Stále více lidí si dnes chleba peče doma, ať už v domácí pekárně, nebo jen tak na plechu v troubě. Není divu, čerstvě upečený chléb provoní celou domácnost a jeho kůrka krásně křupe. Já nejraději peču chleba bez pekárny, jen tak na plechu v troubě.
Domácí pečení je krásný rituál, do kterého můžete klidně zapojit celou rodinu. A nezáleží na tom, jestli pečete v pekárně nebo v troubě. Jakmile s pečením chleba jednou začnete, nebudete chtít přestat!
Tymiánový chléb
Díky použitým bylinkám tento chléb krásně voní. Pokud budete mít chuť na obměnu, můžete místo tymiánu použít snítku své oblíbené bylinky.
Příprava: 20 minut
Kynutí: 1 hodina + 30 minut
Pečení: 55 minut
Na 2 bochníky:
- 60 g droždí
- 1 kostka cukru
- 3 lžíce mléka na kvásek
- 1 kg hladké mouky
- 3 lžičky soli
- 2 lžíce tymiánu
- 2 lžičky kmínu
- 500 ml vody
- 1 lžíce octa
- 2 snítky tymiánu na ozdobu
- voda a lžíce octa na potření
Promíchejte cukr, vlažné mléko a rozdrobené droždí na hladkou kašičku a nechejte vzejít kvásek.
Do mísy dejte mouku smíchanou s tymiánem, solí a kmínem, přidejte vzešlý kvásek a postupně přilévejte vlažnou vodu s octem. Vypracujte hladké těsto, které nechejte hodinu kynout.
Po vykynutí z těsta vytvarujte dva stejné bochníky a přeneste je na plech, vysypaný hladkou moukou. Na povrchu bochníku udělejte nožem řez, do kterého vložte snítku tymiánu a nechejte přikryté ještě půl hodiny kynout.
Troubu předehřejte na 230 °C. Těsně před vložením do rozpálené trouby chleby potřete vodou a octem a prudce 5 minut zapečte. Pak teplotu trouby snižte na 170 °C a chléb volně dopékejte asi 50 minut. Během pečení potírejte bochníky vodou a octem.
Rozmarýnové housky
Příprava: 20 minut
Kynutí: 1 hodina + 15 minut
Pečení: 20 minut
Na 15 housek:
- 250 g hladké mouky
- 175–200 g polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 250 ml vlažné vody
- 2 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- pepř
- 1 žloutek na potření
- trocha vody
Postup přípravy:
- V míse promíchejte obě mouky, droždí, cukr, sůl, pepř, olej a rozmarýn. Přidejte vlažnou vodu. Vypracujte důkladně, alespoň pět minut, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Z vykynutého těsta vyválejte tenké válečky, které zapleťte do tvaru housek: Ze tří, ze dvou nebo z jediného pramínku. Ze tří upletete jako cop, konce na obou koncích zahněte pod housku. Budete-li plést ze dvou, uprostřed je překřižte, všechny konce položte na jednu stranu a pleťte jako základ na vánočku ze čtyř copů. Na jediném pramínku jednoduše udělejte uzel.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Housky přendejte ne plech, vyložený pečicím papírem. Nechejte patnáct minut kynout a poté potřete prošlehaným žloutkem s vodou. Přečte v předehřáté troubě asi 20 minut.
Recepty pochází z kuchařky Chléb v hlavní roli od autorky Mileny Volfové.
Vydalo nakladatelství Smart Press, více info a objednávky na www.smartpress.cz
Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.
Napsal/a: Milena Volfová
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (6 vyjádření)
na seznam nákupu jsem připsala droždí a uvidíme, snad si zítra najdeme čas a společně s dětmi uděláme domácí chleba (-:
Domácí pekárnu využívám na ‚vytvoření‘ těsta, peču pak v troubě. Domácímu se nic nevyrovná a sama jsem schopna sníst celý bochník na posezení, a to mám 45kg i s postelí 🙂 Děti nejvíce oceňují klasický s trochou kmínu. Recepty zde uvedené mne zaujaly a určitě vyzkouším.
taky už pekárnu na pečení chleba moc nevyužívám,ale míchám v ní těsto a nebo vařím marmeládu,uvidím zda by mi rarach jedl takto ochucený chléb,když mu vadí i kmín
Já teda pekárnu mám, ale nepeču v ní. Používám jí jen na umíchání těsta. A to taky ne všeho, těsto z kvásku raději udělám ručně, tak jí použiju jen na chleba z droždí a na těsto na dalamánky nebo housky,nebo koláč. Kynout dávám stejně do peřin, to se mi osvědčilo nejvíc :-).
Osobne jsem pekl domaci chleb. Ale podle receptu Hrusky se mi jaksi nevydaril. Manzelka ho nechtela jist.
Kdyz jsem upekl ale podle sebe, jak jsem to videl kdysi u maminky, tak to byl vyborny chleb.
Avsak stejne to neni to, co jsi obcas dovezeme ze Slovenska. To neudela tady nikdo, at se jakkoliv snazi. I madarsky chleb je vyborny . Podobne, jak ten od Detvy
recptíky vyzkouším…já jsem se pustila do chleba díky receptu co chodil po netu, a pak když Lien poradila žádné překládání a šup s ním do mísy a péct, stal se u nás oblíbeným…dlouho jsem ho nedělala mi dochází jak to ted píšu…
vyzkoušíme něco jiného rádi…a houstičky jsem zatím zkoušela a žádné nebyly takové co bych s nima byla spokojená…
Mobile Sliding Menu