Ruční výroba kuskusu je v Africe považován za rituál. Africké ženy stráví celé odpoledne mícháním obilovin, které pak zalijí slanou vodou a pak ho drtí, suší a prosívají tak dlouho, až z toho jsou zrnka kuskusu. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná na malinké kuličky.
Tradiční výroba kuskusu je opravdu náročná a k nám se kuskus dostává v takové instantní formě.
Já osobně mám kuskus hodně ráda a používám ho opravdu často. Kuskus můžeme použít místo rýže, připravíme z něho sladká nebo slaná jídla a obojí chutná báječně.
A nejlepší je, že jeho příprava vám nezabere více než pár minut.
Kuskus s kuřecím masem
Kuskus
čerstvá zelenina – rajče, okurek, paprika, jarní cibulka
vývar
kuřecí maso
Kuskus osmahneme na pánvičce (bez oleje) a přendáme do větší nádoby. Zalijeme horkým vývarem. Přikryjeme a necháme do kuskusu nasáknout všechen vývar. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Kuřecí maso nakrájíme, okořeníme a osmahneme na másle. Všechny přísady smícháme s kuskusem. Podáváme teplé nebo studené. Místo kuřecího masa můžete vyzkoušet taky tuňákem ve vlastní šťávě. Vše dochutíme podle potřeby. Rychlé, jednoduché a dobré.
Kuskusové placičky s bylinkami
kuskus
bylinky
olivový olej
2 vejce
Kuskus si připravíme podle návodu – zalijeme vroucí vodou (nebo vývarem), ve které jsme rozmíchali půl kostky bylinkového bujonu.
Přikryjeme a necháme 10 minut. Ke kuskusu přimícháme olivový olej, bylinky (estragon, provensálské koření), 2 vejce a podle chuti ještě opepříme a mírně osolíme.
Vymícháme si hladkou směs, kterou necháme chvíli stát. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a placičky po obou stranách osmažíme.
Dáváme pozor, rychle se připalují. Vynikající jsou i studené.
Kuskus s grilovanou zeleninou a parmazánem
Kuskus
brokolice
mrkev
celer
parmazán
česnek
Na páře v hrnci 5-10 min vaříme brokolici, mrkev a celer (nakrájíme na kousky asi 5 cm dlouhé a 1 cm silné). Na pánvi rozpálíme olivový olej a uvařenou zeleninu zprudka ugrilujeme na česneku, osolíme, okořeníme bylinkami. Na konec přidáme na pánev již předem připravený kuskus a jemně promícháme. Servírujeme posypané parmazánem.
A já mám ráda tento opravdu rychle připravený kuskus.
Kuskus
kuskus
vývar
nastrouhaný sýr
máslo
Kuskus zalijeme horkým vývarem a necháme veškerou tekutinu nasáknout do kuskusu. Opatrně vidličkou promícháme a přidáme kousek másla. Přikryjeme a necháme máslo rozpustit.
Zase promícháme a přidáme nastrouhaný sýr, promícháme a jíme 🙂
Špenátový kuskus
6 stroužků česneku (pokud máte silný tak méně)
100 g mraženého listového špenátu
2 šálky vody
1 cibule
3 lžíce smetany ke šlehání
2 šálky kuskusu
mletý bílý pepř
sůl
máslo
Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Česnek sloupneme a utřeme se solí a pepřem. Mražené listy špenátu necháme povolit a pokrájíme na větší kousky.
V pánvi rozpálíme olivový olej, pak vložíme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Na cibuli přidáme pokrájený špenát a utřený česnek. Orestujeme. Zalijeme smetanou a krátce podusíme.
Nyní přisypeme kuskus, promícháme a zalijeme vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se voda vsákne do kuskusu, přikryjeme pánev na 2 minuty pokličkou. Podle chuti osolíme a můžeme přidat trochu másla na zjemnění.
Vanilkový kuskus s ovocem
4 lžíce cukru
600 ml mléka
1 šálek vody
čokoláda na ozdobení
jahody
banán
hroznové víno
1 šálek kuskusu
1 lžíce slunečnicový olej
1 vanilkový cukr
citronová šťáva
200 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový pudinkový prášek
meduňka na ozdobení
Banány oloupeme a nakrájíme na plátky. Jahody a hroznové víno očistíme a nakrájíme na kousky.
Syrový kuskus promícháme s olejem tak, aby se všechna zrnka omastila. Přelijeme ho stejným množstvím vody a přivedeme k varu, ale již nevaříme. Odstavíme z tepla, přikryjeme pokličkou a necháme vodu vsáknout. Sypký kuskus rozprostřeme na talíř a necháme vychladnout.
Vanilkový krém připravíme z mléka, pudinku a obou druhů cukrů. Uvařený krém stále mícháme, až do zchladnutí, aby se nevytvořil škraloup. Nyní v míse spojíme připravený kuskus s vychlazeným vanilkovým krémem, zakápneme citronovou šťávou a podle chuti přisladíme. Směs necháme v chladu asi hodinu odležet.
Mezitím ušleháme ze smetany tuhou šlehačku, kterou lehce vmícháme do odleželé směsi a připravíme k servírování.
Na dno misky nebo poháru vložíme nakrájené ovoce, překryjeme vrstvou kuskusového hustého krému, navrch opět položíme ovoce. Vrstvy opakujeme.
Vanilkový kuskus s ovocem podáváme se šlehačkou a čokoládou na zdobení. Navrch položíme celou jahodu nebo kuličku hroznového vína a lístek čerstvé meduňky.
Kuskus s ovocem a ořechy
špetka soli
sušené meruňky
1 lžička mletá skořice
2 sklenice kuskusu
2 lžíce vařená cizrny
sušené švestky
2 lžíce olivového oleje
rozinky
2 lžíce javorového sirupu
vlašské ořechy
pistácie
Ohřejeme si sklenici vody a lehce ji osolíme. Přidáme olivový olej, skořici a promícháme. Pak vsypeme kuskus, směs zakryjeme a kuskus necháme asi 5 minut bobtnat.
Zatím si spaříme sušené ovoce a nakrájíme je, rozinky necháme vcelku. Pistácie a vlašské ořechy nasekáme nahrubo.
Do kuskusu přidáme cizrnu, ovoce, ořechy a javorový sirup. Zamícháme a máme hotovo.
Kuskus s ořechy a ovocem rozdělíme do mističek a můžeme podávat.
Receptů na kuskus je spousta, jde o rychlé a chutné recepty. Já mám nejraději ty s masem 🙂
A co vy? Znáte kuskus a děláte ho doma? Jaký je váš oblíbený recept?
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (12 vyjádření)
Taky děkuji za tip, určitě vyzkouším
Děkuji za tipy na vaření s kuskusem 🙂 Zatím jsem začátečník – myslím vaření s kuskusem, cizrnou, bulgurem, jáhly apod. Ale naštěstí zjišťuji, že to není nic složitého 🙂 Kuskus kupujeme Bacchini, protože u nás v Albertu ho mají za sníženou cenu. Většinou mě totiž tyhle zdravé přísady nemile překvapují vyššími cenami. Vyhovuje nám velikost medium, a mně ještě to, jak rychlá je příprava 🙂
Halino, rádo se stalo 🙂 A přeji Ti, ať návštěva vyjde.
Marinado, dík za tip. Z Prahy sice nejsem, ale občas tam někdo jede, tak budu úkolovat. A doufám, že tuniští přátelé v létě po několika letech dorazí zase k nám a dovezou jejich domácí směs. Míchá ji maminka.
.. a protože prodejny s kořením jsou často od ruky a já měla jednou chuť na arabský kuskus, tak jsem si vytvořila takové „domácí“ arabské koření….
Rozdrtit „římský pepř“, přidat červenou papriku a trochu soli… Je to velmi podobné, řekněmě skoro stejné… S tím rozdílem, že koupené je možná jemnější, protože já si doma ten římský kmín nenamelu, pouze rozdrtím…. A je to teda výrazně levnější… :-):-):-)
taky kuskus ráda používám místo těstovin do polévky, stejně, jako Luccy – moc mi to vyhovuje.
Občas pro sebe dělávám taky s arabským kořením a troškou másla, ozdobené zeleninou a výborné k tomu jsou i fazole z konzervy…
Dětská verze (a zároveň rychlá) je ta se sýrem, přidávám k tomu ale taky trochu mražené kukuřice… Takže kuskus ve slané vodě (nepoužívám moc bujony a vývar vždy enní po ruce), do toho máslo (zjemní chuť a voní, že…), do toho trochu mražené kukuřice a tvrdý sýr – dávám krájený na malé kostičky…
Halina, pokud jsi z Prahy, tak Ti můžu doporučit obchod Farah v Myslíkově ulici, seženeš tam tuniské koření a jiné speciality včetně našeho oblíbeného bricku 🙂
Super recepty, kuskus taky vařím a ráda jím. Jedla jsem i domácí africký kuskus; oproti „našemu“ je to v chuti velký rozdíl, ale co se pracnosti týká, tak zlatý evropský kuskus 🙂
Kuskus milujeme u nás doma všichni. Naučili jsme se ho jíst u našich tuniských přátel, kteří ho tedy připravovali jejich tradičním způsobem ve speciálním hrnci (něco jako napařovací hrnec) – dole se dělá masíčko se zeleninkou a kořením, ve vrchní části nádoby se v páře připravuje samotný kuskus, poté se to všechno zamíchá. Dlouho jsem žila z koření, které jsem měli od nich. A asi před půlrokem se mi podařilo nalézt v naší prodejně se zdravou výživou Arabské koření – je to hodně podobné, zase na mě dýchla ta vůně Tunisu…
Jako přílohu ho dělám jen solené, máme ho rádi třeba ke kuřátku. A samotný kuskus dělám s tím kořením a obložíme už jen zeleninkou – mňamka. A má to jednu výhodu – je to srašně rychlá příprava. Nejčastěji kupuju Bacchini, ten mi připadá u nás na trhu nejlepší.
to je mňamka kuskus miluju, také si ho dělávám sobě a Honzíkovi, at už jako přílohu, nebo zamíchám do číny, nebo jen se zeleninou, a jako zavářku do polévky…vyzkouším s tím sýrem
hezký článek…
Kuskus doma už taky používáme.
Spíš ho dělám, když jsem na oběd jen já s holkama – s orestovanou zeleninou, případně sypaný čerstvým pórkem či strouhaným sýrem. Někdy přidám to orestované kuřecí…
A když jsem jednou chtěla dělat jáhlovou kaši a na poslední chvíli zjistila, že nemám jáhly, zaimprovizovala jsem s kuskusem – a nebylo to špatné.
nuninko, zase bezva recepty!
Já kuskus dělám podobně jako ty – zaliju vývarem nebo vodou, přidám orestované maso a zeleninu a hotovo,někdy posypu sýrem.
Nasladko mě ještě nenapadlo ho udělat, u rodiny by to asi nemělo úspěch.
Taky ho používám jako zavářku do polívky, s tím přišla Lucinka ze školky, že jim to tam dělají. To je super, do horké hotové polívky nasypu kuskus a je to, nemusím se bát, že se rozvaří nebo nebude hotový, to mi vyhovuje maximálně 🙂
Mobile Sliding Menu