Vánočka

Rubrika: Recepty

K Vánocům patří vánočka stejně jako mazanec k Velikonocům. Kupujete vánočku, nebo ji pečete doma?
I když se to zdá být složité, vánočku určitě zvládnete i vy. Tak si jí letos zkuste doma upéct sama. A k tomu jednu malinkou i pod stromeček 🙂

Recept na domácí vánočku
1/2 kg mouky můžete dát půl napůl hladké a polohrubé
100 g cukru + 2 lžičky cukru
200 ml mléka
25 g droždí
1/2 prášku do pečiva
2 vejce (+ jedno na potření)
100 g Hery
trochu soli
rozinky (předem namočených v rumu)
sekané mandle
špetka muškátového oříšku
citrónová kůra

Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Vypracujeme klasické kynuté těsto. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout alespoň 2-3 hodiny.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly.

Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec ze 2 dílů.


Vánočku necháme ještě 1/2 hodiny kynout. Pečeme zhruba 45 minut, na 150 -160°C.  Pokud chceme, aby nám vánočka „nesjela“, vypomůžeme si špejlemi, doporučuji

Z tohoto těsta mám jednu opravdu velikou vánočku a jednu střední vánočku, kterou dáváme pod stromeček. Přesvědčila jsem vás letos na vyzkoušení domácí vánočky? Pokud ano, budu ráda, když se pochlubíte fotečkami.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (23 vyjádření)

  • janica252
    janica252

    tak vánočku určitě nechystám, už z toho důvodu, že u nás by se nesnědla…. leda bych dala kousek malé a sbaštila to sama:) a já na to taky moc nejsem….

  • Jarmuschka

    Vánočka u nás musí být.
    O víkendu na ni asi zadělám v domácí pekárně, ale na Štědrý den upeču takovou, jako dělává moje mamka – je z hutnějšího těsta (a mám obavy, že bych jím pečku strhla).
    Včera nebo předevčírem pekli vánočku v Dobrém ránu s ČT. No, pletení tomu kuchaři moc nešlo. Ale zaujalo mě, že ořechy a rozinky nezapracovával do těsta, ale sypal mezi „pletence“. Asi to tak taky zkusím.

  • Peťka

    Krásné! Do vánočky se letos nepustím, ale je opravdu nádherná.

  • Lussy

    U nás vloni upekl manžel a ještě před Vánoci se obě snědly. Takže tentokrát se na ně chystá až zítra :-).
    Já bych si na ně netroufla, ale jeho to nějak chytlo. Jen měl vloni problém s pletením, ale už si našel na You Tube isntruktážní video :-))

  • Králíček4

    já začala poprve loni,dřív pekl tchán a jsou super,asi mám dobrý recept

  • ludlinka

    vánočku jsme nikdy nezkoušela a asi ani nebudu

  • bamiska

    ježečku ten zas tak není podstatný není vidět 😀 tak at se daří 😀

  • Ježeček

    Díky, díky díky! Jojo, to už jsem prostudovala, jen nemám zkušenost s použitím 🙂 Tak mi držte palec, ať se mi povede ta první vánočka v životě 😀 Hlavně to pletení základu ze 4 částí *

  • halina

    Ježečku, klidně použij sušené droždí. Jen si přečti na pytlíčku, na kolik mouky je právě toto droždí – jsou různé druhy, ale všechny to mají na sobě napsané. Používám oboje droždí – když mám, tak čerstvé, když nemám, tak sušené.

  • Ježečku, můžeš. Já dávám, co doma mám. Většinou čerstvé mám, ale stane se, že zapomenu dokoupit. Dává se lžička sušeného na 350 g mouky, celý sáček je tuším na půl kila mouky.

  • Ježeček

    Prosím, můžu nahradit klasické droždí sušeným??? Zatím jsem vždy dělala podle návodu, ale teď jsem chtěla se vrhnout na vánočku, cíleně jsem hledala receptík tady na VD 🙂 Ale zjistila jsem, že doma mám jen sušené droždí, tak jsem začala uvažovat, zda to mohu zaměnit??
    D9ky za rady! *

  • Berulinko, dej k tomu kousek jablíčka, změkne to rychleji 🙂
    bami, pod stromeček se dává pro štěstí a zdraví 🙂 To je tradice ze strany mužovy rodiny 🙂

  • ludlinka

    přiznám se, že vánočku kupuju, manželovi a Terezce oříškovou s mandlema a rozinkama a mně a Zdendovi jen tukovou bez rozinek, jak já říkám – úplně holou

  • JanaK

    beruli, dej k perníčkům kousek jablka, změknou rychleji

  • nuninko,děkuji za receptík,zrovna dnes jsem přemýšlela,zda vánočku koupit nebo ne,takže se mi hodí tvůj recept a zítra se do ní pustím,snad se povede :)..a né jako perníčky(recept též od tebe),který zbožňuju a letos,nevím čím to,jsem místo hladký mouky dala polohrubou,tak se děsím,jaký budou..přinejhorším je budu namáčet do kafe a trénovat,až budu bezzubá 😀

  • Lussy

    nuninko,
    tvůj článek se mi ohromně hodí.
    Já vánočku nikdy nepekla, letos mě manžel přemluvil a nakonec to dopadlo tak, že v neděli na ní zadělal i ji upekl 🙂
    Našla jsem recept v kuchařce z kila polohrubý mouky, psali tam že budou tři, ale to by byly fakt malé, takže manžel nakonec vytvořil 2 velké. Troubu jsme dali na prvních 10 minut na 200 jak píše Jarmuschka, pak asi 45 minut na 160 st. Po upečení byly nádherné, obrovské a moc dobré. Ale když vzal manžel druhý den půlku do práce, že se pochlubí, tak zjistil, že vánočky jsou poloviční, normálě se zcvrkly. Pořád byly dobrý, ale jakoby sražený a už ne nadýchaný. Netušíš, kde se stala chyba?
    Manžel je totiž nadšený, že to vůbec není těžký a chystá se o Velikonocích na mazanec. Tak aby byl bez chyby 🙂
    Jo a jinak, je středa, a máme jednu patičku :-))

  • Jarmuschka

    Ještě k tomu pečení – v mé kuchařské knize (a dle rad „starších“ kuchařek z rodiny) – vánočky (i jiné z kynutého těsta) se dají na 10 minut do plně vyhřáté trouby (200°C), pak se trouba zlumí a vánočka pomalu propéká.
    To prudké zapčení má být snad, aby se udělala „kůrčička“ a vánočka nevysychala, a taky pro barvu.
    Mamka dávala kdysi do trouby pod plech plecháček s vodou – kvůli zvlhčení.
    A vánočku přikrýváme pečícím papírem – zas aby na druhou stranu neočoudla….
    😉

  • Jarmuschka

    Vánočku peču.
    Pod stromeček nedáváme (tuto tradici neznám).
    Peču cca z 800 g mouky – přibližně půl na půl z hladké a polohrubé.
    V mé kuchařce jsou vždy dvě až tři varianty receptu (levné, dobré, jemné), tak to tak nějak kombinuju.
    Vánočka je obr (naštorc přes celý plech), ale stačí nám tak na ty sváteční dny, mezi svátky už abych pekla další…
    🙂

  • Lien

    já se přiznám, že jsem jí nedělala nikdy, ale možná někdy??
    Letos to ale určitě nebude

  • bamiska

    nuninko tak vánočku jsem zkoušela tak před 10 lety a pak jsem ji kupovala…tak jsi mě nalomila a vyzkouším, já jsem o tom přemýšlela, že bych jimohla znovu vyzkoušet….

    proč dáváte malou pod stromeček??

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist