Upečte si vánoční cukroví – hvězdičky, piškotky, suchárky…

Vánoce už pomalu klepou na dveře. Nevím jak vy, ale já už začínám nějaké to cukroví připravovat. Péct budu i s dětmi…

Pojďte se také inspirovat knížkou Pečeme na Vánoce, kterou vydalo nakladatelství Slovart. Autorkou je Zora Mitalová Zubercová.

Základem dobrého vaření jsou kvalitní a čerstvé suroviny. A aby bylo pečení jednodušší, pročtěte si nejdříve pár užitečných rad ohledně přísad jako jsou mouka, cukr, vajíčka… Také co je dobré vědět o různých typech těst (kynuté, piškotové, listové, křehké). Tyhle praktické rady vám pak usnadní práci a pečení.

Upéct si můžete – Vánoční klasiku, rychlé recepty, nejenom na Vánoce, moderní pohoštění, slané dobroty a nápoje.

V kuchařce najdete klasické recepty např. na vánočku, perníčky, medvědí tlapky, vanilkové rohlíčky, skořicové cukroví, vínové hvězdičky nebo rumové kuličky.

Kromě toho si můžete upéct štědrák, pomerančový koláč, tažený závin, obrácené jablkové řezy, roládu, bábovku, preclíky nebo krémový medovník. Hosty můžete pohostit i slanými dobrotami jako např. brynzové sušenky, zázvorové preclíčky, bramborové tyčinky nebo kolečka s klobásou.

K Vánocům a nejenom k nim patří i nápoje na zahřátí. Horká čokoláda, vaječný likér, vánoční punč. Nebo vyzkoušejte slaninové hriate. Přiznám se, že slaninové hriate zní velice zajímavě. Nápoj ze slaniny, sádla a vodky si totiž nedovedu představit.

Pojďte se mnou vyzkoušet:

Mandlové suchárky

Budete potřebovat:

Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Vmícháme cukr a vyšleháme dotuha. Opatrně přimícháme mouku a nakonec vmícháme celé mandle. Vymažeme a vysypeme si formu na biskupský chlebíček. Těsto přendáme do formy a pečeme v předehřáte troubě na 180°C 30 minut.

Vytáhnem z trouby a necháme vychladnout. Vyklopíme z formy a nakrájíme na tenké plátky.

Plátky naskládáme na pečící papír a pečeme v předehřáte troubě na 120°C 20 minut.

Necháme vychladnout a uskladníme např v dóze.

Tyhle suchárky jsou moc dobré. Místo mandlí můžete použít také lískové oříšky.

Vínové hvězdičky

Budete potřebovat:

Z mouky, změklého tuku a vína, vypracujeme hladké těsto. Pracovní plochu si pomoučníme a těsto vyválíme. Vykrajujeme různé tvary a pečeme v předehřáte troubě na 180°C asi 5 minut.

Upečené cukroví hned obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Uskladníme a schováváme až do vánoc. 🙂

Piškotky

Budete potřebovat:

Cukr vyšleháme se žloutky do pěny. Přidáme mouku a pak opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků a špetkou soli.

Z těsta tvarujeme na plech vyloženým pečícím papírem piškotky. Já jsem dělala hromádky lžičkou, ale pokud máte, použíjte plnící sáčky. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut.

Vychladlé piškoty slepujeme marmeládou a poléváme čokoládou.

Plnit můžeme také krémem. 🙂


Publikace Pečeme na Vánoce mě poněkud zklamala. Čekala jsem více vánoční inspirace a více receptů. Přestože je kuchařka hezky zpracovaná, jde spíše o celoroční inspiraci k pečení. Najdete v ní inspiraci na pečení sladkého i slaného občerstvení pro hosty. Takže místo názvu Pečeme na Vánoce, bych zvolila nějaký jiný.

Kuchařka je menšího formátu. Kapitoly jsou rozdělené podle barevných puntíků, které najdete v horní a spodní části stránky. Recepty jsou srozumitelné a na přípravu nenáročné. Celá publikace je doplněna o barevné fotografie. Nenajdete je tedy u každého receptu, to by kuchařka pak musela mít větší formát. Inspirovat se můžete nejenom na Vánoční cukroví, ale také na rychlé recepty, moderní pohoštění, slané dobroty a nápoje.

Pokud se rozhodnete pro tuhle kuchařku, najdete v ní zajímavé recepty, ale na vánoční pečení, si budete muset pořídit ještě další kuchařku:-)