Nezapomeňte na vánoční omáčku a rybí polévku!

Rubrika: Recepty

Co třeba na Vánoce klasiku z regionů? Každý kraj má svá specifická vánoční jídla. Pojďte ochutnat třeba vánoční omáčku z Horácka, rybí polévku z Pohořelic nebo muzikanty s uzeným!

Vánoční omáčka

O Vánocích bývala na jindy chudých stolech k vidění dlouhá přehlídka jídel. Někde byl součástí tabule hrách, jinde čočka. Skoro nikde nechyběla ovocná omáčka připravovaná z domácích křížal a rozinek od kupce.

vanocni_omacka_nahledVánoční ovocná omáčka
(rozpis na 4 porce)

  • 1 hrnek jablečných křížal
  • 1 hrnek hruškových křížal
  • 1 hrnek sušených švestek
  • 1 hrnek sušených meruněk
  • 1 hrnek rozinek
  • ½ hrnku datlí nebo fíků
  • cca 50 g perníku na strouhání
  • 1 citron
  • 1 svitek skořice
  • 6 hřebíčků

Postup: 

Všechno sušené ovoce i rozinky nasekáme na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme skořici a hřebíček a přivedeme k varu. Necháme probublávat, dokud obsah hrnce nezměkne. Pak nastrouháme perník a podle potřeby jím omáčku zahustíme. Nakonec přimícháme najemno nastrouhanou citronovou kůru. Je-li omáčka příliš sladká, dochutíme ji citronovou šťávou. Podáváme s vánočkou, omáčka může být na talíři teplá i studená.


Rybí polévka nakyselo

Pohořelický kapr je jednou z jihomoravských specialit, které jsou chráněny známkou původu Evropské komise. Maso kaprů z pohořelických rybníků vyniká pevnou konzistencí, růžovou až červenou barvou a jemnou chutí, kterou dodává i polévce.

Rybí polévka nakyselo
(rozpis na 4 porce)

  • 2 hlavy a ploutve kapra
  • 250 g jiker a mlíčí
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • ½ celeru
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce mouky
  • 30 g másla
  • sůl, pepř, ocet

Postup: 

Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a opečeme na másle. V litru osolené vody povaříme kapří hlavy a ploutve s kořenovou zeleninou a oloupanou celou cibulí. Vaříme asi dvacet minut, pak vývar přecedíme. Maso z hlav obereme a přidáme je do vývaru.

Mezitím uvaříme zvlášť jikry a mlíčí ve vodě lehce okyselené octem.

Nakonec oba vývary slijeme dohromady, opepříme a osolíme a necháme chvíli probublávat. Zakysanou smetanu rozklechtáme s moukou a poté vmícháme do polévky, necháme ještě pět až deset minut probublávat. Polévku podáváme horkou s chlebem nebo vařenými bramborami.


Muzikanti s uzeným

Muzika nebo muzikanti nejsou pro jídlo nijak výjimečným pojmenováním. Muzika, tedy kaše ze sušeného ovoce, se na mnoha místech dělávala jako závěrečný chod na štědrovečerní tabuli. Krkonošští muzikanti ovšem s tímto rozšířenějším pokrmem nejsou příbuzní ani vzdáleně.

Muzikanti s uzeným
(rozpis na 4 porce)

  • 1 kg brambor (nejlépe varný typ C)
  • 150 g krupice
  • 2 vejce
  • 200 g hrubé mouky
  • 3 cibule
  • 2 lžíce strouhanky
  • 300 g uzeného masa
  • 4 lžíce sádla
  • 1 lžička soli

Postup:

Ve větším hrnci uvaříme uzené. Jednu z cibulí nakrájíme na kostičky. Na pánvi zpěníme dvě lžíce sádla a cibuli na něm osmažíme. Když začne sklovatět, přidáme strouhanku a na kostičky nakrájené uzené a krátce orestujeme. Necháme zchladnout. Brambory uvaříme ve slupce. Uvařené brambory ještě horké oloupeme, dáme je na vál posypaný krupicí a rozmačkáme úplně dohladka. Přidáme obě vejce, sůl a hrubou mouku a vypracujeme těsto. Je-li těsto řídké, přidáme mouku. Vyválíme z těsta plát silný asi 1 centimetr a rozkrájíme jej na čtverce. Připravenou náplň rozdělíme na čtverce těsta, které smáčknutím vnějších stran důkladně spojíme, takže vzniknou taštičky. Ve větším hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu a připravené taštičky v ní deset minut vaříme. Než budou hotové, rozehřejeme zbývající sádlo a osmažíme na něm dozlatova zbytek na kostečky nakrájené cibule. Tou potom sypeme uvařené muzikanty.


Recepty jsou z knihy Regionální kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.REG obalka F.indd

Každý tuzemský region má své vlastní jedinečné recepty. Stačí se podívat třeba jen na sladkosti: v Podkrkonoší mají miletínské modlitbičky a hořické trubičky, na Chodsku ornamentální koláče z máslového těsta, na Valašsku frgále „hruščáky“…

Regionální kuchařka obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně. Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí, ale především s tradičními polévkami, masitými pokrmy, přílohami a dezerty. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.


Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že vanocni_nakupy_smartpress_upoutavkauspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

  • Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
  • Kávička a čaj na zahřátí.
  • Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
  • Dáreček ke každému nákupu.
  • … a těšíme se i na vaše děti!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).

Napsal/a: Petra Pospěchová

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist