Slaný dortík – kapr

Tatínek kluků měl čtyřicetiny a tak kluci kromě dárečků vymysleli, že by chtěli kapra ze salámů. Sice jsem už slané dortíky viděla, ale nezkoušela, přesto jsme se do toho pustili. Musím říct, že je to velmi jednoduché, rychlé a výsledek rozhodně stojí za to. Spokojení byli kluci a prý i obdarovaný…

Budeme potřebovat:
– tvrdý karton
– alobal
– potravinářkou folii
– zdobičku na dorty
– nůž (zoubkatý, s ním se chleby krájí lépe)
– toustový chleba
– pomazánky nebo pomazánkové máslo
– salámy – různé druhy
– kapie
– jarní cibulky
– nastrouhaný sýr

Veškeré množství se odvíjí od toho, jak velkého kapříka budete dělat, jak hodně ho budete zdobit.

Nejprve si z tvrdého kartonu vystřihneme tvar kapra. Obalíme celofánem a potravinářskou folii. Jednak díky tomu pak lépe drží tvar, jaký chceme dělat, a kapřík se s touto podložkou lépe dává do dortové krabice.

Toustové chleby poklademe jeden vedle druhého a ořízneme do požadovaného tvaru.

Pomazánku jsem použila z pomazánkového másla, přidala jsem perlu, trochu tatarky a křen. Určitě můžete použít jakoukoliv třeba sýrovo-česnekovou.
Pomažeme pomazánkou a poklademe salámem. Položíme další vrstvu chleba. Opět potřeme pomazánkou a poklademe salámem.

Střídání vrstev chleba, pomazánky a salámu opakujeme tak dlouho až získáme kapra tak vysokého jak chceme, celého ho pak potřeme pomazánkou a kraje obsypeme nastrouhaným sýrem.

Do zdobičky si dáme pomazánku a ozdobíme kraje dortu(stejně jako by jsme dělali u sladkého dortíku) poklademe salámy jako šupiny – já dávala paprikový a vysočinu
Z debrecínky vytvoříme ocas. Ploutvičky připíchneme párátkem. Z kapie vyřízneme pusu, můžeme pro oko dát i na ocasní ploutev. Na oko použijeme kolečko jarní cibulky a celý pepř.

Přeji dobrou chuť!