Vánoční cukroví s lahodným džemem

Rubrika: Recepty

Vánočních receptů je tolik, že kolikrát ani nevíte, který si vybrat a vyzkoušet jako první. Experimentujete rádi? Zkoušíte každý rok nové druhy cukroví? Určitě máte své oblíbené druhy cukroví, které pečete každý rok. Ale zkuste si letos vyzkoušet také něco nového, netradičního a přitom opravdu zajímavého.
A pokud nevíte co, mám pro vás pár typů a to opravdu lákavých.



Čokoládové cookies s džemem

Ingredience
½ šálku másla (cca 150 g)
½ hrnku cukru
1 a ½ šálku hladké (polohrubé) mouky
½ lžičky jedlé sody
1-2 lžíce kakaa (dle chuti)
½ lžičky soli
2 lžíce mléka
1 čajová lžička vanilky
¼ šálku nasekaných lískových oříšků
Džem Schwartau – meruňka, pomeranč

Postup:
1) V mixéru vyšlehejte máslo. Přidejte cukr a vanilku a pokračujte, dokud nebude ze směsi hladký krém.
2) Do směsi postupně přidejte mouku, sodu, sůl, kakao, mléko a oříšky.
3) Z těsta vytvořte menší kuličky, klaďte je na plech (na pečící papír). Nechte jim dostatek prostoru, zvětší svůj objem.
4) Uprostřed kuliček udělejte důlek, do kterého vložte trochu džemu.
5) Troubu vyhřejeme na cca 180 stupňů a pečeme přibližně 10-15 minut.

Tip 1: Do těsta můžete dle chuti přidat rozinky, čokoládu, arašídy nebo třeba skořici.
Tip 2:
Cookies s džemem je také možno dozdobit karamelovou polevou – na placičkách vytvoříte jemné mřížky.

 

Malinové makronky s bílou čokoládou

Ingredience:
130 g moučkového cukru
110 g mandlové mouky (nebo najemno namletých mandlí)
2 bílky (o pokojové teplotě)
65 g cukru krupice
4-5 kapek růžového barviva
Náplň:
50 ml smetany – 40-45 % tuku
100 g bílé čokolády
45 g malinového džemu Schwartau

Postup:
1) Smíchejte moučkový cukr s mandlovou moučkou. Směs nasypte stranou do velké mísy.
2) Cca pětinu bílku dejte na strana, zbytek jich našlehejte, dokud z nich nebude sníh. Přidejte do směsi cukr a kapky barviva.
3) Začněte bílkovou směs postupně přidávat po straně do velké mísy ke směsi cukru moučky a mandlí. Přidejte zbývající bílek.
4) Směs nandejte do pytlíku s tryskou.
5) Na plech vyloženy pečícím papírem nastříkejte kolečka o průměru 3 cm. Nechte je cca 4-5 hodin uschnout.
6) Předehřejte troubu na zhruba na 140 stupňů. Makronky pečte cca 10-12 minut.
7) Makronky nechte na plechu vychladnout, sundejte je z něj, až nebudou horké.
8) Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce dejte smetanu a povařte.
9) Dejte hrnec z plotny, přidejte čokoládu a míchejte, dokud se zcela neroztaví v horké smetaně.
10) Krém nechte vychladit – cca 45 minut, pak vymíchejte do hladka a přidejte malinový džem Schwartau. Opět co nejlépe promíchejte.
11) Náplň dejte na polovinu makronek, spojujte je k sobě po dvou.
12) Nechte je vychladit, skladujte je na chladném místě ve vzduchotěsné nádobě.

Tip: Makronky pečte nejlépe den nebo dva před Vánocemi.

 

Müsli placičky s džemem

Ingredience:
3 hrnky müsli (vloček)
½ hrnku hladké mouky
100 g rozpuštěného vychlazeného (ne horkého) másla
1/3 hrnku medu
1 vejce
Džem Schwartau dle chuti (jahoda, malina, višeň…)

Postup:
1) Do mísy nasypte mouku a müsli.
2) Ušlehejte spolu máslo, med a vejce.
3) Přidejte směs z másla do mísy s moukou a müsli a dobře zpracujte.
4) Předehřejte troubu na 170 stupňů. Připravte si plech, na něj dejte pečící papír.
5) Lžící tvořte na plechu hrudky – uprostřed udělejte důlek, do něhož dejte trochu džemu.
6) Pečte cca 10 minut, aby měly placičky zlatavou barvu.
7) Po vyjmutí z trouby nechte vychladnout.

Tip: Kdo má rád kokos, může do těsta přidat trochu kokosu.

 

Máslové mušličky plněné džemem sypané kokosem

Ingredience:
250g tuku na pečení
370g hladké mouky
100g moučkového cukru
1/2 vanilkového pudinku
Citrónová kůra
Džem Schwartau – rybízový, jahodový, malinový, višňový
Formičky ve tvaru mušličky nebo košíčku

Postup:
1) Změklé máslo (tuk) utřeme s moučkovým cukrem.
2) Na vál si dáme mouku s pudinkem, uděláme důlek a do něho přidáme máslovou směs. Nakrouháme citrónovou kůru a zpracujeme v těsto.
3) Těsto necháme přes noc odležet.
4) Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme těstem, prsty vytvarujeme (aby nebyla formička plná těsta). Pečeme, dokud nebudou mít nazlátlou barvu.
5) Vyklepeme košíčky (mušličky) z formiček a spojujeme k sobě 2 pomocí džemu.

Tip 1: Mušličky (košíčky) můžete obalit ještě v kokosu.
Tip 2:
Aby se cukroví dostalo dobře z formiček, navlhčete si utěrku ve studené vodě a přiložte ji na formičku. Pak vyklepněte cukroví (s utěrkou na formičce).
Tip 3:
Kdo má raději jemnější cukroví, může plnit mušličky nejen džemem, ale přidá i trochu krému – kakaového (v kombinaci s jahodovým, malinovým či pomerančovým džemem) nebo vanilkového.

Krém:
200 g másla
120 g cukru moučka
2 žloutky
(1 lžíce kakaa – do kakaového krému)

Postup:
1) Utřeme žloutky s cukrem, dáma do vodní lázně, ale nevaříme!!
2) Směs necháme vychladnout.
3) Utřeme máslo (s kakaem) a do hladkého krému vmícháme žloutkovou směs.

Při přípravě cukroví na obrázcích byly použity džemy Schwartau. Jejichž zpracování je zcela přizpůsobeno tomu, aby zůstala zachována přirozená chuť ovoce a jeho aroma, samozřejmě bez přídavku barviv a konzervačních látek.
K dostání jsou v 8 lahodných variantách: jahoda, malina, lesní plody, meruňka, višeň, pomeranč, červený rybíz, novinkou je borůvka.

Napsal/a: Schwartau

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist