Už zítra se ulice měst a vesniček zaplní strašidly všeho druhu. Svátek svatých se slaví každoročně posledního října. Co si třeba připravit skvělý halloweenský dort?
Dort halloweenská dýně
Tato strašidelná halloweenská lucernička není vyřezaná z dýně, ale z lahodného piškotu, potažená oranžovým fondánem a vykrájená tak, aby připomínala skutečnou dýni. Dortovou podložku potáhněte posíleným fialovým fondánem alespoň den předem.
NAČASOVÁNÍ počítejte s ½ dnem včetně doby zasychání
PORCE 25
Pomůcky:
- váleček na fondán
- pístová vypichovací formička ve tvaru hvězdy
- kulatá dortová podložka o průměru 33 cm, potažená fondánem (viz str. 51)
- žilkovací kostice
- sada trojhranných formiček
- kuličková kostice
- špejle
- 1 m černé saténové stužky (1 cm široké)
- lepidlo pro kutily
1. Na pracovní ploše poprášené škrobem vyválejte zlatý fondán na výšku asi 1 mm a pístovou formičkou vykrojte 12 hvězd. Zespodu je navlhčete vodou a přichyťte jedlým lepidlem na potaženou podložku. Dejte stranou zaschnout.
2. Na pracovní ploše poprášené škrobem prohněťte oranžový fondán a vytvarujte 6 válečků dost dlouhých na to, aby pokryly korpus odshora dolů, a širokých asi 5 cm. Zespodu je navlhčete a ve stejnoměrných rozestupech přitlačte ke korpusu potřenému základní vrstvou máslového krému, čímž vytvoříte základní strukturu slupky dýně.
3. Zbylý oranžový fondán rozválejte na výšku asi 4 mm tak, aby celou dýni i s válečky pokryl. Dýni potáhněte, fondán vtiskněte do prohlubní vytvořených válečky. Ruce si poprašte škrobem a povrch ještě uhlaďte. Fondán shrňte ke spodku dortu, přebytky odkrojte a řez uhlaďte. Dort přesuňte na potaženou podložku.
POSTUP OD A DO Z
Ingredience
- kukuřičný škrob na poprášení
- 50 g zlatého fondánu, posíleného (viz str. 87)
- jedlé lepidlo
- 700 g oranžového fondánu
- 15 cm kulatého piškotového korpusu Madeira (viz str. 231), zarovnaného a potřeného základní vrstvou máslového krému (viz str. 29)
- 50 g černého fondánu
- 50 g zeleného fondánu, posíleného (viz str. 87)
- jedlý zlatý metalický pudr
Tipy
4. Žilkovací kosticí narýhujte povrch dýně tahy směrem dolů. Trojúhelníkovými formičkami vykrojte vepředu oči a nos a vykrojený fondán opatrně vyjměte. Ostrým nožem vykrojte ústa a fondán odstraňte.
5. Na pracovní ploše poprášené škrobem vyválejte černý fondán na výšku asi 2 mm a vykrojte z něj stejné tvary, jako jsou oči, nos a ústa. Zespodu navlhčete vodou a vyplňte vykrojené otvory. Uhlaďte prsty.
6. Na stopku vyválejte ze zeleného fondánu kuličku a pak váleček. Kratší konec přitiskněte na pracovní plochu, aby byl rovný a z druhé strany ho trochu roztlačte. Kuličkovou kosticí obal konce uhlaďte a mírně roztáhněte. Žilkovací kosticí stopku narýhujte.
7. Z oranžového fondánu na vršku dýně vykrojte kolečko. Navlhčete spodek stopky a přilepte ho do vykrojeného otvoru. Žilkovací a/nebo kuličkovou kosticí povytáhněte oranžový fondán vzhůru, aby stopku trochu překryl a vypadalo to věrohodně.
8. Vyválejte tenké provázky z posíleného zeleného fondánu a nakrájejte je na různé délky. Špejle poprašte trochou škrobu. Obtočte je zelenými provázky a nechte 10 minut zasychat, aby držely tvar. Sejměte ze špejlí a přichyťte ke stopce dýně a k podložce trochou vody.
9. Hvězdy poprašte trochou zlatého metalického pudru. Okolo podložky obvažte stuhu a přilepte jí trochou lepidla tak, aby spoj byl vzadu.
OBMĚNA DORTU HALLOWEENSKÁ DÝNĚ
Strašidelná dortová lízátka
Dortová lízátka jako halloweenská lucernička, strašidelná černá kočka a čarodějnický klobouk jsou na halloweenskou party přesně to pravé. Udělejte si jich zásobu pro koledníky a zapíchněte je do podkladu jako parádní ozdobu. Až je budete modelovat, nepoužitý fondán vždy zabalte do fólie a schovejte na příště.
NAČASOVÁNÍ počítejte s 1 dnem včetně doby na zasychání
PORCE 24
Pomůcky
- váleček na fondán
- kulaté formičky o průměru 5 cm
- 24 dřívek nebo špejlí na lízátka
Ingredience
- 25 g žlutého fondánu
- zelená barvicí pasta
- prášková celulóza
- kukuřičný škrob na poprášení
- 100 g černého fondánu, posíleného
- 24 hotových dortových lízátek na špejlích, nepotažených (viz str. 242-243), 8 z nich vytvarovaných jako kužel s plochým spodkem (na klobouky) a 8 se svislými zářezy (na dýně)
- 400 g rozpuštěné černé bonbonové hmoty
- 200 g rozpuštěné oranžové bonbonové hmoty
- jedlý černý fix
- 25 g růžového fondánu
1. Kousek žlutého fondánu obarvěte barvicí pastou a posilněte (viz str. 87) a vytvarujte 8 stopek k dýni. Vyválejte černý fondán a formičkou vykrojte 8 koleček. Do středu každého vypíchněte otvor a položte je na pomačkaný alobal. Nechte přes noc zaschnout.
2. Kuželovitá (na klobouky) a kulatá (na kočky) dortová lízátka omočte v rozpuštěné černé bonbonové hmotě a dejte nastojato ztuhnout. Dýně namočte v rozpuštěné oranžové bonbonové hmotě a nasaďte na ně stopky.
3. Zbylý černý fondán vyválejte a vykrojte z něj oči, nos a ústa na dýně. Vykrojte trojúhelníčky na kočičí uši a proužky na krempy klobouků. Nechte 20 minut zaschnout. Ze žlutého a růžového fondánu vykrojte oči a čumáček pro kočky a oči domalujte černým fixem. Všechny tyto detaily přilepte na místo trochou vody.
4. Navlhčená černá kolečka nasuňte na klobouky jako krempu. Proužky také navlhčete a obtočte je jako stuhu.
Ukázka je z knihy Fantastické dorty, kterou vydalo nakladatelství Ikar.
Naučíte se, jak používat modelovací hmotu, jako je marcipán, fondán, máslová poleva, temperovaná čokoláda a bílková poleva. Můžete si vyzkoušet více než 100 technik zdobení popsaných krok za krokem a doplněných tipy profesionálů, aby každá byla stoprocentně spolehlivá.
Lahodné recepty na dorty a dezerty v široké škále vůní, chutí, konzistence, tvarů a velikostí vaši rodinu a přátele naprosto uchvátí.
Další ukázky najdete tady.
Napsal/a: Karen Sullivanová
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)
to bych asi nezvládla, je parádní
vypadá to úžasně a netradičně.
moc pěkné
Strašidelná dortová lízátka určitě vyzkouším.
Mobile Sliding Menu