Vykostění kuřete

Lavina pořadů o vaření, také literatura a DVD nosiče mě utvrzují v tom, že Češi stále rádi dobře baští. Řada z vás jistě vykosťuje co měsíc, někdo možná zatím ne. Tak prubneme to spolu? 😉
Které masíčko z kuřátka používáte na roládu? Osobně znám hodně lidí, kteří ji připravují z prs. Maso je celistvé a dobře se s ním pracuje. Ale věřte, že roláda z celého kuřete nemá chybu. Maso je v jednom kusu, žádné překládání plátků a ta šťavnatost! No a ze skeletu je super vývar.

Zavzpomínala jsem na studentská léta a vykosťování, které nás učila mistrová Libuška, pro vás nafotila.
Kuře položíme prsíčkama na pracovní plochu a v průběhu vykosťování s ním v podstatě nijak nemanipulujeme.

Oddělení masa od skeletu

Nejprve vedeme řez po páteři (označeno červeně), poté od páteře po skeletu dolů k prsíčkům (zelené šipky). Nejvíce pozor je potřeba dát při přeřezávání kloubů od křídel a stehen ( modře zakroužkováno).
Totéž provedeme na druhé straně, až zůstane uprostřed pouze skelet. Opatrně při odřezávání skeletu na hrudi, sice jsou tam prsa, ale místy jen kůže, tak ať se nám neprotrhne, nebo neprořízneme.

Vykostění křídel a stehen

Po odříznutí skeletu (oranžové místo), nás čeká vykostění křídel a stehen (červeně).
Uvnitř uchopíme kloub, po kterém seřezáváme maso, až zjistíme, že nám nezůstal ŽÁDNÝ otvor, ale maso se nám projmulo pekně dovnitř rolády.
Takhle to bude vypadat po zabalení (samozřejmě to bude ještě stáhnuté provázkem a po upečení neviditelné).
Při pečlivosti se nám cca po 10 – 15 minutách z kuřete vyklubal motýl 😀

Zkontrolujeme, zda není potřeba maso někde naříznout a překlopit do mezery. Můžeme buď plnit, nebo srolovat jen s česnekem, uložit do lednice, nechat vyhajat a druhý den dílo dokonat.

Dobrou chuť a ruce bez šrámu přeje Marie Busolíni!