Vánoční speciál – Vánoční cukroví 1.

Jednou v roce na Vánoce máma mňamky upeče, její vinou se pak domem vinou vůně úžasné.
Jo Vánoce Vánoce přicházejí, šťastné a veselé.

A máme tady dobu pečení Vánočního cukroví.Doma se začíná péct. Všude to krásně voní. A děti ujídají cukroví ještě teplé z plechu.

Chtěla bych Vám nabídnout malou inspiraci pro pečení.
Jako první pečeme perníčky a zázvorky. Pak si můžeme připravit další těsta.
Těsta můžete mít v ledničce nachystané dopředu a pak jenom vytáhnete a necháte trochu povolit při pokojové teplotě.
Je nepřeberné množství receptů na cukroví. Stačí si jen najít takový, který nám bude sedět nejlépe.
Já ráda každý rok zkouším něco nového a tak Vám nabídnu co peču každý rok a něco co bude letos novinka.


Vánoční perníčky krásně měkké

60 dkg hladké mouky
2 vejce
20 dkg moučky
12,5 dkg másla
15 dkg medu
1/2 prášku do perníku
4 čajové lžičky perníkového koření
Poleva: 1 bílek, 15 dkg moučky 2x prosyté, citr. šťáva

Vypracovat těsto a nechat odležet v lednici.
Vykrajovat tvary a péct na 200 stupňů, po vytažení z trouby potírat celým vejcem.
Perníčky jsou krásně měkké, nikdy neztvrdnou.

Zázvorky

28 dkg hladké mouky
28 dkg cukru
2 vejce
na špičku nože prášku do pečiva
3 kapky citronové šťávy
citrónová kůra
lžičku mletého zázvoru

Těsto vypracujeme, vyválíme a vykrajujeme zázvorky. Dáme na plech s pečícím papírem, necháme odpočinout do druhého dne! Je to hooodně důležité. Zázvorky pak vypadají dvojitě. Pak upečeme ve vyhřáté troubě na 150C asi 7 min.
Pozor – nevysušit při pečení!

Oříškové lupínky

4 bílky
140 g hl. mouky
70 g cukru
půl balíčku lískových oříšků
půl balíčků mandlí (nemusí být)
mleté vlašské ořechy (nemusí být)

Já dělám jenom z lískových oříšků.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a postupně mouku. Nakonec vmícháme oříšky.
Těsto dáme do chlebíčkové formy – srnčí hřbet, vyložený pečícím papírem a dáme péct do středně vyhřáté trouby dozlatova.
Upečený chlebíček necháme ve formě vychladnout. Pak zabalíme do utěrky a necháme do druhého dne odležet. Pak nakrájíme na tenké plátky. Dáme na plech a znovu pečeme v troubě.
Když začnou lupínky hnědnout vytáhneme z trouby.

Oříšky do těsta nekrájíme, ale dáváme vcelku.
Já do těsta přidávám mandle a mleté vlašské ořechy.

Lupínky jsou senzační, peču je už několik let a děti je taky mají moc rádi. Pokud nevíte, co udělat s bílky, určitě je vyzkoušejte.
Dělám vždy dvojitou dávku. Takže také na fotce je větší dávka, toto množství není z jedné dávky.


Dortorela

200g Hery
250g hladké mouky
100g cukru moučky
60g mletých ořechů
špetku skořice
rum na pokapání
NA KRÉM: 200ml mléka, 180g másla, 100g cukru moučky, 40g ztuženého tuku, 1 balíček vanilkového pudinku
NA OZDOBENÍ: čokoládová poleva a co kdo rád.

Z tuku, mouky, cukru a skořice vypracujte hladké těsto. Rozválejte je na pomoučněném válu a vykrajujte kolečka (já si na vykrajování vezmu kinder vajíčko).
Upečte je do růžová a nechte vychladnout.
Připravte si krém. Z pudinkového prášku a mléka uvařte kaši, do vlažné kaše vmíchejte cukr a tuk a po částech všlehejte změklé máslo.
Kolečka si rozdělte na tři hromádky. Jednu třetinu koleček pokapejte rumem. A zbývající nechte tak.
Kolečka slepujte připraveným krémem, a to vždycky po třech. (Prostřední je to pokapané rumem). Okraje dortíku také potřete krémem a obalujte v mletých oříšcích.
Nakonec ozdobte čokoládovou polevou atd. – každý jak má rád. Nechte 3 dny uležet v chladu.

Upozorňuji: krémem nešetřete, je ho dost a vždycky nám ještě zůstane.
Je to moje nejoblíbenější cukroví – opravdová fantazie.

Čokoládové sirky

150 g hl. mouky
120 g cukru
115 g změklého másla
25 g kakaa
špetka soli
Na zdobení – čokoládová poleva

Do mísy prosijeme mouku, přidáme kakao a špetku soli. Vše promícháme.
V další míse si ušleháme máslo s cukrem do hladkého krému a vešleháme do něj vejce. Po částech budeme přidávat moučnou směs a vypracujeme hladké těsto.
Těsto necháme hodinu odležet v ledničce.
Pak ho rozválíme na pomoučněném válu na tenký plát a nakrájíme ho na malé tyčky.
Dáme na pečící papír a pečeme na 180C° asi 8 minut.
Necháme vychladnout a pak jednu stranu máčíme v připravené čokoládové polevě. Necháme dobře zatuhnout.

Mocca cukroví

36 dkg hladké mouky
28 dkg másla/Stelly
10 dkg moučk. cukru
12 dkg mletých ořechů
1 žloutek
1 neúplná kávová lžička mleté kávy
1/2 balíčku vanilk. cukru

Ze všech surovin uděláme na vále těsto a necháme chvíli odpočinout v chladu. Poté vyválíme a vykrajujeme zubaté oválky. Upečeme.
Po vychladnutí si 1/2 dávky upečených oválků potřeme kávovou cukrovou polevou – recept bývá ve všech klasických českých kuchařkách. Po zaschnutí napíšeme na polevu ozdobně písmeno „M“ anebo položíme 1/2 vlašského ořechu.
Poté plníme klasickým máslovým krémem, který dochutíme trochou mleté kávy.

Ale ještě na něco jsem zapomněla!

Vaječný koňak
1 neslazené tatra mléko
1 slazené tatra mléko
5 žloutků
1 vanilkový cukr
1/2 l rumu

Mléka, žloutky a cukr dobře rozšleháme a nakonec přidáváme rum. Plníme do lahví a necháme uležet tak 2-3 týdny.

Všem přeji co nejlepší cukroví. Ať se Vám vše povede. Děti, které budou pomáhat, a provoněný celý dům.

Druhý díl najdete zde.