Tak trochu jiný adventní věnec

Adventní období je krásné. Všude je výzdoba, venku sníh (ne vždy, to je sice pravda), doma nedočkavé děti. Už máte na stole adventní věnec? Ještě ne? Nevadí.
Co takhle si ho letos upéct?

Receptů na perníčky je tolik, že ani nevíte který si vybrat. Já vám nabídnu recepty, které mám již vyzkoušené. A na další se můžete těšit v dalším článku.

Těsto na perníčky
750 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
120 g tuku Hera
6 lžíc medu
4 vejce
2,5 kávové lžičky sody Bikarbony
1/2 balíčku koření do perníku

Zpracované těsto necháme alespoň dva dny odležet v ledničce. Před pečením těsto vytáhneme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu. Pak rozválíme na větší plát vyšší těsto, tak 5 mm.

Vykrojíme si pomocí větší pokličky kolečko a do toho menší pokličkou další. Velikost záleží pouze na vás. Ze zbylého těsta si vykrojíme vykrajovátky různé tvary na ozdobu.
Položíme na plech a pečeme na pečícím papíře v troubě dobře vyhřáté asi na 200 °C, ale ihned po vložení perníčků zeslabíme na 150 °C. Pokud je trouba moc horká, pečeme s mírně otevřenými dveřmi.
Upečené potřeme rozšlehaným vejcem a přendáme na jinou podložku vychladnout.

Nejprve si všechno nazdobíme a pak skládáme dohromady. Svíčky přilepíme k perníčku cukrovou polevou, nebo si můžeme udělat 4 speciální perníkové stojánky. Do jednoho perníčku vykrojíme před upečením otvor na svíčku, kterou po upečení stačí vložit.
Větší kolečka těsta uděláme trochu vyšší a prostředek vykrojíme menším kolečkem. Do toho pak (po upečení a zdobení) svíčku vložíme.

 

Cukrová poleva na zdobení
1 bílek
200g moučkového cukru (2-3x přesátý)
1 lžička solamylu
1 lžička citronové šťávy

Pár tipů jak na perníčky