Miniškola vaření – Velikonoce

Rubrika: Recepty

Velikonoce klepou na dveře a tak bude vaření velikonoční.
Určitě máte každá svůj oblíbený recept na mazanec, beránka a jiné, který děláte každý rok.
Já ráda zkouším nové recepty a tak se stává, že pokaždé dělám něco jiného, nebo alespoň něco nového. A tak bych Vám ráda doporučila pár receptů, které už mám vyzkoušené a ke kterým se ráda vracím.


– Velikonoční beránek
– Veliknoční mazanec
– Velikonoční pomazánka
– A co vyzkoušet něco nového a zeleného? Špenátová roláda
– Máte moc vajíček a už nevíte co s nimi?

Velikonoční beránek

netradiční recept na těsto
2 vejce, 1 pomazánkové máslo , 200g krupicového cukru, 4 lžíce mléka, 200g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, máslo a hrubá mouka na formu

Oddělíme žloutky od bílku, z bílku vyšleháme tuhý sníh, pomazánkové máslo vyšleháme s krup. cukrem a postupně zapracujeme žloutky a mléko.
Do krému vmícháme pol. mouku promíchanou s pr. do peč. a nakonec vmícháme sníh z bílků.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při teplotě 170 st. asi 40 min.
Upečeného beránka necháme chvilku zchladnout ve formě a poté opatrně vyjmeme a necháme vychladnout úplně.
Nakonec beránka pocukrujeme nebo polijeme polevou.

tradiční piškotový
5 bílků, 180 g másla, 240 g cukru, 1 van. cukr, 5 žloutků, 260 ml vlažného mléka, 350 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, moučkový cukr na posypání nebo čokoláda na polití

Bílky ušleháme na tuhý sníh. Máslo, cukr, van. cukr vyšleháme a pak po jednom přišleháváme žloutky, pak přidáme mléko a polovinu mouky s kypřícím práškem. Potom už vařečkou vmícháme sníh a až je vmíchaný, přidáme druhou polovinu mouky, mícháme opatrně, spíš překládáme, aby sníh nespadl a beránek zůstal nadýchaný. Formu beránka vymažeme tukem (já vymazávám sádlem, pak se krásně vyklopí) a vysypeme pol. moukou nebo strouhankou (zkoušela jsem obě varianty, pokaždé se mi vyklopil). Pak nalijeme těsto, uhladíme, přiklopíme druhým dílem beránka (vymažeme oba díly!!! ) a dáme do předehřáté trouby, pečeme na 190 stupňů asi tak 50 minut. Pak vyzkoušíme špejlí a uvidíme.
Po vychladnutí dáme mašličku na krk, pocukrujem nebo polijeme polevou.

Velikonoční mazanec

(já dělám z těsta na vánočku)
1/2kg mouky (pol. a hl.) 100g cukru, 100g tuku (hera) 25g droždí, 2dcl mléka, 2 vejce + 1 na potření, prášek do pečiva, špetka soli, mandle, rozinky, citronová kůra, trošku nastrouhaného muškatového oříšku.
Těsto dělám v dom. pekárně. Bez ní postupujte jako u kynutého těsta. Po vykynutí ještě jednou těsto propracujeme a přidáme mandle a rozinky.
Hotové bochánky necháme ještě tak 1/2 hodiny kynout, pak potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme mandlemi a pečeme asi 45 min v předehřáté troubě.

Velikonoční pomazánka

čerstvá zelenina – jarní cibulka, ředkvičky, paprika, rajčata (nejlepší jsou ty malé)
tvaroh, bílý jogurt (stačí malý), vajíčka uvařená na tvrdo, sůl, pepř.
Nakrájíme smícháme a pak mažeme na chleba 🙂

Špenátová roláda

spenatova_roladaNa špenátový korpus potřebujeme 3 vejce, 50g másla, 50g polohrubé mouky, 1 balíček špenátu, sůl + česnek na dochucení.
Náplň – plátky eidamu, špekáčky nebo obyčejný salám v celku, 1 tvaroh, sůl (špekáčky nebo salám nameleme/nastrouháme na jemno), můžeme přidat natvrdo uvařená vajíčka a párek.

Mražený špenát necháme rozmrznout, přidáme do něj tři žloutky, česnek dle chuti, rozpuštěné máslo, polohrubou mouku a osolíme dle chuti.
Promícháme a lehce vmícháme sníh ze tří bílků. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme cca 15-18 minut na 160°C v horkovzdušné troubě – né dozlatova, jinak roláda při smotávání bude praskat.
Náplň – tvaroh smícháme s namletým salámem, okořeníme podle chuti solí, pepřem, paprikou.
Po upečení na plát položíme plátky sýru (aby pěkně přilnuly) . Přidáme tvarohovou směs, kterou rozetřeme přes celý plát. Na náplň můžeme přidat nakrájené vajíčko a párek v celku (tak jako když děláte španělské ptáčky) a roládu smotáme. Já to potom ještě zamotám do alobalu a dám vychladnout do ledničky.

A co z vajíček?

Nakládaná vajíčka

10 natvrdo uvařených vajec
1 cibule
Lák – ocet, voda, koření, cukr (jako na okurky)

Uvařená a oloupaná vejce naskládáme do skleněné láhve, proložené na kolečka nakrájenou cibulí a zalejeme 5 dcl láku. Necháme alespoň tři dny uležet.

Vaječná tlačenka

vajickova_tlacenkaHrášek
vajíčka-4-5
majonéza
paprika
želatina v prášku na vajíčkovou nebo salámovou tlačenku
můžeme přidat jakoukoli zeleninu
Želatinu si připravíme podle návodu, vajíčka uvaříme na tvrdo.
Hrášek (přidáme povařený nebo konzervovaný), papriku a vajíčka nakrájíme, můžeme přidat také jinou zeleninu.
Smícháme a ochutíme, přidáme majonézu a nakonec želatinu.
Srnčí hřbet vyložíme celofánem nebo alobalem a hotovou směs nalejeme a dáme ztuhnout na 2-3 hodinky do ledničky.
Nakrájené můžeme posypat mletou paprikou.

Zapečená vajíčka

uvařené vajíčka, cibule, petrželka, bazalka (bylinky používáme čerstvé) hořčice, smetana, máslo, trochu citronové šťávy, pepř, sůl.
Oloupané vajíčka rozkojíme na půl (podélně), vyndáme žloutky. Cibuli nakrájíme na drobno, přidáme žloutky, část bylinek, hořčici, sůl, pepř a dobře promícháme. Touto směsí naplníme bílky, které naskládáme do zapékací mísy.
Máslo rozpustíme, přidáme do něj zbytek bylinek a citronovou šťávu. Vajíčka pak dáme bylinkové máslo a zapečeme v troubě na 200°C asi 10 minut.
Podáváme teplé třeba s bagetou.

Na Velikonoce také děláme perníčky. Ale letos chci vyzkoušet něco nového. Tak upečeme Mechový piškot.

Mechový piškot

4 vajíčka, 250 cukru, 1 van. cukr, 1 hera, 250 hl. mouky, prášek do pečiva, 2 lžíce rumu.
Poleva- citronová šťáva, moučkový cukr, horká voda

Ke změklému tuku přidáme cukr + van. cukr a vejce. Vše šlehačem zpracujeme do hmoty, která nemusí být hladká. Hrudky v těstě nevadí. Přidáme rum a postupně zašleháváme mouku s práškem do pečiva.
Plech si vymažeme tukem a ysypeme hrubou moukou nebo pečeme na pečícím papíře.
Těsto, které je husté, rozetřeme po celém plechu a pečeme 30-40 minut na 140 až 150°C.
Nachystáme si polevu.
Teplý upečený plát potřeme polevou a hned z těsta vykrajujeme různé tvary (vajíčka, kuřátka……..)
Takto vykrojené tvary ještě ozdobíme bílkovou polevou, kterou používáme na perníčky.´
Přeji všem dobrou chuť.

Máte nějaký svůj oblíbený recept? Podělíte se o něj s ostatními?

Krásné Velikonoční svátky. Dětem bohatou nadílku a dobrou náladu všem 🙂

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Zpříjemněte dětem koupání. Tady je 5 tipů!

Přístup k vodě se u dětí liší podobně jako náhled společnosti na koprovou omáčku. Zatímco jedny nemůžete dostat z vany, druhé

Čtu dál →

Jak vybrat přebalovací tašku na kočárek

Čekáte miminko a hledáte tašku na kočárek? Co všechno byste měli v takovém případě zvážit a proč maminkám nestačí

Čtu dál →

10 pravidel, jak oblékat děti v zimě

Venku přituhuje, nejen na horách napadla sněhová pokrývka. Zatímco my poznáme, kdy je nám zima nebo naopak příliš teplo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (6 vyjádření)

  • danasi

    Právě jsem vyzkoušela tvou špenátovou roládu, jen jsem přidala ke špenátu trochu mladých kopřiv. Včera jsem obcházela jak mlsný pes u tchýně na vesnici a hledala dole u potoka mladé kopřivy.

  • Děkuju za recepty. A celé Tvé rodině a Vám všem krásné,slunečné velikonoce přeji.

  • danasi

    CHALUPÁŘSKÝ MAZANEC

    Suroviny: 2 velké vařené brambory, 20g droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 400g polohrubé mouky, 100ml mléka, 2 žloutky, špetku soli, 50g medu, 30g sušených švestek, 30g jablečných křížal, 30g rozinek namočených v rumu, 30g oloupaných mandlí, 80g másla, 1 bílek na potření, 50g sekaných mandlí na posypání, práškový cukr na posypání (není nutné)

    Postup: Oloupané uvařené brambory nastrouháme najemno. Z droždí, cukru, trochu mouky a vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, žloutky, sůl, med, nakrájené sušené ovoce, rozinky v rumu a nadrobno nasekané mandle. Postupně přilijeme zbylé mléko a rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké nelepivé těsto. V teple ho necháme vykynout. Po 40 minutách těsto vařečkou opět důkladně propracujeme a necháme dalších asi 15 minut kynout. Z vykynulého těsta vypracujeme bochánek, přendáme ho na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět 15 minut kynout. Pak ho potřeme rozšlehaným bílkem, nahoře nakrojíme ostrým nožem tvar kříže a celý bochánek posypeme nahrubo nakrájenými mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě při 180C přibližně 40 minut. Špejlí zkusíme, zda je těsto dobře propečené. Hotový, ještě teplý mazanec můžeme posypat práškovým cukrem – já už nedělám.

    Samozřejmě, pokud máte robot, nebo pekárnu, jistě umíte těsto připravit v něm/ v ní.

    Dobrou chuť

  • Určitě vyzkoušejte, myslím, že nebudete litovat 🙂
    Padmé, já ráda vařím, peču a hlavně zkouším nové a nové recepty 🙂

  • Lien

    Tedy, mňam, se snad do něčeho pustím

    Nuninko díky a krásné jarní svátky

  • Padmé

    Nuninko, děkuji Ti za krásný článek,
    Ty musíš být úžasná kuchařinka,
    zapůsobila jsi na mě jako zdroj inspirace,
    určitě něco z Tvých receptů zkusím.

    A Tobě taktéž – krásné svátky jara, hodně sluníčka a pohody 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist