Upečte dětem ovocný koláč!

Rubrika: Recepty

V jednoduchosti je síla a u pečení to platí obzvlášť. Šťavnaté, svěží, sladké a lákavé koláče, ať už z formy, nebo z plechu, zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Autory kuchařky Nejchutnější ovocné koláče pro každou příležitost jsou Sabine kolace_slovart_titulkaVondersteinová a Patrik Jaros. Vydalo ji nakladatelství Slovart a vy se teď nechte zlákat klasickými dobrotami z ovoce.

Velkou výhodou je to, že koláče si můžete připravit po celý rok, pečené i nepečené, ale pokaždé ovocné. V publikaci najdete 43 receptů pro přípravu chutných dezertů, vhodných pro každou příležitost. Od malých tartaletek, rolád, koláčů až po nepečené dorty.

Čekají na vás klasické recepty, jako třeba babiččin třešňový koláč, švestkový koláč z listového těsta, koláč s rebarborou, piškotová roláda nebo pudinkový dezert s ovocem.

Zajímavé recepty jsou také ty, kde se kombinuje více druhů ovoce.

Např: Koláč s meruňkami a borůvkami, Meruňkový koláč s mléčnou rýží, Hruškový koláč s ostružinami, kakový dort s rajenkami nebo fíkový koláč s pomerančovým likérem.

Hruškový koláč s ostružinami

Těsto:

  • 500 g hl. Moukykolac5
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 1 droždí
  • 280 vlažného mléka
  • 125 g másla
  • mouka na poprášení válu
  • máslo na vytření plechu

Náplň:

  • 3 hrušky
  • 250 g ostružin
  • kůra z pomeranče
  • 50 g hnědého cukru
  • 100 g kdoulového želé
  • moučkový cukr na posypání

1. Smícháme mouku, sůl a cukr. Rozdrobíme droždí, které rozpustíme ve vlažném mléku a přidáme do mísy s moukou. Vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
2. V hrnci si rozehřejeme máslo, které postupně zpracováváme do těsta, tak dlouho, dokud se nepřestane lepit ke stěnám mísy. Opět dáme kynout.
3. Mezitím si očistíme a nakrájíme hrušky. Ostružiny opláchneme a necháme odkapat od vody.
Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké nudličky.
4. Vykynuté těsto rozválíme na plech, vyložený pečícím papírem (nebo vymazaným máslem a vysypaným moukou.) Na celý plát rozvnoměrně rozdělíme hrušky, pomerančovou kůru a ostružiny. 5. Posypeme hnědým cukrem, necháme ještě 30 minut kynout.
6. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C 30 minut.
7. Kdoulové želé rozvaříme a potřeme jím celý teplý koláč. Necháme vychladnout. Před podáváním koláč pocukrujeme.

kolac1kolac4

Pokud nevíte, co upéct ke kávě, nebo co připravit pro návštěvu, tahle kuchařka vám „vytrhne“ trn z paty. Koláče jsou díky ovoci krásně šťavnaté a lehké. Recepty jsou popsány v bodech a nechybí zde ani seznam potřebných surovin. Kromě toho je zde uvedeno, kolik času vám zabere příprava, pečení a chlazení. Každý recept je doplněn o velkou, barevnou fotografii, která je přes celou stránku.

Kuchařka se mi líbí a byla jsem překvapena, jaké ovoce se při pečení dá zkombinovat mezi sebou.

Koláč, který jsem upekla, byl moc dobrý. Kombinace hrušky a ostružin by mě při pečení asi nenapadla. Chuťově byl koláč dobrý a zajímavý. Jenom jsem měla méně ostružin a zapomněla jsem ho nakonci potřít kdoulovým želé. Myslím si ale, že to vůbec nevadilo.

Další koláč na sebe nenechá dlouho čekat, protože dcera už má vybráno, co se bude péct příště.

Přeji všem dobrou chuť 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)

  • Ježeček

    Jak se povedl ten koláš dnes??? 🙂 Jsem zvědavá… *

  • aladin10

    Zítra udělám hruškový koláč s ostružinami vypadá výborně.

  • Ježeček

    Taky moc ráda peču. Baví mě zkoušet nové recepty a také se ráda vracím k těm osvědčeným. Nemusím kynuté těsto, raději jemnější. Ale určitě s ovocem, tvarohem, ořechovkou. Nemusím makovou náplň, ale rodina ano, takže i tu dělám, ale jen občas 🙂 *

  • danasi

    Peču neustále. V létě z čerstvých surovin, v zimě ze zavařených nebo zamrazených. Právě jsme se domlouvali, že už máme snědeno a zítra mají chuť na něco s tvarohem. Určitě k tomu přidám hrušky.

  • mura

    mňam hned bych si dala-musím na zítřek něco upéct-kniha se mi moc líbí

  • meggi41

    Neni dne,kdy bych nepekla,za a)me to bavi,vasen,za b)pro deti,lepsi,levnejsi,nez sladkosti a za c)i pro lidi 😉
    Nejradeji mame(maji)kynute vsemozne,trene* a ja s ovocem,vedou merunky, svestky,v lete vsude okolo bylo plno ostruzin**
    Testa delam vetsinou od oka a testo je jemne,hedvabne i nekolik dni(pokud vydrzi 🙂 )
    Jak to vidim,tak mam chut**

  • tvorenicko
    tvorenicko

    Hrozně milujeme švestkový kynutý koláč s drobenkou. A ten úvodní obrázek k článku je famózní 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist