Upečte zamilovaný dárek!

Sladká dobrota na den zamilovaných prostě chybět nemůže. Nabídnu vám dva úžasné tipy – vyzkoušíte?

Oba recepty připravila Denisa Bartošová, která se profesionálně věnuje decor stylingu.

Krambl v šálku

Nejrychlejší pečený dezert na světě, na který doma vždycky všechno máte. Nejlepší je ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Vyzkoušejte různé kombinace ovoce, vždy bude skvělý. Upečte ho přímo v krásném šálku, který chcete mamince věnovat. Až z něj bude pít kávu, s láskou si na vás vzpomene.

Recept na asi 8 šálků:

Suroviny:

Z másla pokrájeného na kostičky, mouky, cukru a sekaných mandlí zpracujte drobenku. Rebarboru očistěte a nakrájejte na asi 1 cm široké špalíč­ky, jahody pokrájejte na čtvrtiny. Po­kud je třeba, doslaďte ovoce moučkovým cukrem.

Nachystejte si asi 8 čajových šálků – záleží na jejich velikosti. Naplňte je do třetiny drobenkou, další třetinu ovocem a navrch opět drobenkou. S každým šál­kem několikrát klepněte, aby drobenka vyplnila mezery mezi ovocem.

Zapékací mísu nebo hlubší plech naplň­te do 2 cm vodou a postavte do ní čajové šálky. Rozehřejte troubu na 180 °C a peč­te ve vodní lázni 15-20 minut.

Balení:

Budete potřebovat:

Kávové nebo čajové šálky (pro­jděte bazary, je jich všude dost), celofánové sáčky, stuhu, čerstvé květiny, lžičky

Pokud budete krambl balit a přená­šet, počkejte nejprve, než úplně vy­chladne. Každý šálek vložte do celofá­nového sáčku, v horní části stáhněte stuhou.

Lžičku přiložte nebo přivažte pod stuhu. Za stuhu provlékněte malou růži nebo jinou květinu.


Čokoládový koláč s malinami

Kvalitní čokoláda je zdraví prospěšná. To už je dávno vědecky dokázáno. Kombi­nace čokolády a malin dělá z tohoto dezertu něco výjimečného a ostatním slad­kostem nastavuje tu nejvyšší laťku. Okouzlíte jím manžela nebo manželku, ale i maminku nebo tchýni. Nejlepší samozřejmě bude, když každému upečete jeden.

Recept na čtyři srdíčka
(o šířce 12 cm a výšce 4 cm):

Suroviny:

Na polevu:

Předehřejte troubu na 160 °C. V míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny. Trvá to asi 10 minut. Po­stupně přidávejte vejce, zapracujte mou­ku prosátou s kypřicím práškem a ka­kaem a mléko, nakonec ručně vmíchejte nasekanou čokoládu.

Lžící přesuňte těsto do dortové formy ve tvaru srdce zhruba do poloviny výšky a pečte 20 minut. Pak do korpusu zapíchně­te špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáh­něte koláč z trouby. Nechte vychladnout.

Na nejmenší plotýnce zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany. Míchejte, dokud se čokolá­da nerozpustí. Stáhněte z plamene a nech­te 10 minut odpočinout. Do každé formy s vychladlým koláčem nalijte část polevy a hned do ní usaďte čerstvé maliny.

Balení:

Budete potřebovat:

Pevný červený papír, nůžky, lepidlo v tyčince, pravítko, stuhu s potiskem

Koláč nechte ve formě a převažte stu­hou. Hodláte-li si formu ponechat i pro další použití, vyrobte krabičku ve tvaru srdce. Obkreslete obvod formy a vystřihněte jej. Navíc vystřihněte pruh, který bude délkou i šířkou od­povídat výšce a obvodu vašeho koláče. Dále viz ilustrace v knize…


Recepty jsou z knihy Denisy Bartošové, Láska prochází kuchyní, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Láska prochází kuchyní VYBOJOVALA v PEKINGU 1. místo v kategorii DESIGN v MEZINÁRODNÍ soutěži Gourmand World Cookbook Awards za rok 2013.

Kniha Denisy Bartošové obsahuje báječné recepty a především originální nápady na balení jedlých dárků všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…).

K zamilovanému dni na VD také patří: