Ruční výroba kuskusu je v Africe považován za rituál. Africké ženy stráví celé odpoledne mícháním obilovin, které pak zalijí slanou vodou a pak ho drtí, suší a prosívají tak dlouho, až z toho jsou zrnka kuskusu. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na malinké kuličky.
Tradiční výroba kuskusu je opravdu náročná a k nám se kuskus dostává v takové instantní formě.
Já osobně mám kuskus hodně ráda a používám ho opravdu často. Kuskus můžeme použít místo rýže, připravíme z něho sladká nebo slaná jídla a obojí chutná báječně.
A nejlepší je, že jeho příprava vám nezabere více než pár minut.
Kuskus s kuřecím masem
Kuskus
čerstvá zelenina – rajče, okurek, paprika, jarní cibulka
vývar
kuřecí maso
Kuskus osmahneme na pánvičce (bez oleje) a přendáme do větší nádoby. Zalijeme horkým vývarem. Přikryjeme a necháme do kuskusu nasáknout všechen vývar. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Kuřecí maso nakrájíme, okořeníme a osmahneme na másle. Všechny přísady smícháme s kuskusem. Podáváme teplé nebo studené. Místo kuřecího masa můžete vyzkoušet taky tuňákem ve vlastní šťávě. Vše dochutíme podle potřeby. Rychlé, jednoduché a dobré.
Kuskusové placičky s bylinkami
kuskus
bylinky
olivový olej
2 vejce
Kuskus si připravíme podle návodu – zalijeme vroucí vodou (nebo vývarem), ve které jsme rozmíchali půl kostky bylinkového bujonu.
Přikryjeme a necháme 10 minut. Ke kuskusu přimícháme olivový olej, bylinky (estragon, provensálské koření), 2 vejce a podle chuti ještě opepříme a mírně osolíme.
Vymícháme si hladkou směs, kterou necháme chvíli stát. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a placičky po obou stranách osmažíme.
Dáváme pozor, rychle se připalují. Vynikající jsou i studené.
Kuskus s grilovanou zeleninou a parmazánem
Kuskus
brokolice
mrkev
celer
parmazán
česnek
Na páře v hrnci 5-10 min vaříme brokolici, mrkev a celer (nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé a 1 cm silné). Na pánvi rozpálíme olivový olej a uvařenou zeleninu zprudka ugrilujeme na česneku, osolíme, okořeníme bylinkami. Na konec přidáme na pánev již předem připravený kuskus a jemně promícháme. Servírujeme posypané parmazánem.
A já mám ráda tento opravdu rychle připravený kuskus.
Kuskus
kuskus
vývar
nastrouhaný sýr
máslo
Kuskus zalijeme horkým vývarem a necháme veškerou tekutinu nasáknout do kuskusu. Opatrně vidličkou promícháme a přidáme kousek másla. Přikryjeme a necháme máslo rozpustit.
Zase promícháme a přidáme nastrouhaný sýr, promícháme a jíme 🙂
Špenátový kuskus
6 stroužků česneku (pokud máte silný tak méně)
100 g mraženého listového špenátu
2 šálky vody
1 cibule
3 lžíce smetany ke šlehání
2 šálky kuskusu
mletý bílý pepř
sůl
máslo
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek sloupneme a utřeme se solí a pepřem. Mražené listy špenátu necháme povolit a pokrájíme na větší kousky.
V pánvi rozpálíme olivový olej, pak vložíme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na cibuli přidáme pokrájený špenát a utřený česnek. Orestujeme. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.
Nyní přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se voda vsákne do kuskusu, přikryjeme pánev na 2 minuty pokličkou. Podle chuti osolíme a můžeme přidat trochu másla na zjemnění.
Vanilkový kuskus s ovocem
4 lžíce cukru
600 ml mléka
1 šálek vody
čokoláda na ozdobení
jahody
banán
hroznové víno
1 šálek kuskusu
1 lžíce slunečnicový olej
1 vanilkový cukr
citronová šťáva
200 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový pudinkový prášek
meduňka na ozdobení
Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Jahody a hroznové víno očistíme a nakrájíme na kousky.
Syrový kuskus promícháme s olejem tak, aby se všechna zrnka omastila. Přelijeme ho stejným množstvím vody a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Odstavíme z tepla, přikryjeme pokličkou a necháme vodu vsáknout. Sypký kuskus rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout.
Vanilkový krém připravíme z mléka, pudinku a obou druhů cukrů. Uvařený krém stále mícháme, až do zchladnutí, aby se nevytvořil škraloup. Nyní v míse spojíme připravený kuskus s vychlazeným vanilkovým krémem, zakápneme citronovou šťávou a podle chuti přisladíme. Směs necháme v chladu asi hodinu odležet.
Mezitím ušleháme ze smetany tuhou šlehačku, kterou lehce vmícháme do odleželé směsi a připravíme k servírování.
Na dno misky nebo poháru vložíme nakrájené ovoce, překryjeme vrstvou kuskusového hustého krému, navrch opět položíme ovoce. Vrstvy opakujeme.
Vanilkový kuskus s ovocem podáváme se šlehačkou a čokoládou na zdobení. Navrch položíme celou jahodu nebo kuličku hroznového vína a lístek čerstvé meduňky.
Kuskus s ovocem a ořechy
špetka soli
sušené meruňky
1 lžička mletá skořice
2 sklenice kuskusu
2 lžíce vařená cizrny
sušené švestky
2 lžíce olivového oleje
rozinky
2 lžíce javorového sirupu
vlašské ořechy
pistácie
Ohřejeme si sklenici vody a lehce ji osolíme. Přidáme olivový olej, skořici a promícháme. Pak vsypeme kuskus, směs zakryjeme a kuskus necháme asi 5 minut bobtnat.
Zatím si spaříme sušené ovoce a nakrájíme je, rozinky necháme vcelku. Pistácie a vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
Do kuskusu přidáme cizrnu, ovoce, ořechy a javorový sirup. Zamícháme a máme hotovo.
Kuskus s ořechy a ovocem rozdělíme do mističek a můžeme podávat.
Receptů na kuskus je spousta, jde o rychlé a chutné recepty. Já mám nejraději ty s masem 🙂
A co vy? Znáte kuskus a děláte ho doma? Jaký je váš oblíbený recept?
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂