Vánoční cukroví s lahodným džemem II.

Rubrika: Recepty

Líbil se vám minulý článek plný lákavých receptů s džemy Schwartau? Pokud ano, mám tady pro vás další lákavé a recepty pro mlsné jazýčky, kterým neodoláte.

Vánoční dort

Ingredience:
Těsto
25 dkg polohrubé mouky
16 dkg cukru moučka
6 vajec
5 lžic oleje

Náplň:
25 dkg másla
12 dkg cukru moučka
3 dcl mléka
1 lžička rumu
1 vanilkový puding
Džem Schwartau – višeň, malina

Marcipán:
20 dkg sušeného mléka (ideálně plnotučné)
20 dkg cukr moučka
2 lžičky oleje
3 lžičky mandlového aroma
trochu vody (cca 30 ml)

Postup:
1. Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme trochu vody a uděláme sníh, žloutky utřeme s cukrem do pěny.
2. Sníh lehce vmícháme do žloutkové pěny. Do směsi přimícháme mouku a přidáme olej.
3. Těsto vlijeme do kulaté dortové formy, kterou jsme si předtím vytřeli tukem a vysypali moukou (strouhankou, mletými oříšky).
4. Pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů cca 45 minut (dle potřeby).
5. Korpus dáme vychladnout.
6. Mezitím si připravíme krém. V mléce uvaříme puding, který nesladíme.
7. Ušleháme máslo s cukrem. K nim přidáme pudinkovou směs a lžičku rumu.
8. Dort rozřízneme jednou nebo dvakrát – záleží na tloušťce korpusu. Pozor, korpus musí být zcela studený!
9. Rozkrojený korpus potřeme krémem, střed potřeme i džemem, aby byl dort svěžejší a pikantnější. Pláty dáme na sebe.
10. Na vrch dortu připadne marcipánový potah.

Postup – marcipán:
1. Prosejeme sušené mléko s cukrem moučkou. K nim přidáme zbytek ingrediencí (olej, aroma, vodu – raději méně, postupně přidat dle potřeby – těsto eventuelně dohustit cukrem a sušeným mlékem).
2. Těsto zpracujeme nejprve vařečkou, dále pokračujeme rukama v igelitových rukavicích, aby bylo těsto lesklé a hladké. Je třeba to udělat důkladně!
3. Těsto se vyválí mezi igelitem, opatrně se přenese na dort, uhladí se namočenýma rukama. Přesahy můžete oříznout nožem.

Ovocný dort pro vánoční pohodu

Ingredience:
8 vajec
150 g cukru moučka
140 g polohrubé mouky
lžička jedlé sody
1 lžíce rumu
40 g kakaa
Džem Schwartau – višeň
Nakrájené ovoce dle chuti – kiwi, banán, mandarinky, višně apod.

Krém:
1 vanilkový pudink
180 g másla
2-3 cukru moučka
4 dcl mléka

Postup – korpus:
1. Oddělte bílky a vyšlehejte z nich sníh. Přidejte do něj cukr a pokračujte ve šlehání.
2. Do sněhu jemně všlehejte žloutky, rum, pak mouku smíchanou s kakaem a jedlou sodou.
3. Vyhřejte formu – cca 150 stupňů.
4. Směs nalijte do dortové formy vystlané pečícím papírem a dejte do trouby. Po čtvrt hodině zvyšte teplotu na 180 stupňů. Nechte zhruba 20-30 minut péct. Zapíchnutím špejle do středu zjistíte, zda je dort hotový.
5. Dort nechte vychladnout, poté podélně rozkrájejte na 3 díly. Spodní pomažeme krémem, poklademe část ovoce, dáme další vrstvu korpusu a zopakujeme.
6. Vrchní vrstvu potřeme višňovým džemem Schwartau a dozdobíme ovocem.

Postup – krém:
1. V hrnci připravíme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Necháme zchladnout.
2. Máslo utřeme s cukrem a postupně do něj vetřeme vychlazený puding. Krém dáme do lednice.

Křehké vánoční řezy

Ingredience:
3 dcl medu
7 vajec
50 g  slunečnicového semínka
50 g kokosu
1,5 dcl oleje
150 g mletých ořechů (100 g do těsta, 50 g na posypání)
350 g polohrubé mouky
(mléko na doředění)
Prášek do pečiva
Džem Schwartau – ideálně višeň nebo červený rybíz

Postup:
1. Oddělte žloutky od bílků a přidejte je k medu a oleji. Promíchejte.
2. Ke směsi přidejte postupně další přísady – semínka, kokos, 100 g ořechů a mouku s práškem do pečiva. Podle potřeby přidejte mléko – jestliže je těsto málo řídké.
3. Z bílků vyšlehejte sníh, který lehce vetřete do těsta (ručně).
4. Těsto rozdělte na 3 díly a vlijte na plech (vystlaný pečícím papírem). Budete mít tedy 3 plechy s těstem.
5. Pečte při teplotě 150-180 stupňů – přibližně 20 minut – aby mělo těsto nazlátlou barvu.
6. Nechte těsta vychladnout, poté namažte spodní těsto džemem Schwartau, dejte plát těsta, na druhý plát namažte také džem a přiložte poslední díl, který posypte nastrouhanými oříšky.

Tip: Těsto si můžete zpestřit přidáním sušeného ovoce (brusinky, meruňky apod.).

Džemové koláčky – Jam Tart

Ingredience:
250 g hladké mouky
100 g másla
Špetka soli
2-3 lžíce studené vody
Jahodový či meruňkový džem Schwartau
Máslo na vymazání
Formičky – košíčky

Postup:
1. Mouku, máslo a sůl nasypte do mísy.
2. Co nejrychleji zpracujte rukama v těsto (drobenku). Přidejte do ni vodu (můžete si pomoci nožem). Pokud je směs příliš suchá, přidejte lžíci vody.
3. Zabalte těsto do folie a dejte na 30 minut do lednice.
4. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na cca 0,5 cm tloušťky. Vykrajujte kolečka – (sklenkou, tvořítkem) tak, aby byla o trochu větší než průměr košíčku.
5. Kolečka z těsta pak vtiskněte do košíčků, které jste vymazali trochou másla. Do nich pak dejte lžičku džemu, ale pozor, abyste ho tam nedali moc (džem by vytekl během pečení).
6. Pečte v předehřáté formě (180 stupňů) cca 15 minut, aby byly košíčky dozlatova. Pak je nechte vychladnout a vyndejte z formiček.

Při přípravě všech výše uvedených receptů byly stejně jako v předchozím článku (Vánoční cukroví s lahodným džemem) použity džemy Schwartau.

Napsal/a: Schwartau

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist