Připravte si banánovou žemlovku a malinové pusinky!

Rubrika: Recepty

Také se vám už sbíhají sliny? Tak žádné řeči, jdeme rovnou na to…

Včera jsme vás, u příležitosti Mezinárdního dne výživy, naučili s Milenou Volfovou, autorkou knihy Chléb v hlavní roli, péct domácí chleba. A dneska si z jejího bohatého receptáře dáme úžasné sladké chuťovky…

Banánová žemlovka

Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace!

Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut

banaova_zemlovkaPro 4 osoby:

  • 5 rohlíků
  • 5 banánů
  • 100 g rozinek, předem namočených v rumu
  • 450 ml smetany (30%)
  • 80 g cukru
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • lžička vanilkového extraktu
  • máslo na vymazání formy

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 170 oC. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.
  2. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.
  3. Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.
  4. Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct.
  5. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru.
  6. Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.
Tip: Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).

Malinové pusinky

Nezalekněte se většího množství kroků na cestě k tomuto dezertu. Výsledek je natolik působivý, že za tu trochu námahy rozhodně stojí!

Příprava: 20 minut
Pečení: 15 minut + 5 minut na zapečení

malinove_pusinkyNa 4 misky:

  • 4 plátky toastového chleba
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky vinného octa
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 250 g malin
  • 2 lžíce malinového likéru

Postup přípravy:

  1. Zapékací misky vymažte rozpuštěným máslem a vyložte toastovým chlebem.
  2. Tvaroh prošlehejte s vaječnými žloutky a 40 g cukru. Hladkou tvarohovou směs naplňte do zapékacích misek a dejte do trouby, předehřáté na 180 °C, na 15 minut péct.
  3. Bílky vložte do suché čisté nádoby, vyšlehejte do polotuha a postupně zašlehávejte zbytek cukru. Když je sníh pevný a lesklý, zapracujte ocet a škrob.
  4. Maliny promíchejte s likérem a přidejte na zapečený tvaroh. Pomocí kleští na zmrzlinu ozdobte sněhem. Pusinky krátce zapečte, dokud lehce nezezlátnou.

chleb_obalkaRecepty pochází z kuchařky Chléb v hlavní roli od autorky Mileny Volfové.
Vydalo nakladatelství Smart Press, více info a objednávky na www.smartpress.cz

Kuchařka pro všechny, protože chléb chutná každému. Máme-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin. Tato kuchařka nejen poradí, jak z „obyčejného“ chleba připravit nápaditou pochoutku.

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Pořízení tažného zařízení je snadné a cenově výhodné

Disponovat vozem bez tažného zařízení není žádný hendikep, jak by se mohlo zdát. Pokud potřebujete využívat přívěsný vozík, karavan, nosič

Čtu dál →

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →
Jindřichův Hradec

Prohlédněte si Jindřichův Hradec. S našimi tipy o nic nepřijdete

Jindřichův Hradec si zaslouží vaši pozornost. Je to nádherné město s pěknou historii. Najdete tu nádherné chaty a chalupy,

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (6 vyjádření)

  • Tak banánovou žemlovku, tu neznám, ale po přečtení tohoto receptu bych si jí dala. Budu muset vyzkoušet. Vypadá to moc dobře 🙂

  • mura

    Banánovou žemlovku jsem ještě nedělala,ale chci ji vyzkoušet příští týden,ted´peču na Hody,tak sladké máme.

  • Pavluschka

    žemlovku s banánem jsem ještě nejedla, ale v létě děláme také s rebarborou. Ale pro mě je stejně lepší jablečná s rohlíky… mňam!

  • meggi41

    Zemlovka,mnaaam,vune dectvi,meho i ted deti*delavala jsem ji casto,ale pardon,s bananem by to unas neproslo 😀 milujeme klasiku-jablicka,nebo i tvaroh,skorici,van cukr,maslisko** 😉
    Babi delava „zemlbabu“ 😀 i z veky,ja casto delavala z loupacku(doporucuji)
    No tady rohliky nejsou,ale je dobra i z bagety,ci ang.toustaku a neboo si rohliky upecu 🙂
    Jee,take jsem ji pekne dlouho nepekla,no urcite aspon rok 🙁
    😉

  • bamiska

    tyto kombinace neznám…žemlovku já dělám někdy i z večky záleží co vyzbude….no a jak to píšu tak si říkám že jsme hooodně dlouho neměli

  • Ivča a Domča

    Musím přizant, že žemlovku s banánem jsem ještě nedělala. Tak to musím vyzkoušet. Jinak já teda na žemlovku dávám strašně ráda právě vánočku, je to pak takové křehké, není to tvrdé jako rohlíky. To dělala moje babička a vždycky se trochu připálily:-)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist