V jednoduchosti je síla a u pečení to platí obzvlášť. Šťavnaté, svěží, sladké a lákavé koláče, ať už z formy, nebo z plechu, zmizí ze stolu rychlostí blesku.
Autory kuchařky Nejchutnější ovocné koláče pro každou příležitost jsou Sabine Vondersteinová a Patrik Jaros. Vydalo ji nakladatelství Slovart a vy se teď nechte zlákat klasickými dobrotami z ovoce.
Velkou výhodou je to, že koláče si můžete připravit po celý rok, pečené i nepečené, ale pokaždé ovocné. V publikaci najdete 43 receptů pro přípravu chutných dezertů, vhodných pro každou příležitost. Od malých tartaletek, rolád, koláčů až po nepečené dorty.
Čekají na vás klasické recepty, jako třeba babiččin třešňový koláč, švestkový koláč z listového těsta, koláč s rebarborou, piškotová roláda nebo pudinkový dezert s ovocem.
Např: Koláč s meruňkami a borůvkami, Meruňkový koláč s mléčnou rýží, Hruškový koláč s ostružinami, kakový dort s rajenkami nebo fíkový koláč s pomerančovým likérem.
Hruškový koláč s ostružinami
Těsto:
- 500 g hl. Mouky
- 50 g cukru
- špetka soli
- 1 droždí
- 280 vlažného mléka
- 125 g másla
- mouka na poprášení válu
- máslo na vytření plechu
Náplň:
- 3 hrušky
- 250 g ostružin
- kůra z pomeranče
- 50 g hnědého cukru
- 100 g kdoulového želé
- moučkový cukr na posypání
1. Smícháme mouku, sůl a cukr. Rozdrobíme droždí, které rozpustíme ve vlažném mléku a přidáme do mísy s moukou. Vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout 30 minut.
2. V hrnci si rozehřejeme máslo, které postupně zpracováváme do těsta, tak dlouho, dokud se nepřestane lepit ke stěnám mísy. Opět dáme kynout.
3. Mezitím si očistíme a nakrájíme hrušky. Ostružiny opláchneme a necháme odkapat od vody.
Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké nudličky.
4. Vykynuté těsto rozválíme na plech, vyložený pečícím papírem (nebo vymazaným máslem a vysypaným moukou.) Na celý plát rozvnoměrně rozdělíme hrušky, pomerančovou kůru a ostružiny. 5. Posypeme hnědým cukrem, necháme ještě 30 minut kynout.
6. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C 30 minut.
7. Kdoulové želé rozvaříme a potřeme jím celý teplý koláč. Necháme vychladnout. Před podáváním koláč pocukrujeme.
Pokud nevíte, co upéct ke kávě, nebo co připravit pro návštěvu, tahle kuchařka vám „vytrhne“ trn z paty. Koláče jsou díky ovoci krásně šťavnaté a lehké. Recepty jsou popsány v bodech a nechybí zde ani seznam potřebných surovin. Kromě toho je zde uvedeno, kolik času vám zabere příprava, pečení a chlazení. Každý recept je doplněn o velkou, barevnou fotografii, která je přes celou stránku.
Koláč, který jsem upekla, byl moc dobrý. Kombinace hrušky a ostružin by mě při pečení asi nenapadla. Chuťově byl koláč dobrý a zajímavý. Jenom jsem měla méně ostružin a zapomněla jsem ho nakonci potřít kdoulovým želé. Myslím si ale, že to vůbec nevadilo.
Další koláč na sebe nenechá dlouho čekat, protože dcera už má vybráno, co se bude péct příště.
Přeji všem dobrou chuť 🙂
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)
Jak se povedl ten koláš dnes??? 🙂 Jsem zvědavá… *
Zítra udělám hruškový koláč s ostružinami vypadá výborně.
Taky moc ráda peču. Baví mě zkoušet nové recepty a také se ráda vracím k těm osvědčeným. Nemusím kynuté těsto, raději jemnější. Ale určitě s ovocem, tvarohem, ořechovkou. Nemusím makovou náplň, ale rodina ano, takže i tu dělám, ale jen občas 🙂 *
Peču neustále. V létě z čerstvých surovin, v zimě ze zavařených nebo zamrazených. Právě jsme se domlouvali, že už máme snědeno a zítra mají chuť na něco s tvarohem. Určitě k tomu přidám hrušky.
mňam hned bych si dala-musím na zítřek něco upéct-kniha se mi moc líbí
Neni dne,kdy bych nepekla,za a)me to bavi,vasen,za b)pro deti,lepsi,levnejsi,nez sladkosti a za c)i pro lidi 😉
Nejradeji mame(maji)kynute vsemozne,trene* a ja s ovocem,vedou merunky, svestky,v lete vsude okolo bylo plno ostruzin**
Testa delam vetsinou od oka a testo je jemne,hedvabne i nekolik dni(pokud vydrzi 🙂 )
Jak to vidim,tak mam chut**
Hrozně milujeme švestkový kynutý koláč s drobenkou. A ten úvodní obrázek k článku je famózní 🙂
Mobile Sliding Menu