Perníková chaloupka – jedlá inspirace na vánoční svátky

Rubrika: Recepty

Pečení na Vánoce je jistě už v plném v proudu. My vám nabízíme další inspiraci, která se může stát i krásnou vánoční dekorací…

Díky jemnému zdobení a drobným ozdobám z fondánu je tahle perníková chaloupka něčím, co potěší každého a vašim vánočním oslavám dodá pohádkovou atmosféru.

Díly z perníku upečte postupně, a jakmile vychladnou, ořízněte je vroubkovaným nožem.

Perníková chaloupka

NAČASOVÁNÍ počítejte se 2 dny včetně doby zasychání

NA 1 perníkovou chaloupku

Pomůcky

  • + válečekChaloupka_Fantasticke_dorty
  • + šablona na perníkovou chaloupku (viz str. 246)
  • + čtvercové a kulaté formičky a dále ve tvaru stromku a srdíčka
  • + hladítko na fondán
  • + cukrářský sáček
  • + kulaté špičky (např. č. 1, 2 a 3)
  • + čtvercová podložka o straně 28 cm, potažená bílým fondánem (viz str. 51)
  • + 1 m červené saténové stužky (1 cm široké)
  • + lepidlo pro kutily

Ingredience

  • + 1 dávka těsta na perník (viz str. 235)
  • + 500 g bílkové polevy ke stříkání (viz str. 35)
  • + 100 g červeného fondánu, posíleného (viz str. 87)
  • + kukuřičný škrob na poprášení

1 Těsto vyválejte na škrobem poprášeném pečicím papíru na výšku asi 5 mm. Podle šablony vykrájejte jednotlivé díly včetně náhradního panelu (viz Tipy na protější straně). Formičkami vykrojte okna a stromky.

2 Díly chaloupky přesuňte i s papírem na plech. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Nechte vychladnout na plechu a pak přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí.

3 Na sáček nasaďte špičku č. 2 a naplňte ho polevou. Na střešní díly nastříkejte řadou smyček tašky. Vyměňte špičku za č. 1 a na zdi a průčelí chaloupky nastříkejte ozdoby, jako jsou tečky a korálky (viz str. 80). Zvýrazněte obrysy oken, komína a stromků. Každý kousek nechte zaschnout, než začnete chaloupku sestavovat.

4 Zkompletujte chaloupku (viz str. 6667). Sestavte komín a pak ho připevněte na střechu. Z náhradního panelu vykrojte 1 cm široký pruh, stejně dlouhý jako střecha, a přichyťte ho na hřeben střechy polevou.

5 Na škrobem poprášené ploše vyválejte červený fondán a vykrájejte z něj malá srdíčka, kolečka a věnec na dveře. Rukama vyválejte malé kuličky. Nechte je přes noc zaschnout. Až bude suchý, nastříkejte na věnec polevou tečky.

6 Špičku vyměňte za č. 3 a spoje ozdobte souvislou řádkou korálků (viz str. 80). Tvary z fondánu připevněte polevou a nechte 24 hodin schnout. Až bude chaloupka suchá, nadzdvihněte ji a ze spodní strany zdí nastříkejte polevu. Posaďte na potaženou podložku a okolo zdí nastříkejte řádku spojených kapek. Okolo podložky připevněte stuhu.

Tipy

Upečte jeden střešní panel navíc, protože ho můžete použít na vyztužení hřebenu střechy a jiných spojů. Stužku přilepte okolo podložky lepidlem a dávejte pozor, aby byl spoj na zadní straně. Spoj zakryjte kapkou polevy

Perník

Pevné perníkové těsto je na přípravu trojrozměrných a podle šablony vykrajovaných dortů ideální. Než se do projektu pustíte, nechte perník alespoň týden uležet, aby zpevnil. Stavby z perníku se tradičně spojují bílkovou polevou nebo rozpuštěným zkaramelizovaným cukrem.

PŘÍPRAVA 30 minut
PEČENÍ 15 minut
MNOŽSTVÍ 800 g

Ingredience

  • + 175 ml zlatého sirupu
  • + 115 g másla
  • + 115 g přírodního krupicového cukru
  • + 600 g hladké mouky, prosáté, plus další na poprášení
  • + 1 lžička mleté skořice
  • + 4 lžičky mletého zázvoru
  • + 4 lžičky mleté jedlo sody, rozpuštěné ve 4 lžičkách studené vody
  • + 2 žloutky

Tip

Na „lepidlo“ z cukru rozpusťte 250 g bílého krupicového cukru na silnostěnné pánvi na středním plameni, až začne hnědnout. Buďte opatrní, cukr se může spálit (a vy také). Potřete jím hrany perníku a spojte je. Pozor: karamel je velmi horký.

1 Sirup, máslo a cukr zahřejte v kastrolu. Do mísy prosejte mouku, skořici a zázvor. Uprostřed udělejte důlek.

2 Vmíchejte rozpuštěnou sodu, žloutky a ohřátý sirup, cukr a máslo. Na moukou poprášené pracovní ploše prohněťte na vláčné těsto.

3 Dokud je těsto ještě teplé, rozválejte ho na výšku asi 5 mm. Troubu předehřejte na 180 °C.

Tvarování

Na rozválené těsto položte šablonu a ostrým nožem vykrajujte.

Pečení

Opatrně přesuňte na lehce vymazaný a papírem vyložený plech. Pečte 10–13 minut, nebo dokud perník nezpevní a u okrajů nezačne hnědnout. Vyndejte z trouby a nechte na plechu vychladnout, dokud ho nebudete potřebovat


Ukázka je z knihy Fantastické dorty, kterou vydalo nakladatelství Ikar.fantasticke_dorty_titulka

Naučíte se, jak používat modelovací hmotu, jako je marcipán, fondán, máslová poleva, temperovaná čokoláda a bílková poleva. Můžete si vyzkoušet více než 100 technik zdobení popsaných krok za krokem a doplněných tipy profesionálů, aby každá byla stoprocentně spolehlivá.

Lahodné recepty na dorty a dezerty v široké škále vůní, chutí, konzistence, tvarů a velikostí vaši rodinu a přátele naprosto uchvátí.

Napsal/a: Karen Sullivanová

Toto taky stojí za přečtení!

Půjčku vyřídíte pomocí textové zprávy na mobilním telefonu

SMS půjčka je jeden z finančních produktů, který vám dokáže vyřešit nepříjemnou situaci s financemi. Pokud máte nečekané finanční

Čtu dál →

Zařizujete svým dětem společný pokoj? Poradíme vám, jak na to

Pro rodiče je často náročným úkolem zařídit pokoj pro jednu svou ratolest. Zvážit všechny jeho potřeby, které musí s

Čtu dál →
muzikál Mauglí na Mall.tv

Muzikál Mauglí bude k vidění na Mall.tv

Muzikál Mauglí Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové v režii dua Skutr uvádí pražské Divadlo Kalich od září roku 2013. Od

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (15 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist