Knižní tipy plné dobrého jídla

Ke dni výživy samozřejmě patří i tipy na dobrá jídla. Vybrali jsme pro vás několik knižních tipů, v nichž můžete zavítat jak do mezinárodní kuchyně, tak i do té zdravé…

A nejdříve obletíme svět křížem krážem…

Kompletní kurz světové kuchyně je připravený ve spolupráci s šéfkuchaři prestižní mezinárodní italské kuchařské školy ALMA.

120 receptů na nejznámější či nejtypičtější pokrmy národních kuchyní je seřazeno podle jednotlivých světadílů a zemí. Jejich hlavní součástí je názorný výklad s barevnými fotografiemi, které krok za krokem popisují přípravu, vysvětlují jednotlivé postupy od základních až po pokročilé a předvádějí, jak pokrm správně servírovat.

Kniha je velkým pomocníkem i těm, kdo nejsou znalci exotických pokrmů, a to nejen proto, že nabízí velmi jasný postup – v závěru je též uveden podrobný slovníček s vysvětlením nejsložitějších pojmů a s radami, kde získat, nebo čím případně nahradit cizokrajné suroviny.

Více o knize Škola světové kuchyně najdete tady.


A ze světa se vrátíme k naší, úžasné české kuchyni…

Jaroslav Sapík zcela záměrně již desetiletí navazuje na tradice měšťanské kuchyně, která ve své nejlepší podobě patřila ke špičce evropské gastronomie.

Jeho nová česká kuchařka představí klasickou i moderní českou kuchyni založenou především na domácích produktech. Její členění zdůrazňuje chuťovou pestrost i moderní kuchařské trendy i hlediska racionální výživy. Jaroslav Sapík představí nejen přes 40 receptů, ale zároveň přiblíží historii české kuchyně, upozorní na její přednosti, na něž je dobré navazovat, nevyhne se však ani současným negativním prvkům.

Kapitoly o historii doprovázejí dobové fotografie a dokumenty, staré, často rodinné recepty a osobní vzpomínky autora této výjimečné kuchařky.

Více o knize Můj divotvorný hrnec najdete tady.

Jahodová polévka s vanilkovými nočky

Na vanilkové nočky

Jahody opláchněte a zbavte stopek. Na pánvi nechte rozpustit cukr. Přidejte citron a bílé víno. Do tohoto základu vložte jahody, asi 5 minut na mírném plameni provařte a ihned rozmixujte. Nakonec přilijte smetanu (pokud chcete, můžete ji smíchat s vodkou).

Z bílků a cukru ušlehejte tuhý sníh. Ochuťte dření z vanilkového lusku. Z hmoty tvořte pomocí dvou lžiček nočky. Ty zavařujte do horkého mléka (nesmí ale vařit!), též ochuceného vanilkou.

Polévku podávejte s nadýchanými vanilkovými nočky a piškotem.


Pospícháte? Nevíte, co k večeři?

Hledáte inspiraci na jednoduché, rychlé a přitom chutné večeře, které vám zaberou maximálně 30 minut denně?

Pak vyzkoušejte 70 receptů, které pro vás připravila šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. a maminka dvou holčiček, Jana Vašáková. V kuchařce naleznete oblíbené polévky, pokrmy z masa a ryb, ale také tipy na vegetariánskou a studenou kuchyni. Děti se pak mohou těšit na sladké pokrmy.

Všechny recepty jsou připravené ze sezónních a na našem trhu běžně dostupných surovin.

Více o knize Od pondělí do pátku najdete tady.

Kapustové karbanátky s bramborami

4 porce
příprava: 25 minut

Ingredience

Kapustičky spařte krátce horkou vodou, nadrobno je nasekejte a smíchejte ve větší míse s mletým masem. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, majoránku, hořčici a vejce. Dochuťte solí a pepřem.
Promíchejte, vytvořte placičky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran, přibližně 8 až 10 minut.

Podávejte s vařenými bramborami.

Tip autorky: Tento recept je od mého manžela. Karbanátky si rádi připravujeme i do zásoby, třeba na svačinu do školy. Přidejte k nim celozrnnou housku, kvalitní kečup, salát a rajčata.

Pro všechny vyznavače zdravého životního stylu…

Pro každého, kdo se zaměřuje na zdravý životní styl, se stává jídlo alfou a omegou. Někdo zvládne přechod na zdravou stravu sám a někdo potřebuje poradit v podobě přesného jídelníčku. Pokud si tedy nevíte rady, jak si sestavit jídlo od snídaně po večeři a den za dnem, vyzkoušejte jídelníček, který pro vás připravili Petr Havlíček s Petrou Lamschovou.

„Nesmírně mě baví vymýšlet zdravé recepty, které pak v praxi ožívají a hlavně chutnají,“ říká Petra Lamschová a Petr ji doplňuje: „Důležité na tom všem je, že díky našim receptům všichni zjistí, že jídlo není jejich nepřítel. Že nebudou hladovět, budou jíst a ještě jim to bude chutnat.“ Kromě jídelníčku najdou čtenáři v této knize také praktické rady, jak si jídelníček sestavit, z čeho a jak vařit, zkrátka jak s ním pracovat.

Více o knize Superjídelníček najdete tady.

Salát s bylinkovým kuřetem

1 porce: b: 33 g, t: 8 g, s: 34

Ingredience (Porce pro 2 osoby):

Postup:

Kuřecí maso osolíme, opepříme a grilujeme z každé strany asi 5 minut na pánvi s nepřilnavým povrchem, kterou jsme předtím vytřeli lžičkou oleje. Brambory uvaříme ve slupce v páře, oloupeme je a nakrájíme na kolečka.

Mrkev oloupeme a nastrouháme na větší nudličky. Čekanku zbavíme hořkých konců a rozebereme. Stejně tak hlávkový salát. Cibuli nakrájíme na proužky. Grilované maso nakrájíme na nudličk a smícháme s nasekanou petrželkou. Ještě teplé brambory smícháme se solí, pepřem, 2 lžičkami oleje a octem a mrkvičkou. Maso smícháme se salátem a cibulí. Jako přílohu podáváme ochucené brambory.

Tip: Místo kuřecího masa, můžete použít dvojnásobné množství šmakouna.


Tak jak vám chutnalo?