Velikonoční mazanec

Rubrika: Recepty

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta a pečeme ho na Velikonoce stejně tak, jako vánočku na Vánoce a o velikonoční neděli by ho měl být na stole každý. V žádné rodině velikonoční mazanec nechybí a je jedno, jestli je kupovaný nebo domácí.
Bez mazance a beránka se na Velikonoce prostě neobejdeme. 🙂

Mazanec z domácí pekárny
250 ml mléka
100 g hery
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 vejce špetka
soli
400 g pol. mouky
200 g hl. mouky
2 1/2 lžičky suš. droždí

Ingredience vložíme do pekárny a zapneme program těsto. Po ukončení programu těsto propracujeme rukama a rozdělíme na dva bochánky. Dávat 2 bochánky na jeden plech je chyba, protože se k sobě během pečení přilepí. Je lepší upéct každý zvlášť. Těsto má konzistenci, která se vůbec nelepí a je krásně vláčné. Bochánky necháme nakynout, až se jejich velikost zdvojnásobí. Je to kynutí asi na 1 hodinku. Jestli nakynou málo, můžou během pečení popraskat. Po nakynutí potřeme bílky a posypeme mandličkami. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme 30 min. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Velikonoční tvarohový mazanec
150 g Hery
200 g mouč. cukru
2 vejce
citronová kůra
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
60 g rozinek namočených do rumu
kandované ovoce

Heru utřeme s mouč. cukrem a pak přidáme zbytek surovin. Propracujeme bochánek, pokud se těsto trochu lepí, můžeme si pomoct moukou při zpracovávání. Pečeme 40 min na 180°C. Po vyndání z trouby pomažeme rozpuštěnou Herou a silně pocukrujeme. Po vychladnutí zabalíme do potr. folie a necháme 2 – 3 dny uležet.

Klasický kynutý mazanec
500 g hladké mouky
100 g cukru
100 g tuku – máslo nebo hera
3 žloutky
3/4 kostky droždí
1/2 lžičky soli
1/4 l vlažného mléka
nastrouhaná citrónová kůra
rozinky – množství dle chuti
rum
mandle – vlašské ořechy

Hladkou mouku nasypeme přes síto do mísy, přidáme sůl, cukr, rozpuštěný tuk – nesmí být horký, jinak těsto nevykyne, 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí. Postupně přidáváme mléko dle potřeby. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout.
Vypracujeme 2 hladké bochánky, potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce. Střed nastřihneme do kříže, posypeme mandlemi nebo vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 20 minut, ale záleží na troubě.
Zpočátku kyne pomalu, ale v troubě nakyne. Mazanec není suchý, naopak vláčný a vydrží vláčný i několik dní.

Maminčin mazanec
na kvásek 1 lžíce vlažné vody, lžíce cukru, kostka droždí
100 g másla 
1 lžička soli
1 lžíce mandlí  + na posypání
500 g pol. mouky 
150 g cukru krupice 
100 g rozinek
250 ml vlažného mléko 
2 vejce + 1 na potření
1 lžíce citronové kůry

Připravíme si kvásek : droždí rozdrobíme, zasypeme lžící cukru a opatrně zalijeme lžící vody. Necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Důkladně prohněteme, podle potřeby přidáme mouku. Nakonec vmícháme rozinky a vytvoříme vláčné nelepivé těsto.
Vyklopíme ho na vál a rozdělíme na dva díly, z každého vytvoříme bochánek. Potřeme je rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a nahoře nařízneme křížek. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi půl hodiny kynout.
Potom mazanec pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 200 °C. Hotový mazanec pocukrujeme.

Já už se ne něho tak těším 🙂 s máslem a marmeládou, nebo jen tak. A děti k němu určitě budou chtít kakao.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (25 vyjádření)

  • Nuninko, to mi nedělej!!! 😀 Tím medovým mazancem začínáš nahlodávat mou myšlenku na tvarohový mazanec 🙂 :mrgreen:

  • Lien ,tady je slibeny recept na skladany medovy mazanec. Kostka droždí, 100g cukr moucka, 1van. Cukr, 100g másla, 200ml mléka, 2žloutky, kůra z citronu, trochu muškátového oříšků, špetka soli,500 g hl, mouky. Lázeň – 100g másla 2lžíce medu. Dozdobeni -mandle.
    Ze všech surovin, kromě těch na lázeň, uděláme vláčné těsto. Já dělám v pekarne. Necháme vykynout. Pak si vyválíme silnější plát, ze kterého si vykrojíme 12stejně velkých koleček. Připravíme si lázeň. Máslo s medem rozehřejeme na mírném ohni. Do této lázně pak macime kolečka. Ty pak skládáme do kulaté formy (dortové)přes sebe. A necháme ještě dokynout. Potřeme medovym máslem a pečeme v předehřáté troubě na 170stupňů asi 30min .Vyzkusime spejli. Ještě jsem zapomněla, posypeme mandlemi 🙂 také můžeme do testa přidat rozinky nebo brusinky .
    Uf, napsáno 🙂

  • Loni jsem mazanec nestíhala, ale letos se chci vrhnout na ten tvarohový. Ten se musí upéct 2-3 dny dopředu, tak jsem zvědavá, jestli na něho nezapomenu 😳 😀

  • Matilda

    Jarm, díky moc jak za tvůj osvědčený recept, tak i za to, že jsi vylovila před rokem vložené recepty od Nuninky a snad nás bude víc, co si doma upečeme výborný domácí mazanec.
    Už se na to fakt těším 🙂

  • Jarmuschka

    Matilda po mně chtěla vložit recept na mazanec kynutý v domácí pekárně. Jako nejlepší místo mi připadá komentář pod tímto tematickým článkem. Takže – těsto na vánočku, mazanec podle paní Momčilové:
    260-280 ml mléka (nebo vody) (dávám 270 ml mléka) nalijeme do formy, přidáme 2 žloutky, cca 80 g rozpušteného a zchládlého másla (Hery), já přidala ještě trochu oleje (kdyby nám mazanec vydržel déle, aby zůstal déle vláčnější).
    Na tekutiny nasypeme 500 g polohrubé pšeničné mouky, já pak povrch posypu sušenou citronovou kůrou (čerstvá strouhaná by taky mohla být).
    Do jednoho roku dám cukr – paní Momčilová píše 60 g moučkového a jeden vanilinový, já toho moučkového po zkušenostech dávám 100 g. Do protilehlého rohu 1/4 lžičky soli. Doprostřed uděláme důlek a tam rozdrobíme 20 g čerstvého droždí (půlka kostky).
    Dám formu do pekárny, zapnu program „příprava těsta“ a já mám 1 h 50 min čas na jiné aktivity.
    Teda zpočátku těsto kontroluji – jak jsem neodvažovala tuk (dávám od oka) a přidala navíc ten olej, tak bylo těsto tekutější. Přidala jsem další mouku, až se mi konzistence míchaného těsta zdála být ideální.
    Mezitím si dám okapat rozinky, rozlámu vlašské ořechy.
    Až pekárna pípne, že je hotovo, vyklopím na pomoučený vál, přidám okapané rozinky a ořechy, zapracuji.
    Udělám kulatý bochánek na plech.
    Potřu rozšlehaným vajíčkem a nechám ještě kynout. Trouba se už rozehřívá.
    10 minut peču na plný výkon (200-220°C), pak ztlumím na 150°C a peču. Zkouším špejlí, a když se na ni těsto už nelepí, troubu vypnu a nechám dojít.

  • Lien

    jarmuschko, taky mám elektrickou s horkovzduchem, ten když použiju, je všechno během pár minut černé :-(, takže nepoužívám (nejsem zvyklá), ale už se mi totéž stalo minule s vánočkou, dole byla v podstatě černá :-(, nahoru už jsem na mazance taky musela dávat alobal, protože jejich barva byla nebezpečně tmavá, uprostřed pořád lepivé tedy syrové, tak snad se časem taky vypracuju :-).

  • Jarmuschka

    Lien, já vánočky i mazance peču dle rad mé letité kuchařky (knihy) i dle rad předávaných v rodině nejdříve 10 min na 200°C (s horkovzduchem na 175°C), pak to stáhnu na tech cca 150°C a peču odhadem tak 40-60 min. (mám elektrickou troubu s horkovzduchem)
    Kontroluji barvu, špejlí píchám – těsto se nesmí na špejli lepit.
    V klasické plynové troubě jsem musela mazance, vánočky ještě přikrývat pečícím papírem.
    Někdo taky radí dávat na dno trouby kastrůlek s vodou, aby se mazanec, vánočka moc nevysušovaly…
    Moje začátky nebývaly valné, lety jsem se „vypracovala“.
    😉

  • Lien

    Nuninko, tak jsem zkusila ten KLASICKÝ KYNUTÝ recept, těsto udělala pekárna. Ale pečení bylo tedy fakt jiné, po dvaceti minutách na 150 byly bochánky syrové, nakonec jsem je tam trápila skoro hodinu, zdola už byly na odkrojení a prostředky taktak nesyrové. Takže příště nevím, jestli na větší teplotu? Jinak byly výborné. Díky za recept.

  • Jarmuschka

    Tož to bylo nedorozumění…. 😉
    Ale já jsem taky pro tradiční velikonoční „bochánky“ a vánočku na plech.
    🙂

  • Ale já myslela svou domácí pekárnu, ne že jsem skočila do města 😉 Já tohle pečivo vůbec nekupuju, peču doma vánočky i mazance, podle Nuninky už i šátečky, po celý rok…

    Jen prostě manžel měl dojem, že když to nechám upéct v pekárničce až do konce, na celý program a výsledek je kostka, tak je to vláčnější, než když jsem udělala dva bochánky, které se asi víc vypekly, takže prostě nebyly na jeho gusto… (těsto zamísila pekárnička, já pak přehnětla, nechala na plechu dokynout a upekla v troubě.)

  • Jarmuschka

    Hm, já ty „průmyslové“ vánočky, mazance a briošky moc nemusím.
    My je tu máme takové „papírové“ – suché, nesladké.
    (Ale v Olmiku je jedna pekárna, kde si, když mám možnost, briošky kupuju…)
    No, teď máme ty mazance takové nadýchané – nezvykle.
    Obyčejně mám těsto hutnější – to zpracovávám ručně (mám strach, aby pečku nestrhla). Kvůli času jsem ale zvolila jiný postup.
    Tak příště.

  • Jarmuschko, já mám recept na mazanec úplně bez vajíček. Nikdy jsem jiný nepekla, vždycky je výborný a mizí pod rukama. Jenom jsem byla „pokárána“, že „kostka“ z pekárny je chutnější a vláčnější než bochánky, které jsem iniciativně upekla sypané mandlemi…
    Takže poučení z krizového vývoje – přidala jsem si zbytečně práci 😉 (Já chtěla, aby to vypadalo fakt velikonočně 😉 )

  • Jarmuschka

    Tak jsem letos vyzkoušela recept Pavli Momčilové na těsto do domácí pekárny.
    První dávku jsem upekla v sobotu – dovezli jsme babičce.
    Dneska jsem pekla podruhé. Dala jsem ráno suroviny do míchací mísy, zapnula DP a šla s Lu číst (nácvik do školy). Když četla slovo „slepice“, uvědomila jsem si, že jsem mezi surovinami zapomněla na žloutek. Pekárna už intenzivně hnětla. Po kontrole jsem zjistila, že se těsto spojilo.
    Po upečení a nakrojení jsem zjistila, že se nic nestalo.
    Uf.
    😉

  • Jarmuschka

    Nuninko, díky.
    To bych se nasmála, kdybych pod tím článkem reagovala – ale ne, mám čisté svědomí. No jo, to jsem se věnovala rodině, doháněla resty v domácnosti…
    Mám k těm beránkům ještě něco, ale jdu tedy pod odpovídající článek – ty si mně najdeš.
    😉

  • bamiska

    také letos vyzkouším už jsem s tebou pekla vánočku tak budem pokračovat…kterej by jsi doporučila když jsem ho ještě nikdy nedělala a pekárnu nemám 😀

  • Jarmuschko inspirace na velikonočního beránka vyšla před pár dny.
    Článek najdeš tady – http://www.vasedeti.cz/rodina-a-vztahy/domacnost-a-bydleni/vareni/velikonocni-beranek/

  • Marinada
    Marinada

    Díky za recepty. Já budu taky letos zkoušet svůj první mazanec (ten kynutý), máma už moc nemůže na nohy, tak po ní zkusím převzít štafetu.

  • Jarmuschka

    Já vánočku i mazanec peču.
    Nemám přesný recept, vycházím z několika variant na kynuté těsto z kuchařky, podle které vařila a vaří mamka i ségry. Těsto je pokaždé trošku jiné, ale obecně je takové hutnější – to máme radši než „papírové“ kupované vánočky a mazance.
    V čem trošku experimentuju, je těsto na beránka.
    Prvního jsem pekla z těsta na olejovou bábovku.
    Možná bych mohla zkusit tvarohovou variantu – Nuninko, nechystáš nějakou inspiraci?

    Jo, a když už dám kynout těsto na mazanec, asi udělám i pár jidášků.

  • Lien

    já ho zase vždycky kupuji a letos ho upeču, zkusím ten první a doufám, že se povede. Nuninko děkuji za recepty.

  • johana

    Každý rok jsem pekla mazance a letos si mazanec koupím. Recepty jsou výborný všechny, já dělávám klasický kynutý. Děkuji 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist