Klasika na Vánoce – staročeský vrkoč

Rubrika: Recepty

Vrkoč se potichounku polehounku vytratil z většiny vánočních stolů a jeho jméno bude vašim dětem znít jako něco, co naposledy pekla kněžna Libuše a i jí už to připadalo hodně retro…

Ale to je velká škoda! Když jsem přemýšlela, co bude zlatým hřebem na vánočním sladkém baru, napadl mě právě vrkoč. Vždyť vánočku pečete asi každý a chutná vám nejlépe tak, jak jste se ji naučili od maminky. Nebudu se tedy snažit přeškolit vás na tu svou. Místo toho vám ukážu, jak si z vánočkového těsta připravit efektní ozdobu.

Staročeský vrkoč

Příprava 15 minut + kynutí 3,5 hodiny + pečení 1 hodina + zdobení 20 minut / Náročnější

Na kvásek:

  • 30 g čerstvého droždí Noli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 100 ml vlažného mléka

vanocni_vrkoc_nahledNa těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 125 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 bio citrónu
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • 100 ml vlažného mléka

Na ozdobu:

  • 1 žloutek na pomazání
  • 100 g sekaných mandlí

Na dohotovení vrkoče

  • 10 dlouhých dřevěných nebo bambusových špejlí
  • 1 výstavní malé jablíčko
  • sušené ovoce (rozinky, meruňky, švestky, brusinky)

Postup:

1/ Do menší misky rozdrobte droždí a zasypte lžičkou cukru. Přelijte vlažným mlékem a dejte stranou na 10–15 minut, než kvásek vyběhne. Prosejte mouku do velké mísy, přidejte špetku soli, moučkový cukr, citrónovou kůru a zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Lehce promíchejte vařečkou.

Uprostřed vytvořte důlek a do něj pak vlijte kvásek, vlažné rozpuštěné máslo a žloutky. Vařečkou zpracovávejte těsto, podle potřeby přilévejte vlažné mléko. Každá mouka saje jinak, proto je lepší přidávat tekutinu postupně.

Správně vypracované těsto je spíše tužší. Když do něj lehce zatlačíte prstem, měli byste cítit, jak pruží.

2/ Větší mísu lehce vytřete olejem a uložte do ní uhnětené těsto. Poprašte je moukou, překryjte celou mísu utěrkou a nechte v teple kynout. Podle toho, jak velké to teplo je, to trvá 2–3 hodiny.

3/ Plech vyložte pečicím papírem a začněte předehřívat troubu na 200 °C.

4/ Nakynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na tři díly. Z každého dílu vyválejte dlouhého hada a zapleťte v klasický cop. Přeneste ho na plech a stočte do kruhu. Oba konce pevně přitlačte k sobě. Kdyby se cop rozplétal, usměrněte ho párátky nebo špejlí. Základ vrkoče nechte ještě alespoň půl hodiny kynout.

5/ Vykynutý věnec ze všech stran potřete rozšlehaným vejcem, posypte nasekanými mandlemi a šup s ním do vyhřáté trouby. Teplotu ztlumte na 160 °C. Kdyby se snad vrkoč příliš opaloval, snižte teplotu na
150 °C. Za 50–60 minut proveďte test špejlí. Pokud ji vytáhnete suchou bez drobečků, máte hotovo. Vyndejte vrkoč z trouby a nechte jej chladnout.

6/ Než se základ vrkoče upeče, připravte si ozdoby. Šest špejlí rozpulte a čtyři si nechte v celku stranou. Dvanáct kratších špejlí na jednom konci okrouhejte do špičky a napíchejte na ně v různém pořadí sušené ovoce. Střídejte barvy a vůbec usilujte o patřičně efektní pochoutku. Na každé špejli ponechte asi 3cm volný konec. Na druhý konec naopak naaranžujte nějaký větší kousek ovoce.

A celou tu parádu zapíchněte do jablíčka po stranách a shora.

7/ Složení vrkoče vyžaduje dvoje ruce, zavolejte proto na pomoc děti nebo chotě. Do vychladlého věnce si předbodněte 4 menší dírky, stejně tak připravte dírky zespoda nazdobeného jablíčka.

Velmi opatrně zabodněte skrz věnec čtyři dlouhé špejle, nahoře je stáhněte k sobě a nasaďte na ně jablíčko. Je dobré si to nanečisto vyzkoušet, aby každá špejle zapadla na správné místo.

Něco navíc:

Vrkoč můžete nazdobit i zdobenými perníčky na špejli nebo stuhami, které jej zároveň barevně sladí s ostatní výzdobou.


Recept je z knihy Stáni Mutlové Sladké bary, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Sladke bary_titulkaPodle knihy se naučíte péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že vám je pochválí i tchyně! Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl!

Stániny sladké majstrštyky jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Najdete tu dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě, ale také třeba retro kapitolu Vintage či filmovou pohádku Vzhůru do oblak.

Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu a dorazí je netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale zvládne je samozřejmě i laik. Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu. Stáňa má efektní řešení i na klasickou infarktovou situaci, když nemáte co dát na stůl a návštěva má dorazit za 20 minut.


Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že uspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!
vanocni_nakupy_smartpress_upoutavka

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

  • Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
  • Kávička a čaj na zahřátí.
  • Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
  • Dáreček ke každému nákupu.
  • … a těšíme se i na vaše děti!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Recenze: Strašidelná knihovna – Duch za oponou

Nakladatelství Fragment nám přináší již třetí dobrodružství ze Strašidelné knihovny autorky Dori Hillestad Butlerové s názvem Duch za oponou.

Čtu dál →

Recenze: Poznej s námi Česko

Originálně tematický pracovní sešit, Poznej s námi Česko od Ivy Novákové a nakladatelství Portál, je zaměřený na celou naši vlast.

Čtu dál →

První stoj – jak nahoru a jak dolů

Ve čtvrté části cyklu Pět nejčastějších mýtů ohledně pohybového vývoje dětí se budeme zabývat prvním stojem a bezpečností dětí

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist