Třešně na vašem talíři

Jo třešně zrály, sladké třešně zrály a jak to bylo dál? To je jednoduché :-), pak skončily na vašem talíři. Víte o tom, že nám třešně pomáhají hubnout a také posilují imunitu? Nejlepší jsou hned ze stromu. Také je můžeme zavařit, nebo upéct koláč.

Proč jsou třešně zdravé?

Obsahují vitamín C, který posiluje imunitu, jód a vápník. Také obsahuje draslík, ten podporuje vylučování vody z těla. Reguluje trávení a odstraňuje toxiny z těla. Také čistí ledviny. Chrání před vznikem dny.
Třešně ale mají projímavý účinek, a proto se nedoporučuje je zapíjet mlékem nebo větším množstvím tekutiny.

Třešňová zmrzlina
100 g třešní
1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
1 lžička třtinového cukru
šťáva z limetky

Třešně vypeckujeme a rozmixujeme na hladký krém, do kterého mícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky. Nalijeme do tvořítek na zmrzlinu a necháme v mrazáku tuhnout alespoň 8 hodin. Nejlépe přes noc.

Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou ( z domácí pekárny)
1 kg třešní
350 g cukru
1 gelfix 3:1
1 tabulka hořké čokolády
podle zhoustnutí možno přidat 1-2 lžičky kys. citronové

Třešně vypeckujeme, rozmixujeme v robotu a dáme do pekárny. Nasypeme odvážený cukr, přisypeme pytlíček gelfixu a rozdrobíme tabulku hořké čokolády. Zapneme program marmeláda. Hotovou marmeládu plníme do skleniček. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Třešňová bublanina
2 vejce
1 a půl hrnku polohrubé mouky
hrnek cukru
hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
prášek do pečiva
vypeckované třešně

Všechny suroviny smícháme dohromady, vylijeme na plech, poklademe třešněmi a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi 30 minut. Bublanina je úžasně vláčná a dobrá.
Do těsta můžeme přidat také tvaroh nebo udělat mramorové těsto – 2/3 těsta nalijeme na plech, do zbytku přidáme kakao a trošku mléka a nalijeme cik cak na těsto.

Tvarohovo – třešňový koláč
500 g tvarohu (ve vaničce)
2 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
7 lžic oleje
370 ml bílého jogurtu
citronová kůra z 1 citronu
2 hrsti vypeckovaných třešní

Všechny suroviny kromě třešní důkladně promícháme v míse a poté směs vlijeme do vymazané formy o průměru 25 cm. Na rozetřenou směs nasypeme třešně a dáme péct do trouby předehřáté na 180ºC. Pečeme 50 minut. Hotový koláč můžete pocukrovat vanilkovým cukrem.

Třešňový koláč z podmáslí
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek polo. mouky
1 hrnek cukr krupice
3/4 hrnku oleje
2 vejce
prášek do pečiva
2 hrnky podmáslí nebo kefíru
5 lžíc kokosu (jemně mletý)
500 g třešní
Drobenka – 2 lžíce hrubé mouky, 1/2 hrnku cukr moučka, 1 lžička skořice, 70 g másla

Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře okapanými třešněmi.
Na drobenku smícháme mouku, cukr a skořici, přidáme máslo, které jsme chvíli nechali změknout při pokojové teplotě, a tupým nožem ho ve směsi posekáme. Prsty pak dotvoříme drobenku, koláč jí hustě posypeme.
Pečeme ve středně teplé troubě (cca 180 °C) zhruba 35-40 minut.

Letos třešní asi moc nebude a ty co jsou stojí ještě hodně. Ale doufám, že půjdou s cenou ještě dolů. Vždyť sezona právě začala.

Co z třešní děláte nejraději? Máte je na zahrádce?

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂