Léto už je sice za námi a na to další si budeme muset počkat, ale taková domácí zmrzlina, nebo nanuk příjde k chuti vždy. A počkejte až zjistíte, jak je to jednoduché….
Ve spolupráci s nakladatelstvím Slovart už vyšla nejedna zajímavá kuchařka. Dneska vám představím hned dvě a těšit se můžete na mražené dobroty, které jsem samozřejmě vyzkoušela!
Mražený jogurt – Poháry s mraženými jogurtovými krémy
Autorkou je Melanie Zaninová a přesvědčí vás o tom, že z mraženého jogurtu může vzniknout nadýchaná, zdravá zmrzlina s nespočtem variací a chutí.
V kapitole, Krátce o z mrzlině, se dozvíte něco o jogurtové zmrzlině. Jak na to, jestli bez přístroje – ručně, nebo s pomocí zmrzlinovače a jaké užitečné nástroje budete potřebovat, s tím vším se seznámíte hned v úvodu.
A už se můžeme pustit do výroby Ovocné a sladké jogurtové dobroty. Nejprve si můžete vyzkoušet základní mražený jogurt a pak se pusťte do různých chuťových kombinací. (Mangový mražený jogurt se zázvorem, Brusinkový mražený jogurt s červenou papričkou, Mražený jogurt s jablky, bezinkovým sirupem a krokantem).
Chybět nesmí ani Přelivy a spol. (Čokoládové brownies, kuličky na špejli nebo křehké plátky)
Já dneska zůstanu u klasiky a vyzkouším základní mražený jogurt
Základní mražený jogurt
- 1 kg bílého jogurtu
- 125 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 4 bílky
Vezmeme si síto a vyložíme ho mušelínovým ubrouskem (já použila látkový kapesník). Do ubrousku dáme jogurt, přikryjeme alobalem a necháme do druhého dne odkapat. Jogurt pak získá konzistenci tvarohu.
Do odkapaného jogurtu vmícháme cukr + vanilkový cukr. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a pak zapracujeme do jogurtové hmoty. Dobře prošleháme.
Jogurt dáme do vyšší nádoby a vložíme do mrazáku. Co 2-3 hodiny prošleháme. Stačí 3x.
Hotový mražený jogurt dáme do poháru nebo košíčků pomocí cukrářského sáčku. Použít lze i zmrzlinová lžíce a vzniknou vám krásné kopečky. 🙂
Neodolatelné nanuky – Domácí dobroty na dřívku
Autorem je Sunil Vijayakar a provede vás výrobou domácích nanuků.
Poradí, jak docílit krásně měkkého a hladkého nanuku, jaké vybavení k výrobě domácí dobroty budete potřebovat a také techniky a tipy, které vám pomůžou k tomu nejdokonalejšímu konečnému výsledku.
Pojďte si vybrat:
Osvěžující a ovocné (Jahodová senzace, Ovocné semafory, Vlnkované višňové nanuky nebo Bombičky z granátových jablek)
Nové a pikantní ( Melounové nebe, Limetkový sorbet s chilli, Nanuky z chaie nebo Capuccinové nanuky)
nebo Pro dospělé (Jahodová margarita, Broskvový Bellini, Mojito, Piňa Colada, Cosmopolitan)
Jogurtovo malinový mramor
- 200 g malin
- 100 ml cukrového sirupu
- 500 vanilkového jogurtu
- 1-2 lžičky vanilkového extraktu
Připravíme si cukrový rozvar a to tak, že do 200ml vody přidáme 90 g cukru. Vaříme až do rozpuštění cukru.
Maliny rozmixujeme s cukrovým sirupem dohladka.
Vše pak přecedíme přes jemné sítko, abychom ho zbavili drobných zrníček. Přelijeme do misky.
Jogurt smícháme s vanilkovým extraktem a opatrně začneme nanášet do malinové směsi. Promícháme pomocí špejle tak, aby vzniklo pěkné mramorování.
Směs opatrně zozdělíme do nanukuvých formiček. Vložíme dřívka a mrazíme asi 5 hodin.
Po vyjmutí z mrazáku formičky vložíme na pár sekund do horké vody, nanuky pak jdou z formiček dobře vytáhnout.
Ať už si vyberete mražený jogurt nebo nějaký neodolatelný nanuk, na hotovém výrobku si zaručeně pochutnáte.
Domácí nanuky jsou nadýchané, lehké a svěží s nespočtem chuťových variací. Můžete si je také ozdobit přelivy a posypkami.
Recepty v obou kuchařkách jsou srozumitelné a snadné na přípravu. Díky úžasným fotografiím, které najdete u každého receptu, zaručuji, že už jenom prohlížením knížek dostanete na nanuky a poháry neuvěřitelnou chuť.
Zapomeňte na sychravé počasí venku a zmrzlinovou dobrotou zakončete dobré jídlo v kteroukoli roční dobu.
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
samé dobroty-mňam
Jééé, hned bych si dala… 🙂