Rebarbora

Musím se přiznat, že rebarbora u nás doma zrovna nepatří mezi ty oblíbené a přitom se z ní dá udělat tolik věcí. Můžeme ji jíst v syrovém stavu nebo ji připravit na sladko. Už jste ji zkoušely? Ne? Tak pojďte s námi vyzkoušet naše rebarborové recepty.

Co je to rebarbora?

Rebarbora je víceletá rostlina, kterou si můžeme pěstovat na své zahrádce. Nevýhodou je, že na tu první úrodu si musíme počkat 2-3 roky. Rebarbora patří mezi zeleninu. Na jedné straně může být konzumace pro naše tělo velkým přínosem, na druhé straně při časté konzumaci konzumaci také způsobuje tvorbu ledvinových kamenů. Takže s její konzumací opravdu opatrně.

Jak rebarboru zpracovávat?

Nejprve musíme stáhnout tvrdou slupku. Rebarbora se pak nakrájí na kousky a krátce se povaří s cukrem a skořicí. Rebarbora má kyselou chuť, kterou povaření s cukrem trochu potlačí. Na koláče můžeme použít rebarboru i bez předvaření, jen pokrájenou, pečením nám krásně změkne.
Z rebarbory můžeme připravovat – moučníky, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny nebo koláče.

Jahodovo-rebarborový koláč z jogurtového těsta s bílkovou čepicí

200 g bílého jogurtu
100 g hladké mouky
80 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
5 lžic oleje
1/2 kypřicího prášku do pečiva
5 vajec
250 g čerstvých jahod
250 g rebarbory

Do mísy dáme jogurt, 1 vanilkový a všechen krupicový cukr, 2 vejce a 3 žloutky a vše důkladně metlou promícháme. Pak do těsta zašleháme olej a na závěr přidáme také hladkou i hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem a dobře vymícháme hladké tekuté těsto. Jahody zbavíme stopek a podle jejich velikosti je pokrájíme. Měly by být zhruba stejně velké jako kousky rebarbory. Pokud je potřeba, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
Do koláčové formy nalijeme těsto, rovnoměrně na něho dáme nejprve rebarborou, pak jahody. V míse vyšleháme ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru tuhý sníh. Tím pak pomocí stěrky rovnoměrně pokryjeme celý koláč tak, aby vznikla hladká jednolitá „čepice“.
Přebytečný sníh, který by sahal nad okraj formy, radši odeberte, aby nevytekl do trouby.
Koláč vložíme na 45 minut do trouby předehřáté na 180°C.

PS: Ježečku, děkuji za tvou fotku koláče 🙂

Klasický rebarborový koláč s drobenkou

5 silnějších stonků rebarbory
90 g másla
1 kypřicí prášek do pečiva
180 g cukru moučka
150 ml mléka
2 žloutky
250 g hladké mouky
tuk a hladkou mohou na vysypání formy
Na drobenku – 90 g másla, 200 g polohrubé mouky a 100 g cukru krupice

V míse propracujeme změklé máslo se žloutky, cukrem a mlékem. Přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného plechu a rovnoměrně na ně rozprostřete kousky rebarbory.
V jiné míse si připravíme drobenku – smícháme mouku, cukr a máslo a vše propracujte, nejlépe se vám to bude dělat rukama. Na závěr koláč posypte drobenkou a vložíme ho na 40 minut do trouby předehřáté na 160°C.

Rebarborový koláč z bezvaječného těsta s tvarohem a mandlemi

125 g másla
20 g cukru
250 g hladké mouky
3–4 lžíce vody
600–700 g rebarbory
1 skořicový cukr
Na náplň – 300 g tvarohu, 1 větší vejce, 2 vanilkové cukry, 2–3 lžíce mléka, mleté mandle nebo mandlové lupínky

Mouku, změklé máslo, špetku soli a cukr smícháme dohromady, podle potřeby můžete přidat ještě asi 3 lžíce vody. Těsto propracováváme tak dlouho, až bude držet pohromadě. Pak je zabalíme do potravinové folie a vložíme asi na 20 minut do lednice odpočinout.
Mezitím si připravte rebarboru a tvarohovou náplň. Ta vznikne smícháním tvarohu, obou vanilkových cukrů, vajíčka a mléka. Z lednice vyndáme těsto a opatrně je rozválíme na pomoučeném válu na asi 3 mm silný plát. Ten pak přeneseme do dortové formy a vytvarujeme jej.

Tip: Pomoci si můžete také tím, že na těsto obtisknete formu, kruh vykrojíte a vložíte na dno a ze zbytků vytvoříte asi 3–4 cm vysoké okraje.

Těsto na dně propícháme vidličkou. Na těsto dáme nakrájenou rebarboru a podle chuti ji posypte skořicovým cukrem. Na rebarboru rovnoměrně naneseme tvarohovou náplň a uhladíme ji.
Koláč na ozdobu posypeme mandlemi a vložíme na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 °C.

Tentokrát jsem vás asi nepřekvapila ničím novým. Ale protože rebarboru moc nemusím a muž ji nejí, mám letos vyzkoušené pouze tyto recepty. Mě i dětem chutnaly.

Jak je to u vás? Máte rádi rebarboru? Už jste jí zkoušely? Podělíte se s námi o vaše zkušenosti?Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂