkové karbanátky
Co budete potřebovat:
200 g ovesných vloček
600 ml vody
olej
větší cibule
1–2 vejce
strouhanka podle potřeby
2 stroužky česneku
pepř, sůl
Postup:
Vločky povaříme v osolené vodě na kaši (trvá to 5–10 minut) a necháme vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibulku nadrobno a osmažíme ji na troše oleje. Do vychladlé kaše zamícháme vejce a osmaženou cibulku, zahustíme strouhankou, přidáme lisovaný česnek, trošku soli, případně i pepře. Ze směsi lžící vykrajujeme kousky, zaoblíme z nich placičky a obalíme je ve strouhance.
Z uvedeného množství uděláme asi 25 karbanátků. Karbanátky pečeme na pečicím papíru nebo vymaštěném pekáči dozlatova.
Tip:
Do směsi můžete přidat 150 g udušených hub, případně vařené mleté maso nebo šunku. Ke karbanátkům se skvěle hodí už jen syrová zelenina, na jakou zrovna budete mít chuť.
Zapečené farfale s pórkem
Co budete potřebovat – suroviny na dvě porce:
120 g těstovin farfale (mašliček)
200 g pórku
3 stroužky česneku
větší cibule
2 vejce
100 ml mléka
lžíce oleje, sůl
červená paprika
Postup:
Mašličky uvaříme na skus, pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek nadrobno a vše orestujeme na oleji.
Smícháme s těstovinami, dáme do pekáčku a zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem. Vše zapečeme v troubě. Podáváme s červenou paprikou krájenou na proužky.
Tip:
Tento pokrm je velice jednoduchý a poskytuje spoustu možností k obměně. Místo pórku můžete použít brokolici, zelené fazolky (oboje předem mírně povařte v páře) nebo třeba červenou a žlutou papriku. Mašličky jsou použity čistě z estetických důvodů, můžete samozřejmě použít jakékoliv těstoviny.
Těstovinový salát s bazalkovým pestem
Co budete potřebovat – suroviny na dvě porce:
120 g těstovin libovolného tvaru
1 polévková lžíce bazalkového
pesta
2 velká rajčata
½ hlávkového salátu
150 g drůbežího masa
sůl, pepř, olej
Postup:
Drůbeží maso nakrájíme na kostičky, na oleji opečeme, osolíme, opepříme.
Mezitím dáme vařit těstoviny. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky – rajčata na kostičky a salát na proužky.
Uvařené těstoviny smícháme s pestem a zeleninou. Přidáme opečené drůbeží maso. Podáváme.
Tip:
Místo drůbežího masa můžete přimíchat mozzarelu nebo tuňáka.
Bazalkové pesto se připravuje z bazalky, piniových oříšků, oleje, česneku, octa, bylinek a koření. Je výborné jako omáčka k těstovinám, do zapečených brambor či ke grilované zelenině.
Ukázky jsou z knihy Zdravé a rychlé večeře pro školáky, kterou vydalo nakladatelství CPress.
Jednoduché recepty jsou seřazeny unikátním způsobem podle ročních období s ohledem na sezonní nabídku surovin a jsou sestaveny podle potravinové pyramidy, aby kombinace potravin byla vyvážená. Kromě receptů v knize naleznete ještě zásady pestrého jídelníčku a správného stravování dětí školního věku. Autorky společně působí mimo jiné v Poradně výživy pro děti, kde se formou hry a pozitivní motivace snaží pomáhat rodičům a dětem v otázkách zdravé výživy a životního stylu.
Každodenní vymýšlení večerních pokrmů pro hladové jedlíky pro vás přestane být noční můrou a začnete si společné stolování užívat. Pomůže vám k tomu tato knížka, plná nápaditých, zdravých, nutričně vyvážených receptů, s nimiž je příprava pokrmů tak rychlá, že ji zvládnete opravdu za několik minut, a tak snadná, že ji dokážou i vaši školáci.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)
Vločkové karbanátky taky znám, jen jsme je smažili.
A kolikrát jsme je osmažili jen „napůl“, schovali do krabičky a zamrazili.
A pak už vytáhli jen potřebné množství, po rozmražení dosmažili, uvařili brambory…
A těstovinový salát děláme, my máme rádi s hráškem a kukuřicí a „krabími“ tyčinkami.
Zajímavé recepty.
Díky,karbanátky vyzkouším 🙂
těstovinový salát dělávám,je moc dobrý,vyzkouším ty vločk.karbenátky
Vločkové karbanátky dělám často, máme je rádi, stejně, jako na podobném způsobu dělané brokolicové či kapustové karbanátky. Jen tam nedávám strouhanku, ale namočené pohankové vločky, je to super pojidlo:-)
Mobile Sliding Menu