Mini škola vaření – letní speciál

Ráda bych Vám nabídla pár receptů na letní osvěžení, jelikož dětem začínají prázdniny a taky tady máme léto. I když to tak s počasím zatím moc nevypadá. Vše je jednoduché, nebojte, zvládne to hravě a děti budou nadšené 🙂
Všechny recepty jsem dělala, mám je vyzkoušené a mohu pouze doporučit 🙂

Mrkvový džus

200 g mrkve
1 pomeranč nebo mandarinka
400 g cukru
2 lžičky kys.citronové
voda

Dobře omytý pomeranč rozpůlíme a společně s mrkví, nakrájenou na kousky, dáme do tlakového hrnce, zalijeme 1/2 l vody a vaříme 30 minut.
Rozmixujeme a dolijeme 4 a půl litru vody, přidáme cukr a kys.citrónovou.
Povaříme do rozpuštění cukru a necháme vychladit.
Plníme do lahví a dáme do lednice.

Pomerančový džus

4 pomeranče
200g cukru
4 lžičky kys.citronové
1 sirup-hustý, pomerančový
10l vody

Oloupané pomeranče nakrájíme na kostky a rozmixujeme.
Rozmixované pomeranče, cukr a kys.citronovou zaléváme horkou vodou. Může být převařená.
Nakonec přidáme sirup a promícháme. Plníme do lahví. Ten kdo nemá rád dužinu, džus přecedí.
Hotové dáme do ledničky.

A teď to nejlepší –

ZMRZLINA

Už jste zkoušeli domácí zmrzlinu? Jestli se bojíte, že je to náročné a výsledek nic moc, tak věřte, že opak je pravdou. A jestli nevěříte vyzkoušejte tyto recepty.

Smetanovo – jahodová zmrzlina

1/2 kg jahod,
400 ml smetany na šlehání
salko – asi jen menší půlku konzervy (kdo nechce sladké dá tatru)
cukr dle chuti (do jahodové části)

Jahody rozmixujeme s cukrem dle chuti. Uděláme si z toho takové pyré. Smetanu ušleháme do tuha. Do šlehačky opatrně zamícháme asi půl konzervy salka. Do plastové misky (já použila misky od zmrzliny Míša) vrstvíme – smetana-jahodové pyré-smetana-pyré …
Dáme do mrazáku, po dvou hodinách můžeme trošku promíchat a mrazíme dál, nejlépe přes noc.
Radím moc nezkoušet, aby zbylo něco i na ostatní členy rodiny 🙂

Ovoce můžete použít i jiné. Moc dobrá bude i z malin. Já jsem zmrzlinu dělala z dvojité dávky. Do jedné misky jsem přidávala mini bebe, vždy na smetanovou vrstvu. A můžu říct jediné – SENZACE.

Zmrzlinový dort

200g kakaových sušenek
5 lžíc mléka
80g másla
olej a moučkový cukr na formu

4 žloutky
200g moučkového cukru
250g lučiny
1 van. cukr
250 ml smetany ke šlehání
200 g zralého ovoce (jahody, maliny, meruňky- záleží jaké máte 🙂 )

Sušenky rozmixujeme na jemno a zvlhčíme mlékem. Přidáme změklé máslo a vypracujeme hladkou hmotu. Dortovou formu vytřeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem.
Na dno namačkáme čokoládovou hmotu.
Žloutky s polovinou cukru vyšleháme ve vodní lázni do pěny. Ze smetany si připravíme tuhou šlehačku. Pokud máte strach, že to neztuhne, můžete použít ztužovač šlehačky 🙂 .
Lučinu vyšleháme se zbylým cukrem i s vanilkovým. Do této směsi lehce vmícháme vyšlehanou šlehačku.
Dvě třetiny této směsi dáme na připravený korpus.
Ovoce, které budeme přidávat na dort omyjeme, osušíme a případně vypeckujeme. Rozmixujeme a vmícháme do zbývajícího krému ze šlehačky a lučiny. Tuto směs rozetřeme na bílou vrstvu. Povrch uhladíme a dáme do mrazáku minimálně na 12 hod mrazit.
Před podáváním jej opatrně uvolníme z formy a v ledničce necháme 30 min. povolit aby se dal dobře krájet.

Tak to je z letního speciálu vše. Doufám že vyzkoušíte a že bude všem chutnat 🙂