Upečte si banánové muffiny

Rubrika: Recepty

Již podruhé vychází kompletní „učebnice“ domácího pečení, která vás nejen naučí nové dobroty, ale kromě jiného tu najdete i tipy a triky na zaručený úspěch vašeho pečení…

Bible domácího pečení

Autorka: Rose Beranbaumová Levyovábible_domaciho_peceni_titulka
Počet stran: 760
Vydalo nakladatelství Ikar

Kromě klasického chleba nebo ciabatty si připravíte muffiny, challu, pizzu, vícezrnné chleby, žemle, bagely nebo briošky.

U každého receptu autorka srozumitelně vysvětlila taje technologie a připojila finesy profesionálů.

Nechybějí ani rady, které vyřeší všechny problémy: jak na dokonale vykynutém bochníku utvořit zářezy tak, aby neklesl. Jak odhadnout, kdy je těsto ideálně vykynuté. Jak poznat, kdy je chléb pečený, nebo jak zabránit přichycení spodní kůrky.

V knize najdete také 300 ilustrací a 32 lákavých barevných celostránkových fotografií.

Na tuhle kuchařku se prostě můžete spolehnout!

bible_domaciho_peceni_ukazka3

Pojďte ochutnat…

Banánové muffiny

Zde jsem mírně pozměnila recept na banánový koláč, jejž jsem premiérově představila ve své knize The Cake Bible (Moučníková bible) a poté se stal jedním z nejvyhledávanějších zákusků. Vyzkoušela jsem tři nové přísady – pražené vlašské ořechy, mák a čokoládové hoblinky, které podle libosti střídám. Na pečení jsem zvolila texaskou muffinovou formu s objemem kalíšků 2.5 decilitru, což je značný rozdíl oproti běžnému 1,7 decilitru. Jméno dostala po texasu, jenž náleží mezi nejrozsáhlejší americké státy a všechno je tam zkrátka obří včetně porcí! Připadala mi jako ulitá pro druh muffinů, který se řadí mezi velikány též z hlediska lahodnosti.

Těsto lze naplnit rovněž do hluboké chlebíčkové formy a upéct chlebíček, z nějž se mohou nakrájet tenké plátky, což menší jedlíci dozajista uvítají.

Základní údaje k přípravě:
Teplota trouby: 180 st.CDoba pečení: 25 až 30 minut

Výsledek: 5 muffinů

Přísady:

  • 1 rozmačkaný, velmi zralý banán
  • kysaná smetana (60g)
  • 1 velké vejce
  • strouhaná citronová kůra
  • vanilková tresť (3/4 čajové lžičky)
  • hladká mouka (necelý šálek – 100g)
  • cukr krupice, přednostně přírodní třtinový (6 polévkových lžic)
  • kypřící prášek (1/2 čajové lžičky)
  • jedlá soda (1/2 čajové lžičky)
  • sůl (1/4 čajové lžičky)
  • změklé nesolené máslo (5 polévkových lžic – 71 g)
  • na středně jemno nasekané opražené vlašské ořechy (1/2 šálku – 50g)

1. Předehřejeme si troubu na teplotu 180 stupňů, zapnběte před pečením asi 20 minut. Rošt zasuňte do střední polohy.
2. V kuchyňském robotu s nástavcem s kovovým nožem zpracujte banán a kysanou smetanu v hladkou kaši. Přidejte vejce, citronovou kůru a vanilkovou tresť a míchejte, až se všechny přísady důkladně spojí.
Do mísy robotu (nebo do velké mísy, použijete-li ruční šlehač) vsypte mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl a při nízké rychlosti míchejte vše asi 1 minutu. Přidejte změklé máslo a polovinu banánové kaše a pokračujte, dokud suché přísady neprovlhnou.
Zvyšte rychlost na střední stupeň (u ručního šlehače na vysoký stupeň) a šlehejte 1 a 1/2 minuty. Hmotu seškrabte ze stěn ke dnu mísy. Zbytek banánové kaše přidejte po dvou částech. Po každém přidání následuje 20 vteřin šlehání, aby se vše dobře promísilo. Nakonec zvolte nízkou rychlost a vmíchejte vlašské ořechy.
3. Naplnění formy: Lžící nebo cukrářským sáčkem naplňte kalíčšky do dvou čtvrtin. Zbude-li nějaký prázdný, vlijte dovnitř trochu vody, čímž předejdete nerovnoměrnému pečení.
4. Upečení trvá 25 až 30 minut. Když střed muffinu stlačíte prstem, musí hbitě vyskočit nahoru.

Hotové muffiny vyklopte z formy na drátěnou mřížku a převraťte dnem dolů. Podávejte příjemně teplé nebo zchladlé na pokojovou teplotu.

Skladování:

Muffiny zabalte do vzduchotěsného obalu a bez obav ponechte do druhého dne při pokojové teplotě, báječně se proleží a chuťově vyzrají. V troubě předehřáté na 200 stupňů je do 4 minut znovu ohřejete.

Obměny:

Banánový bochánek se liší pouze tím, že celá dávka těsta se naplní do kulaté dortové formy (popřípadě obdélné chlebíčkové formy) a pečení si vyžádá 45 až 50 minut. Na zkoušku vpíchněte do středu dřevěnou špejli, která musí být po vytažení čistá.
Banánové muffiny s mákem: vlašské ořechy nahraďte 2 polévkovými lřícemi makových semínek
Banánové muffiny s čokoládovými hoblinkami: 1/4 šálku čokoládových hoblinek či nahrubo nastrouhané hořké čokolády vmíchejte do těsta jako v pořadí poslední přísadu
Mramorované banánové muffiny: do 1/2 šálku hotového těsta vmíchejte 28g rozehřáté a zchladlé hořké čokolády. Kalíšky naplňte světlým těstem, navrch rozdělte tmavé těsto a zamíchejte jím, aby vznikla spirála.

Záruka úspěchu

– 70% hladké a 30% celozrnné mouky dodá těstu kompaktnější, téměř chlebovou konzistenci. Chcete-li měkčí, lehčí střídku, použijte jen hladkou mouku.
– Citronovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle nebo okrájejte škrabkou na zeleninu tak, abyste odstranili pouze tenkou žlutou vrstvu, neboť bílá povrchová vrstva je hořký. Kůru okrájenou škrabkou nasekejte najemno ostrým nožem.

Nejlepší chuť a sladkost dodá řádně vyzrálý banán s černými tečkami po celé slupce.

– Když mouku vážíte, nemusíte ji prosévat přes síto. Do odměrky ji však prosejte a přebytek shrňte. Obsah nikdy nezarovnávejte setřásáním nebo zklepáváním.
– Těsto nejsnadněji nakladete do formiček zmrzlinovou naběračkou o objemu 2 polévkových lžic. Výborným pomocníkem je rovněž cukrážský sáček s hladkou hubičkou, jímž těsto do formiček jednoduše nastříkáte.
– Muffiny uchováte v mrazničce až 3 měsíce. V troubě předehřátí na 200 st. je rozpečete za 15 až 20 minut. Prohřátí si ověřte kovovou jehlicí, která musí po vpíchnutí do středu zteplat.

Více o knize Bible domácího pečení, včetně ukázek z knihy, najdete tady.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)

  • Jarmuschka

    Marci55, já muffiny peču z těsta na tvarohovou bábovku, klasickou olejovou bábovku, na perník… Prostě osvědčené recepty v menším balení.
    😉

  • gabulka73
    gabulka73

    Tak dejte vědět, jak to dopadlo,kdo bude péct,že bych je také vyzkoušela

  • mura

    díky za recept-vyzkouším a taky díky za info knihy.

  • bamiska

    vypadaj zajímavě nejen mufiny ale i kniha….takovéhle jsem nezkoušela většinou skončím u bílých s kousky čokolády uvnitř..

  • Hmmm, zajímavé 🙂

  • anabell

    díky za receptík 🙂 tolik mě tenhle nápad nadchl, že jdu hned péct, jsem zvědavá jak se mi povedou 🙂

  • Marci55

    vypadá to krásně, ale já bych spíš potřebovala recept na dobré klasické muffiny

  • Králíček4

    tak to mě láká 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist