Upečte si dort Halloweenská dýně

Rubrika: Recepty

Už zítra se ulice měst a vesniček zaplní strašidly všeho druhu. Svátek svatých se slaví každoročně posledního října. Co si třeba připravit skvělý halloweenský dort?

Dort halloweenská dýně

Tato strašidelná halloweenská lucernička není vyřezaná z dýně, ale z lahodného piškotu, potažená oranžovým fondánem a vykrájená tak, aby připomínala skutečnou dýni. Dortovou podložku potáhněte posíleným fialovým fondánem alespoň den předem.

NAČASOVÁNÍ počítejte s ½ dnem včetně doby zasychání
PORCE 25

Pomůcky:

  • váleček na fondán
  • pístová vypichovací formička ve tvaru hvězdy
  • kulatá dortová podložka o průměru 33 cm, potažená fondánem (viz str. 51)
  • žilkovací kostice
  • sada trojhranných formiček
  • kuličková kostice
  • špejle
  • 1 m černé saténové stužky (1 cm široké)
  • lepidlo pro kutily

1. Na pracovní ploše poprášené škrobem vyválejte zlatý fondán na výšku asi 1 mm a pístovou formičkou vykrojte 12 hvězd. Zespodu je navlhčete vodou a přichyťte jedlým lepidlem na potaženou podložku. Dejte stranou zaschnout.

2. Na pracovní ploše poprášené škrobem prohněťte oranžový fondán a vytvarujte 6 válečků dost dlouhých na to, aby pokryly korpus odshora dolů, a širokých asi 5 cm. Zespodu je navlhčete a ve stejnoměrných rozestupech přitlačte ke korpusu potřenému základní vrstvou máslového krému, čímž vytvoříte základní strukturu slupky dýně.

3. Zbylý oranžový fondán rozválejte na výšku asi 4 mm tak, aby celou dýni i s válečky pokryl. Dýni potáhněte, fondán vtiskněte do prohlubní vytvořených válečky. Ruce si poprašte škrobem a povrch ještě uhlaďte. Fondán shrňte ke spodku dortu, přebytky odkrojte a řez uhlaďte. Dort přesuňte na potaženou podložku.

POSTUP OD A DO Z

Ingredience

  • kukuřičný škrob na poprášeníDyně_Fantasticke_dorty
  • 50 g zlatého fondánu, posíleného (viz str. 87)
  • jedlé lepidlo
  • 700 g oranžového fondánu
  • 15 cm kulatého piškotového korpusu Madeira (viz str. 231), zarovnaného a potřeného základní vrstvou máslového krému (viz str. 29)
  • 50 g černého fondánu
  • 50 g zeleného fondánu, posíleného (viz str. 87)
  • jedlý zlatý metalický pudr

Tipy

Pokud nemůžete sehnat fondán v požadovaných barvách, použijte jedlou barvicí pastu a mějte přitom na paměti, že výsledná barva bude tmavší, jakmile se usadí. Zbylý fondán můžete použít na vymodelování malých dýní, kterými ozdobíte halloweenský stůl.

4. Žilkovací kosticí narýhujte povrch dýně tahy směrem dolů. Trojúhelníkovými formičkami vykrojte vepředu oči a nos a vykrojený fondán opatrně vyjměte. Ostrým nožem vykrojte ústa a fondán odstraňte.

5. Na pracovní ploše poprášené škrobem vyválejte černý fondán na výšku asi 2 mm a vykrojte z něj stejné tvary, jako jsou oči, nos a ústa. Zespodu navlhčete vodou a vyplňte vykrojené otvory. Uhlaďte prsty.

6. Na stopku vyválejte ze zeleného fondánu kuličku a pak váleček. Kratší konec přitiskněte na pracovní plochu, aby byl rovný a z druhé strany ho trochu roztlačte. Kuličkovou kosticí obal konce uhlaďte a mírně roztáhněte. Žilkovací kosticí stopku narýhujte.

7. Z oranžového fondánu na vršku dýně vykrojte kolečko. Navlhčete spodek stopky a přilepte ho do vykrojeného otvoru. Žilkovací a/nebo kuličkovou kosticí povytáhněte oranžový fondán vzhůru, aby stopku trochu překryl a vypadalo to věrohodně.

8. Vyválejte tenké provázky z posíleného zeleného fondánu a nakrájejte je na různé délky. Špejle poprašte trochou škrobu. Obtočte je zelenými provázky a nechte 10 minut zasychat, aby držely tvar. Sejměte ze špejlí a přichyťte ke stopce dýně a k podložce trochou vody.

9. Hvězdy poprašte trochou zlatého metalického pudru. Okolo podložky obvažte stuhu a přilepte jí trochou lepidla tak, aby spoj byl vzadu.

OBMĚNA DORTU HALLOWEENSKÁ DÝNĚ

Strašidelná dortová lízátka

Dortová lízátka jako halloweenská lucernička, strašidelná černá kočka a čarodějnický klobouk jsou na halloweenskou party přesně to pravé. Udělejte si jich zásobu pro koledníky a zapíchněte je do podkladu jako parádní ozdobu. Až je budete modelovat, nepoužitý fondán vždy zabalte do fólie a schovejte na příště.

NAČASOVÁNÍ počítejte s 1 dnem včetně doby na zasychání
PORCE 24

Pomůcky

  • váleček na fondán
  • kulaté formičky o průměru 5 cm
  • 24 dřívek nebo špejlí na lízátka

Ingredience

  • 25 g žlutého fondánu
  • zelená barvicí pasta
  • prášková celulóza
  • kukuřičný škrob na poprášení
  • 100 g černého fondánu, posíleného
  • 24 hotových dortových lízátek na špejlích, nepotažených (viz str. 242-243), 8 z nich vytvarovaných jako kužel s plochým spodkem (na klobouky) a 8 se svislými zářezy (na dýně)
  • 400 g rozpuštěné černé bonbonové hmoty
  • 200 g rozpuštěné oranžové bonbonové hmoty
  • jedlý černý fix
  • 25 g růžového fondánu

1. Kousek žlutého fondánu obarvěte barvicí pastou a posilněte (viz str. 87) a vytvarujte 8 stopek k dýni. Vyválejte černý fondán a formičkou vykrojte 8 koleček. Do středu každého vypíchněte otvor a položte je na pomačkaný alobal. Nechte přes noc zaschnout.

2. Kuželovitá (na klobouky) a kulatá (na kočky) dortová lízátka omočte v rozpuštěné černé bonbonové hmotě a dejte nastojato ztuhnout. Dýně namočte v rozpuštěné oranžové bonbonové hmotě a nasaďte na ně stopky.

3. Zbylý černý fondán vyválejte a vykrojte z něj oči, nos a ústa na dýně. Vykrojte trojúhelníčky na kočičí uši a proužky na krempy klobouků. Nechte 20 minut zaschnout. Ze žlutého a růžového fondánu vykrojte oči a čumáček pro kočky a oči domalujte černým fixem. Všechny tyto detaily přilepte na místo trochou vody.

4. Navlhčená černá kolečka nasuňte na klobouky jako krempu. Proužky také navlhčete a obtočte je jako stuhu.


Ukázka je z knihy Fantastické dorty, kterou vydalo nakladatelství Ikar.

fantasticke_dorty_titulkaNaučíte se, jak používat modelovací hmotu, jako je marcipán, fondán, máslová poleva, temperovaná čokoláda a bílková poleva. Můžete si vyzkoušet více než 100 technik zdobení popsaných krok za krokem a doplněných tipy profesionálů, aby každá byla stoprocentně spolehlivá.

Lahodné recepty na dorty a dezerty v široké škále vůní, chutí, konzistence, tvarů a velikostí vaši rodinu a přátele naprosto uchvátí.

Další ukázky najdete tady.

Napsal/a: Karen Sullivanová

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist