Velikonoční mazanec

Rubrika: Recepty

Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého těsta a pečeme ho na Velikonoce stejně tak, jako vánočku na Vánoce a o velikonoční neděli by ho měl být na stole každý. V žádné rodině velikonoční mazanec nechybí a je jedno, jestli je kupovaný nebo domácí.
Bez mazance a beránka se na Velikonoce prostě neobejdeme. 🙂

Mazanec z domácí pekárny
250 ml mléka
100 g hery
100 g cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
1 vejce špetka
soli
400 g pol. mouky
200 g hl. mouky
2 1/2 lžičky suš. droždí

Ingredience vložíme do pekárny a zapneme program těsto. Po ukončení programu těsto propracujeme rukama a rozdělíme na dva bochánky. Dávat 2 bochánky na jeden plech je chyba, protože se k sobě během pečení přilepí. Je lepší upéct každý zvlášť. Těsto má konzistenci, která se vůbec nelepí a je krásně vláčné. Bochánky necháme nakynout, až se jejich velikost zdvojnásobí. Je to kynutí asi na 1 hodinku. Jestli nakynou málo, můžou během pečení popraskat. Po nakynutí potřeme bílky a posypeme mandličkami. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme 30 min. Po upečení necháme vychladnout na mřížce.

Velikonoční tvarohový mazanec
150 g Hery
200 g mouč. cukru
2 vejce
citronová kůra
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
500 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
60 g rozinek namočených do rumu
kandované ovoce

Heru utřeme s mouč. cukrem a pak přidáme zbytek surovin. Propracujeme bochánek, pokud se těsto trochu lepí, můžeme si pomoct moukou při zpracovávání. Pečeme 40 min na 180°C. Po vyndání z trouby pomažeme rozpuštěnou Herou a silně pocukrujeme. Po vychladnutí zabalíme do potr. folie a necháme 2 – 3 dny uležet.

Klasický kynutý mazanec
500 g hladké mouky
100 g cukru
100 g tuku – máslo nebo hera
3 žloutky
3/4 kostky droždí
1/2 lžičky soli
1/4 l vlažného mléka
nastrouhaná citrónová kůra
rozinky – množství dle chuti
rum
mandle – vlašské ořechy

Hladkou mouku nasypeme přes síto do mísy, přidáme sůl, cukr, rozpuštěný tuk – nesmí být horký, jinak těsto nevykyne, 2 žloutky, citronovou kůru, rozinky, které byly předem namočené v rumu, rozdrobíme droždí. Postupně přidáváme mléko dle potřeby. Vše smícháme v nelepivé hladké těsto, které dáme kynout.
Vypracujeme 2 hladké bochánky, potřeme žloutkem rozmíchaným v mléce. Střed nastřihneme do kříže, posypeme mandlemi nebo vlašskými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 150°C asi 20 minut, ale záleží na troubě.
Zpočátku kyne pomalu, ale v troubě nakyne. Mazanec není suchý, naopak vláčný a vydrží vláčný i několik dní.

Maminčin mazanec
na kvásek 1 lžíce vlažné vody, lžíce cukru, kostka droždí
100 g másla 
1 lžička soli
1 lžíce mandlí  + na posypání
500 g pol. mouky 
150 g cukru krupice 
100 g rozinek
250 ml vlažného mléko 
2 vejce + 1 na potření
1 lžíce citronové kůry

Připravíme si kvásek : droždí rozdrobíme, zasypeme lžící cukru a opatrně zalijeme lžící vody. Necháme na teplém místě vykynout.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Přidáme kvásek, rozpuštěné máslo, vejce a mléko. Důkladně prohněteme, podle potřeby přidáme mouku. Nakonec vmícháme rozinky a vytvoříme vláčné nelepivé těsto.
Vyklopíme ho na vál a rozdělíme na dva díly, z každého vytvoříme bochánek. Potřeme je rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a nahoře nařízneme křížek. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi půl hodiny kynout.
Potom mazanec pečeme asi 30 – 40 minut při teplotě 200 °C. Hotový mazanec pocukrujeme.

Já už se ne něho tak těším 🙂 s máslem a marmeládou, nebo jen tak. A děti k němu určitě budou chtít kakao.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (25 vyjádření)

  • Lien

    Nuninko tedy ten medový mazanec, to je luxus, nikdy jsem tak dobrý mazanec nejen neudělala, ale ani nikde u nikoho nejedla. Vynikající, díky za recept.

  • Jarmuschko, Jojo, a taky jsem z ni zkoušela nové těsto na pernicky a taky s úspěchem. Už se chystám i na kynuty s trenym základem. Tato knihovnicka receptů se fakt povedla :-). Pokud jí nemáte, doporučuji :-).

  • Jarmuschka

    Nuninko, přišel mi ten recept povědomý….
    Taky sis zakoupila Knihovničku receptů, viď?
    😉

  • Lien

    Tedy nuninko díky, to vypadá skvěle, udělám ho 🙂

  • Suodal, musím říct, že medovy byl mnam,mnam.A byl pryč hodně rychle. Jenom jsem zapomněla napsat, že je dobré dát pod formu ještě plech nebo něco.medové máslo může protect formou .

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist