Třešně na vašem talíři

Rubrika: Recepty

Jo třešně zrály, sladké třešně zrály a jak to bylo dál? To je jednoduché :-), pak skončily na vašem talíři. Víte o tom, že nám třešně pomáhají hubnout a také posilují imunitu? Nejlepší jsou hned ze stromu. Také je můžeme zavařit, nebo upéct koláč.

Proč jsou třešně zdravé?

Obsahují vitamín C, který posiluje imunitu, jód a vápník. Také obsahuje draslík, ten podporuje vylučování vody z těla. Reguluje trávení a odstraňuje toxiny z těla. Také čistí ledviny. Chrání před vznikem dny.
Třešně ale mají projímavý účinek, a proto se nedoporučuje je zapíjet mlékem nebo větším množstvím tekutiny.

Třešňová zmrzlina
100 g třešní
1 lžíce smetany nebo bílého jogurtu
1 lžička třtinového cukru
šťáva z limetky

Třešně vypeckujeme a rozmixujeme na hladký krém, do kterého mícháme smetanu nebo bílý jogurt a pár kapek šťávy z limetky. Nalijeme do tvořítek na zmrzlinu a necháme v mrazáku tuhnout alespoň 8 hodin. Nejlépe přes noc.

Třešňová marmeláda s hořkou čokoládou ( z domácí pekárny)
1 kg třešní
350 g cukru
1 gelfix 3:1
1 tabulka hořké čokolády
podle zhoustnutí možno přidat 1-2 lžičky kys. citronové

Třešně vypeckujeme, rozmixujeme v robotu a dáme do pekárny. Nasypeme odvážený cukr, přisypeme pytlíček gelfixu a rozdrobíme tabulku hořké čokolády. Zapneme program marmeláda. Hotovou marmeládu plníme do skleniček. Zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

Třešňová bublanina
2 vejce
1 a půl hrnku polohrubé mouky
hrnek cukru
hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
prášek do pečiva
vypeckované třešně

Všechny suroviny smícháme dohromady, vylijeme na plech, poklademe třešněmi a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C asi 30 minut. Bublanina je úžasně vláčná a dobrá.
Do těsta můžeme přidat také tvaroh nebo udělat mramorové těsto – 2/3 těsta nalijeme na plech, do zbytku přidáme kakao a trošku mléka a nalijeme cik cak na těsto.

Tvarohovo – třešňový koláč
500 g tvarohu (ve vaničce)
2 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g cukru
7 lžic oleje
370 ml bílého jogurtu
citronová kůra z 1 citronu
2 hrsti vypeckovaných třešní

Všechny suroviny kromě třešní důkladně promícháme v míse a poté směs vlijeme do vymazané formy o průměru 25 cm. Na rozetřenou směs nasypeme třešně a dáme péct do trouby předehřáté na 180ºC. Pečeme 50 minut. Hotový koláč můžete pocukrovat vanilkovým cukrem.

Třešňový koláč z podmáslí
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek polo. mouky
1 hrnek cukr krupice
3/4 hrnku oleje
2 vejce
prášek do pečiva
2 hrnky podmáslí nebo kefíru
5 lžíc kokosu (jemně mletý)
500 g třešní
Drobenka – 2 lžíce hrubé mouky, 1/2 hrnku cukr moučka, 1 lžička skořice, 70 g másla

Všechny suroviny na těsto smícháme a umícháme hladké těsto, které vlijeme do vymazaného a vysypaného velkého plechu. Poklademe omytými a dobře okapanými třešněmi.
Na drobenku smícháme mouku, cukr a skořici, přidáme máslo, které jsme chvíli nechali změknout při pokojové teplotě, a tupým nožem ho ve směsi posekáme. Prsty pak dotvoříme drobenku, koláč jí hustě posypeme.
Pečeme ve středně teplé troubě (cca 180 °C) zhruba 35-40 minut.

Letos třešní asi moc nebude a ty co jsou stojí ještě hodně. Ale doufám, že půjdou s cenou ještě dolů. Vždyť sezona právě začala.

Co z třešní děláte nejraději? Máte je na zahrádce?

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (8 vyjádření)

  • Na zahrádce je zrovna nemám,ale mám je v mražáku,abych mohla kdykoliv z nich něco udělat.Například bublaninu.

  • Nuninko, díky za receptíky (příští rok určo vyzkouším) a hned jeden s dovolením přidám 🙂 A kdo si letos užil třešní, tak jen tiše závidím 🙂

    Máme na zahradě strom, který je roubovaný dvěma druhy třešní…jedny jsou menší téměř černé a druhá polovina stromu jsou něco jako velké bělice…ale pokud stihnou dozrát :-), tak jsou červené 😀
    Letos jsme neměli ani jednu třešeň, protože nám zmrzly při „Zmrlých“ – bylo tu -7C 🙁

    RECEPT:
    Vypeckované třešně (1,5-2 kg) povaříme do měkka a přisladíme dle chutí. V trošce vody rozmíchám 2-3 vanil. pudinky – na zahuštění. Chvíli ještě povařit. Hmotu občas promíchám, aby rychleji schládla.

    Pak už jen stačí do dortové formy vrstvit piškoty, hmotu, piškoty, hmotu…a v ledničce nechat ztuhnout.

    Pokud nemáte piškoty, stačí upéct jednoduchý piškot nebo hrnková buchta jako základ a třeš. hmotu na to vylít.

    Výborné je to i s borůvkami, jablky atd. Pokud se chcete ještě víc rozmazlit, tak můžete přidat na dortík šlehačku…

    Dobrou chuť 🙂

  • Peťka

    Jůů, třešně miluji, ale letos jsem neměla ani jednu. 🙁

    Není to smutné? Jako malá holka jsem měla třešně pravidelně, rybíz, angrešt atd…a co dneska naše děti? Kdo nemá babičku na venkově, nebo vlastní zahrádku má smůlu. Děti mají na stole celoročně akorát banány, kiwi apod. 🙁

  • Jarmuschka

    Já měla letos 1, slovy jednu třešni z našeho stromu – uzobla jsem při sekání trávy.
    Zbytek sezobaly holky – tatínek jim přistaví žebřík, a jak oberou jednu stranu, hezky jim ho posune.
    Loni mi takto i sbíraly třešně na koláč.
    Tak letos ne, no.

  • Danasi, tak to se máš 🙂 Letos to s třešněmi je obrovská bída 🙁
    Hamzlici a Lussi, ještě se dají koupit už jsem na ochutnání koupila trošku, protože kg stálo 120,- 🙁 šílené co? , teď je kg za 60,-
    uvidíme ještě co zbylo na zahradě, ale na zavařování to letos nebude.

  • Lussy

    recepty jsou lákavé, ale u nás tedy taky po třešních.
    Nám se letos vůbec neurodily a na trhu stálo kilo 70,-, takže letos jsme si třešní moc neužili – koupila jsem 2x půl kila na zobání.

  • danasi

    Nuninko, pěkné, třešní jsme si letost užili, až až. Dokonce po zavaření, udělání marmelády a spoustu bublanin a koláčů, zbylo i na kvas na třešňovicu. Kvasí 100l.

  • Hanzlici

    velká škoda, že už třešně nejsou. Recepty vypadají velmi lákavě 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist