Silvestrovské pohoštění

Rubrika: Recepty

Pokud už jste přecpání sladkým, je Silvestr ideální, protože na stůl chystáme chlebíčky, jednohubky, tyčinky a jiné slané pohoštění. Už víte, co připravíte na tu letošní oslavu konce roku? Pokud ne, třeba vám padne do oka něco z toho, co vám nabídnu já 🙂


Plněné kuličky
250 ml vody
150 g 100% tuku
150 g hladké mouky
5 vajec
náplň: lučina, žervé, pažitka, sůl, pepř, kozí sýr, česnek, bylinky, šunka

Do hrnce dejte vařit vodu a přidejte tuk. Nechte ho úplně rozpustit a vsypte mouku. Míchejte, dokud se směs nespojí, a nechte asi dvě minuty prohřát. Poté sundejte z plotny a dál pracujte, až hmota vychladne. Když je směs studená, začněte ji šlehat ručním šlehačem a postupně přilévejte vejce. Po ušlehání je těsto krásně hladké a trochu lepkavé.
Plňte pomocí lžíce do zdobicího pytlíku a na pečicí papír stříkejte malé hromádky o velikosti asi 1,5 cm. Nechte mezi nimi rozestup, těsto se při pečení hodně nafoukne. Před pečením posypte trochou strouhaného sýra. Hromádky dejte péct do trouby na 200 °C, dokud povrch nezezlátne. Trvá to asi 15 minut podle typu trouby. Kuličky po vyjmutí z trouby rychle vychladnou.

Z lučiny, žervé, pažitky, soli a pepře umíchejte sýrovou směs a přidejte trochu mléka, aby byla spíše mazlavá, ale stále držela pohromadě. Naplňte do zdobicího pytlíku. Kuličku po straně propíchněte a naplňte. Dejte vychladit do ledničky.

Pokud kuličky vyndáte moc brzy z trouby a spadnou vám, dejte je tam klidně znova a dopečte, zase se krásně zvednou a budou nadýchané.
V lednici je nedávejte do uzavřené nádoby, zvlhly by.
Povrch slaných kuliček můžete posypat různým kořením, třeba kmínem, červenou paprikou, chilli nebo sezamem. Kuličky můžete udělat také nasladko. Jako náplň použijete vyšlehanou smetanu se ztužovačem.

Náplně:
Náplň z kozího sýra – Připravte si 300 g kozího sýra, 1 stroužek česneku, čerstvě nasekané bylinky, pepř a sůl. Všechny ingredience smíchejte dohromady s utřeným česnekem a naplňte kuličky.
Šunková náplň – Potřebujete 150 g najemno nastrouhané šunky, 200 g lučiny, čerstvé bylinky, pepř a sůl. Vše smíchejte dohromady a pokud bude náplň moc hustá, rozřeďte trochou mléka do krémové konzistence. Můžete plnit.

Slané cukroví
250 g másla
250 g najemno nastrouhaného sýru cihla
250 g hladké mouky

Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto. Vyválíme plát o tloušťce cca 0,7 cm a vykrajujeme nejlépe menší tvary. Nahoru na těsto jemně vmáčkneme půlku oloupané mandličky. Osolíme a pečeme na 170st do růžova. Na cukroví můžeme taky použít kmín, papriku. Ale nejlepší je jen sůl.

Pizza
kostka droždí
špetka cukru
500 g hl. mouky
lžička soli
7 lžic olivového oleje
200 ml vody
na rajčatový základ
rajčata v plechovce (jsou v celku a oloupané)
česnek
olivový olej
tymián
sůl, pepř
obloha
salám, sýr, klobáska, žampiony…

Nejprve si připravíme rajčatový základ. Na oleji orestujeme česnek, přidáme rajčata, tymián a osolíme. Podusíme pár minut a podlijeme vodou. Na konci budeme mít jemnou rajčatovou směs, kterou potřeme pizzu.
Na pizzu si smícháme všechny suroviny a vypracujeme hladké těsto, které bude trochu tužší.
Necháme kynout na teplém místě asi hodinu.
Těsto ještě jednou prohněteme a vyválíme si placku na plech. (Z této dávky mám dva plechy.) Potřeme rajčatovým základem a přidáme salám, sýr, žampiony, klobásky, nebo co na pizze máte rádi.
Pečeme v předehřáté troubě na 220°C dozlatova.
Krájíme na malé čtverečky, tak akorát do ruky 🙂

Slané z listového těsta
Listové těsto
sůl
česnek
koření
vajíčko

Jednoduchý a hlavně rychlý recept 🙂 Listové těsto si rozválíme a potřeme rozšlehaným vejcem s česnekem (česnek být nemusí) nakrájíme na čtverečky nebo trojúhelníky, posypeme kořením, solí nebo kmínem a dáme péct do předem vyhřáté trouby a pečeme do zlatova.

Také můžete nachystat jednohubky s pomazánkou nebo mohu doporučit článek od bamisky Pohoštění pro hosty, kde najdete inspiraci pro rychlé a dobré pohoštění.

Na Silvestra do půlnoci
mějte pití ve své moci,
mnoho vtipů pro zasmání,
plno přátel na potkání,
v novém roce plný ranec
zdraví, štěstí, úspěchu,
žádnou nemoc či jinou neplechu,
v každou další hodinu
mějte kolem sebe šťastnou rodinu.

Za sebe a redakci Vaření a výživa vám přeji vše nejlepší v Novém roce 2012

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

  • Anonymní

    Padmé, děkuji 🙂
    Jarmusch, listové těsto je naprosto senzační na takovéhle rychlé a dobré pohoštění 🙂
    Hanni, škoda poslat bych to už nestihla 🙁 tak příště jo 🙂 Já klidně napeču a pošlu 🙂
    Holky, hezky si ten zítřejší Silvestr užíjte 🙂
    NUNINKA

  • dobrý…teď ještě někoho kdo se na to vrhne :-).
    Rychlo hubky jsme za naších flámových nocí dělaly s kámoškou : kostky trvrdého sýra,párátkem na vrch daly kousek pomeranče,kuličku hroznového vína.
    Ty listový šneky jsem kupovala kousek od nádraží v Ústí n L.Byly mňamkový.Plněný mletým masem,takový pikantní.Sakra budu muset dohledat recept.

  • Jarmuschka

    My krom jiného budem dělat slané šneky z listového těsta.
    A pak jednohubky – určitě jsem to tu už někdy psala:
    Tvrdý sýr (v celku, ne na plátky) se nakrájí na přiměřeně velké kostky, mázne se kremžskou hořčicí a na ni se „přilepí“ půlka vlašského ořechu.
    K vínu to je mňamózní…
    😉

  • Padmé

    Nuninko, díky za článek, recepty i za lákavé fotečky :-).
    Ty jsi taaak šikovná kuchařinka… Tebe a Tvoje ručičky bych potřebovala doma… 🙂

    Díky za přání a rovněž Tobě a Tvé rodině do nového roku „vše dobré“ :-).

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist