Nezapomeňte na vánoční omáčku a rybí polévku!

Co třeba na Vánoce klasiku z regionů? Každý kraj má svá specifická vánoční jídla. Pojďte ochutnat třeba vánoční omáčku z Horácka, rybí polévku z Pohořelic nebo muzikanty s uzeným!

Vánoční omáčka

O Vánocích bývala na jindy chudých stolech k vidění dlouhá přehlídka jídel. Někde byl součástí tabule hrách, jinde čočka. Skoro nikde nechyběla ovocná omáčka připravovaná z domácích křížal a rozinek od kupce.

Vánoční ovocná omáčka
(rozpis na 4 porce)

Postup: 

Všechno sušené ovoce i rozinky nasekáme na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme skořici a hřebíček a přivedeme k varu. Necháme probublávat, dokud obsah hrnce nezměkne. Pak nastrouháme perník a podle potřeby jím omáčku zahustíme. Nakonec přimícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru. Je-li omáčka příliš sladká, dochutíme ji citronovou šťávou. Podáváme s vánočkou, omáčka může být na talíři teplá i studená.


Rybí polévka nakyselo

Pohořelický kapr je jednou z jihomoravských specialit, které jsou chráněny známkou původu Evropské komise. Maso kaprů z pohořelických rybníků vyniká pevnou konzistencí, růžovou až červenou barvou a jemnou chutí, kterou dodává i polévce.

Rybí polévka nakyselo
(rozpis na 4 porce)

Postup: 

Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. V litru osolené vody povaříme kapří hlavy a ploutve s kořenovou zeleninou a oloupanou celou cibulí. Vaříme asi dvacet minut, pak vývar přecedíme. Maso z hlav obereme a přidáme je do vývaru.

Mezitím uvaříme zvlášť jikry a mlíčí ve vodě lehce okyselené octem.

Nakonec oba vývary slijeme dohromady, opepříme a osolíme a necháme chvíli probublávat. Zakysanou smetanu rozklechtáme s moukou a poté vmícháme do polévky, necháme ještě pět až deset minut probublávat. Polévku podáváme horkou s chlebem nebo vařenými bramborami.


Muzikanti s uzeným

Muzika nebo muzikanti nejsou pro jídlo nijak výjimečným pojmenováním. Muzika, tedy kaše ze sušeného ovoce, se na mnoha místech dělávala jako závěrečný chod na štědrovečerní tabuli. Krkonošští muzikanti ovšem s tímto rozšířenějším pokrmem nejsou příbuzní ani vzdáleně.

Muzikanti s uzeným
(rozpis na 4 porce)

Postup:

Ve větším hrnci uvaříme uzené. Jednu z cibulí nakrájíme na kostičky. Na pánvi zpěníme dvě lžíce sádla a cibuli na něm osmažíme. Když začne sklovatět, přidáme strouhanku a na kostičky nakrájené uzené a krátce orestujeme. Necháme zchladnout. Brambory uvaříme ve slupce. Uvařené brambory ještě horké oloupeme, dáme je na vál posypaný krupicí a rozmačkáme úplně dohladka. Přidáme obě vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujeme těsto. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Vyválíme z těsta plát silný asi 1 centimetr a rozkrájíme jej na čtverce. Připravenou náplň rozdělíme na čtverce těsta, které smáčknutím vnějších stran důkladně spojíme, takže vzniknou taštičky. Ve větším hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a připravené taštičky v ní deset minut vaříme. Než budou hotové, rozehřejeme zbývající sádlo a osmažíme na něm dozlatova zbytek na kostečky nakrájené cibule. Tou potom sypeme uvařené muzikanty.


Recepty jsou z knihy Regionální kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Každý tuzemský region má své vlastní jedinečné recepty. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“…

Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tradičními polévkami, masitými pokrmy, přílohami a dezerty. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.


Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že uspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).