Jezte česky: Kapr s bylinkovou krustou a salát s jablky

Kapr s bramborový salát patří na český vánoční stůl naprosto neodmyslitelně. Ale i klasika se dá dělat netradičně…

Kapr s bylinkovou krustou

Na 4 porce:

Postup:

1. Pokud máte poloviny kapra, opatrně podél velkých kostí odřízněte čistý filet a nakrájejte ho na porce. Plátky toastového chleba a petrželku nasekejte v mixéru na drobenku. Česnek podrťte, pokrájejte a přidejte společně se změklým máslem k drobence. Osolte, opepřete a ještě krátce promixujte.

2. Předehřejte si troubu na 160 °C. Připravte si plech nebo vetší zapékací formu, do které se vám vejdou všechny porce ryby. Ve velké pánvi zahřejte olej. Vložte do něj porce kapra nejprve kůží dolu. Osolte je, opepřete a pečte asi 2 minuty, dokud nebude kůže opečená. Pak je otočte a opékejte ještě asi 2 minuty.

3. Opečené porce kapra naskládejte na plech kůží dolu. Na maso navršte bylinkovou drobenku a vložte do vyhřáté trouby. Zapékejte 10 minut.

P.S.: Kapra kupujte raději menšího, nebude tolik tučný. Do bylinkové krusty můžete také přidat trochu nastrouhaného tvrdého sýra.


Bramborový salát s jablky

Na 4 porce:

Postup:

1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Jablka nakrájejte i se slupkou a cibulku nasekejte.

2. Smíchejte se šťávou z citrónu, solí, pepřem a řepkovým olejem.

3. Nechte pokud možno do druhého dne v chladu uležet.


Recepty jsou z knihy Jezte česky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi – vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně!

Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti  a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.


Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že uspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).