Upečte si na Vánoce zamilovaná očka!

Rubrika: Recepty

Máte chuť na nějakou sladkou mňamku? Zkuste s námi zamilovaná očka!

Na přípravu jsou až překvapivě jednoduchá, ale ta chuť! Jemné máslové pečivo se vám rozplyne na jazyku a následně osvěží chuť marmelády. Rybízová tak nějak neodmyslitelně patří k Vánocům a i zamilovaným očkům moc sluší.

 Zamilovaná očka

Na těsto:

  • 180 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 260 g hladké mouky
  • kůra z poloviny bio citrónu
  • semínka z poloviny vanilkového lusku

Na náplň:

  • 50 g husté rybízové marmelády
  • 1 žloutek na potření cukroví

Postup:

1/ Změklé máslo s cukrem utřete do hladka a postupně přidávejte oba žloutky. Výsledkem by zamilovana_ockaměla být pěkně soudržná hmota. Ruční elektrický šlehač vám práci usnadní, ale pozor, šlehejte krátce. Je třeba všechny suroviny hezky spojit, ne vyšlehat do pěny. Toho se dočkáte jindy.

2/ Na dřevěný vál nebo do širší mísy nasypte mouku, nastrouhejte do ní kůru z poloviny citrónu a vyškrábněte semínka z půlky vanilkového lusku. Doprostřed vyklopte máslovou hmotu a rukama vše zpracujte do hladkého těsta. Z něj pak vytvořte úhledný bochánek.

3/ Těsto zabalte do potravinové fólie, lehce zploštěte a odložte do lednice. Nechte je odpočívat přes noc. Pokud nemáte možnost nebo nevydržíte čekat tak dlouho, dopřejte těstu alespoň dvě hodiny.

Počítejte s tím, že čím déle těsto necháte odležet, tím líp se vám s ním pak bude pracovat.

4/ Druhý den, anebo o pár hodin později zapněte troubu na 170 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.

5/ Zrelaxovaný bochánek těsta rozdělte na poloviny. Jednu vraťte zpět do chladu a druhou položte na lehce pomoučněný vál nebo silikonovou podložku.

6/ Z těsta vyválejte souměrné hady o průměru asi 2 cm. Rozkrájejte je na malé kousky a v rukou z nich zformujte kuličky. Každá z nich by měla mít opět asi 2 cm v průměru, a hlavně by všechny měly být stejně velké, aby se rovnoměrně propékaly. Následně je přeneste na plech a lehce je prstem zploštěte. Vařečkou se širší rukojetí vytlačte důlek uprostřed každého očka.

7/ Krátce prošlehejte žloutek, který vám zbyl na zdobení. Výtvory jím rovnoměrně potřete. Rybízovou marmeládu promíchejte lžičkou a přeneste do malého cukrářského sáčku. Můžete jej nahradit i dostatečně pevným svačinovým sáčkem. Následně do každého očka kápněte trochu marmelády tak, aby nepřetékala ven. Jinak by při pečení mohla z očka utéct pryč.

8/ Připravená očka pečte v předehřáté troubě asi 8–12 minut. Podle zlatavé barvičky poznáte, že jsou správně propečená. Pokud si přesto nejste jistí, jedno očko vyndejte na prkénko a zkuste okoštovat.

Ale opatrně, ať si nepopálíte jazyk o marmeládu. Očka vydrží i několik týdnů, stejně jako jiné neplněné druhy vánočního cukroví.

Tedy pokud je rodině budete přiměřeně dávkovat a neprozradíte svou tajnou skrýš.

—————————————————————————————————————

Recept je z knihy Stáni Mutlové Sladké bary, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.Sladke bary_titulka

Podle knihy se naučíte péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že vám je pochválí i tchyně! Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl!

Stániny sladké majstrštyky jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Najdete tu dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě, ale také třeba retro kapitolu Vintage či filmovou pohádku Vzhůru do oblak.

Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu a dorazí je netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale zvládne je samozřejmě i laik. Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu. Stáňa má efektní řešení i na klasickou infarktovou situaci, když nemáte co dát na stůl a návštěva má dorazit za 20 minut.

————————————————————————————————————–

Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že vanocni_nakupy_smartpress_upoutavkauspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

  • Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
  • Kávička a čaj na zahřátí.
  • Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
  • Dáreček ke každému nákupu.
  • … a těšíme se i na vaše děti!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • meggi41

    Delame od nepameti podobne,ale sadlaky,kakaove,ale dzem se dava,az jsou upecene,ci pect s mandlema 😉
    At uz tak,ci tak,jsou mnam**
    A ja uz jen marokanky a Stedry kolac a mam hotovo 😀

  • mura

    Zamilovaná očka dělávám a už je mám udělané-jsou moc dobré.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist