Vánočka

K Vánocům patří vánočka stejně jako mazanec k Velikonocům. Kupujete vánočku, nebo ji pečete doma?
I když se to zdá být složité, vánočku určitě zvládnete i vy. Tak si jí letos zkuste doma upéct sama. A k tomu jednu malinkou i pod stromeček 🙂

Recept na domácí vánočku
1/2 kg mouky můžete dát půl napůl hladké a polohrubé
100 g cukru + 2 lžičky cukru
200 ml mléka
25 g droždí
1/2 prášku do pečiva
2 vejce (+ jedno na potření)
100 g Hery
trochu soli
rozinky (předem namočených v rumu)
sekané mandle
špetka muškátového oříšku
citrónová kůra

Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek. Vypracujeme klasické kynuté těsto. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout alespoň 2-3 hodiny.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly.

Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec ze 2 dílů.


Vánočku necháme ještě 1/2 hodiny kynout. Pečeme zhruba 45 minut, na 150 -160°C.  Pokud chceme, aby nám vánočka „nesjela“, vypomůžeme si špejlemi, doporučuji

Z tohoto těsta mám jednu opravdu velikou vánočku a jednu střední vánočku, kterou dáváme pod stromeček. Přesvědčila jsem vás letos na vyzkoušení domácí vánočky? Pokud ano, budu ráda, když se pochlubíte fotečkami.