Testováno na VD: Tvarohy z Jaroměřické mlékárny

Z Jaroměřické mlékárny jsem dostala několik produktů, které jsem pro vás otestovala. Začneme pěkně po pořádku. Takže dnes si dáme kategorii tvarohů…

Jaroměřická mlékárna slaví 77 let. Již od roku 1937 vyrábí mléčné výrobky, které všem chutnají. V mlékárně pro vás každodenně připravují několik druhů mléčných výrobků, jako jsou třeba sýry, tvarohy, tradiční pomazánkové másla a Fénix.

Dneska si společně vyzkoušíme, co se dá udělat z tvarohu. Na výběr máme hned 4 druhy – tvaroh tučný, měkký, jemný (ten se hodí na pečení) a na strouhání.

Žádný z nich neobsahuje žádné konzervanty, sladidla, chemická barviva ani jiná kontroverzní „éčka“.

Jaroměřický tvaroh jemný

Tvaroh je vhodný na pečení, a tak to vyzkoušíme.

Tvarohové muffiny

Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a se žloutky do pěny. Přidáme tvaroh a dobře prošleháme. Vmícháme vanilkový cukr, mléko, citrónovou kůru, mouku a prášek do pečiva. Dobře prošleháme. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh.

Těsto plníme do muffinových košíčků a dáme péct do předehřáté trouby na 25 min. Během pečení těsto hlídáme a kontrolu provádíme pomocí špejle.

Jaroměřický tvaroh tvrdý bloček

Tvaroh je hodí jak na teplou tak i studenou kuchyni.

Co si teda zkusíme udělat? Tady bylo rozhodování trochu těžké. Tvaroh na strouhání jsem ještě nezkoušela, tak to byla novinka i pro mě.

Jablečné placičky posypané sýrem

Připravíme si těsto smícháním všech uvedených surovin. Jde vlastně o palačinkové těsto, které je hustší. Do něho nakrájíme oloupaná jablíčka na kousky. Nestrouháme, krájíme malé kousky.

Na vymazanou pánev si lžičkou nabíráme těsto a děláme „hromádky“. Pečeme do zlatova a otočíme.

Upečené přendáme na talíř a posypeme nastrouhaným sýrem, moučkovým cukrem a skořicí.

Tip: Trochu tvarohu můžeme přidat také do těsta.

Bramborové šišky posypané sýrem

Bramborové šišky si opečeme na másle, polejeme rozehřátým máslem a posypeme strouhaným tvarohem.

A rychlý, lehký oběd je hotový za pár minut.

 

Pokuď nemáte chuť na sladké, posypejte si tvarohem chleba s máslem a budete mít lehkou a přitom chutnou svačinku nebo večeři.

Závěr testování:

Oba tvarohy jsou chuťově moc dobré. Jaroměřický tvaroh měkký kupuji docela často. Používám ho na teplou i studenou kuchyni (do koláčů, buchet, náplní, pomazánek…) Pracuje se s ním dobře. Těsto je nadýchané, tvaroh se dobře rozmíchává. Má jemnou, lehkou chuť, a proto z něho ráda dělám i pomazánky nebo náplně např. do těstovin.

Jaroměřický tvaroh na strouhání jsem vyzkoušela poprvé. A i přes mé obavy ze strouhání to šlo opravdu krásně. Tvaroh je pevný a díky tomu se dobře strouhá, neláme se, ani nedrolí, a přitom je také takový lehký. Na chlebu chuťově připomínal sýr.

Já jsem s tvarohy velice spokojena, chutnají dobře a také se s nimi dobře pracuje. Hodí se do studené i teplé kuchyně, a proto je teď mohu doporučit i vám.

Přeji dobrou chuť!

Foto receptů: autorka článku