Je libo čokoládové lanýže nebo opilé švestky?

Rubrika: Recepty

Vánoční kuchařku jsme vám na VD již představili v minulém roce. A protože její autorka, Jana Florentýna Zatloukalová, má nepřeberné množství nápadů, nabídneme vám nějaký ten receptík i nyní. Pojďte ochutnat!

Kdybych měla jmenovat svůj hit číslo jedna, čili cukroví, které chutná všem, je schopné okouzlit a vyvolat mnohačetné žádosti o recept, a ještě ke všemu si neříká o příliš mnoho času nebo námahy v kuchyni, nebudu muset vůbec přemýšlet, co odpovím. Čokoládové lanýže jsou a ještě dlouho zůstanou mojí osudovou kuchařskou láskou.

Čokoládové lanýže

zhruba 50 kousků

Přestože se nejedná o nic nového, před dvěma roky obletěly lanýže snad všechny kuchařské časopisy na coko_lanyzesvětě. Najednou se do nich všichni zbláznili a nechtěli nic jiného. Až je jednou vyzkoušíte, pochopíte, že vedle nich následující kokosové kuličky nutně blednou závistí a snaží se potichu skutálet a zmizet ze stolu.

Abych byla docela upřímná k lanýžům i k vám, měla bych asi přiznat, že jsem se pralinkám s lanýžovou náplní vždy vyhýbala obloukem s čtyřmetrovým poloměrem. Neříkaly mi nic jako dítěti, neměla jsem je ráda v pubertě a v dospělosti (tedy myslím, že to bylo v tomto pořadí) jsem definitivně shledala, že v českých bonboniérách skutečně žádný skvost nenajdu.

Nebýt pana Hlavy, majitele malé ruční výrobny pralinek v Jihlavě (už jsem o něm psala v souvislosti s horkou čokoládou), nikdy bych názor nezměnila. Donutil mě otevřeně přiznat, že jsem čokoholik. Zachutnaly mi u něj i takové kousky, které jsem ve velkovýrobní verzi přímo nesnášela. A právě na tuhle zkušenost jsem si vzpomněla, když jsem zvažovala všechna proti, která mě v souvislosti s přemnoženými recepty na lanýže napadala.

Jak se správně obáváte, nakonec čokoládové lanýže dostaly svoji první a jedinou šanci v mé kuchyni. Obavy ovšem směřujte k potenciálním váhovým přírůstkům, protože se právě teď dozvídáte, jak jsou směšně snadné na přípravu, jak náramně jim to v kakaovém župánku sluší a jak se z nich ve vašich ústech nezřízeně uvolní čokoládová vášeň. Vášeň tak ryzí, jako je procento kakaa v použité čokoládě.

Ano, jsou tak dokonalé, že je prostě letos taky musíte mít. Je to však ještě horší: bez ohledu na rodinnou tradici, i přes hlubokou úctu k pratetičkám a prababičkám, lanýž se stal naším soukromým vánočním hitem. Lhostejno, zda jsme degustovali z levé nebo pravé strany talíře.

Potřebné suroviny:

  • 70 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • 60 g cukru (může být i méně)
  • 200 g kvalitní čokolády
  • 2 lžíce likéru dle vlastní volby
  • kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

1. Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

2. Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.

3. Před snědením ostatními braňte vlastním tělem a před rychlou zkázou chraňte chladem.


Opilé švestky

Miluju višně v čokoládě. Jeden opravdový bonbon tohoto druhu, který přivedl na svět belgický mistr _DSC9568chocolatiére, mi dovolí na chvíli zapomenout na cokoli.

Dokud se nerozplyne hořká čokoláda, neodezní sladké alkoholické pošťouchnutí a neprokoušu se naloženou višní, všechny problémy světa přestanou existovat – nebo jen někde potichu a s pochopením čekají, až se na ně dostane.

Něco podobného možná znáte taky, a pak vás následující recept okouzlí a dostane na dlouhé roky dopředu.

Svůj výtvor budete pyšně rozdávat a ještě pyšněji přijímat chválu.

Čím dřív se vám povede sušené švestky naložit do alkoholu, tím lepší bude výsledek. Ano, nepotřebujete višně, jen docela obyčejné sušené švestky, pár mandlí, trochu dobré čokolády a pochopitelně moravskou slivovici. Tak pojďme na to! Neupíjet, nakládat!

Potřebné suroviny:

  • 200 g sušených švestek
  • 200 ml slivovice
  • zhruba 30 mandlí
  • 200 g hořké čokolády

Postup:

1. Nejméně měsíc předem švestky přeberte, spařte v cedníku horkou vodou a naskládejte do menší uzavíratelné sklenice. Zalijte slivovicí, aby byly všechny ponořené, uzavřete a klepnutím o stůl vyžeňte zpod švestek uvíznuté vzduchové bublinky. Nechte na tmavém místě macerovat.

2.Švestky slijte a nechte okapat (slivovici klidně použijte znovu). V malém kastrůlku přiveďte k varu trochu vody a přidejte celé, neloupané mandle. Asi minutu povařte, pak ihned slijte a propláchněte studenou vodou, tímto šokovým zákrokem se slupka snadno uvolní. Z každé mandle ji pak stáhněte, anebo mandle vysypte na utěrku a opatrně je promněte – měly by o většinu slupek rychle přijít.

3. Do každé švestky zastrčte jednu mandli, jako by to byla původní pecka. Čokoládu rozlámejte a opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Odstavte a s pomocí dvou vidliček každou naplněnou švestku v čokoládě namočte, otřete o okraj misky a položte na papír na pečení – odtud půjdou snadno odloupnout, až čokoláda ztuhne.

vanocni_kucharka1vanocni_kucharka2

4. Nechte ztuhnout při pokojové teplotě anebo odneste švestky do chladu. Ochutnání neodkládejte příliš dlouho, alkohol během následujícího týdne povážlivě vyprchá.


Ukázka je z knihy Vánoční kuchařka pro dcery, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

VKPD obalka F .inddKuchařka pro dceru pomohla všem kuchařskou výukou nezasaženým dívkám najít cestu do vlastní kuchyně a prožít v ní první kuchařské úspěchy. Jsou však v životě mladé ženy situace, které vyžadují ještě mnohem více úsilí a vyšší úroveň náročnosti. Pokrýt i tyto situace v jediné kuchařce je nemožné, proto jsme se rozhodli věnovat se jim samostatně v sérii „minikuchařek“.

Knížka kromě fotografií hotových jídel obsahuje i fotografie, které zachycují důležité okamžiky přípravy. Čtenáři se tedy nemusí bát ani složitějších jídel, podle podrobných popisů a fotografií zvládne postup každý.

Vánoce ve vlastní kuchyni? Není proč se děsit, s touhle kuchařkou zvládnete advent, vánoční přípravy i svátky, cukroví i slavnostní večeře. Jako od maminky.

Prožijte krásné Vánoce!

Předvánoční pohodu je třeba pořádně naplánovat. A tak se v redakci Smart Press rozhodli, že  vanocni_nakupy_smartpress_upoutavkauspořádají prodejní akci nakladatelství Smart Press nikoli na jediný den, ani na týden, ale skoro na celý měsíc, tedy od 1. do 22. prosince!

Využijte vánoční nákupy v redakci se slevou 30% na všechny knihy!

  • Ochutnávka vánočního cukroví našich skvělých autorů.
  • Kávička a čaj na zahřátí.
  • Vánoční sleva 30 % na všechny tituly.
  • Dáreček ke každému nákupu.
  • … a těšíme se i na vaše děti!

Prosíme o nahlášení vaší účasti předem Vlaďce Zápotocké (zapotocka@smartpress.cz, tel: 775 265 336).

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Půjčku vyřídíte pomocí textové zprávy na mobilním telefonu

SMS půjčka je jeden z finančních produktů, který vám dokáže vyřešit nepříjemnou situaci s financemi. Pokud máte nečekané finanční

Čtu dál →

Zařizujete svým dětem společný pokoj? Poradíme vám, jak na to

Pro rodiče je často náročným úkolem zařídit pokoj pro jednu svou ratolest. Zvážit všechny jeho potřeby, které musí s

Čtu dál →
muzikál Mauglí na Mall.tv

Muzikál Mauglí bude k vidění na Mall.tv

Muzikál Mauglí Ondřeje Soukupa a Gabriely Osvaldové v režii dua Skutr uvádí pražské Divadlo Kalich od září roku 2013. Od

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (6 vyjádření)

  • schouchou

    Vypadá to skvěle!

  • Králíček4

    mě to láká si je udělat,ale už jsem si další druhy zakázala 🙂

  • Rezeda

    Meggi, díky, konečně mi to někdo objasnil! 🙂

  • meggi41

    Lanyze si leta kupuji,cena prijemna a jsou uzasneee 😀 (s amaretem)

    Jinak,v receptu je psano i 2 lzice likeru,ale pri postupu tam zakomponovan uz neni 😉

    Rezeda:lanyze proto,ze pripominaji(na pohled)prave ty lanyze 😉

  • mura

    zajímavé recepty

  • Rezeda

    Můžu mít dotaz jako úplný…ehm…? Mně vždycky na lanýžích odrazovalo hlavně to, že jsem si myslela, že jde o ty houby – lanýže, a představa jakékoli houby v čokoládě mi připadala poněkud… řekněme zvláštní. Tady v tom receptu, ať koukám, jak koukám, žádný lanýž nikde. Ale proč se to teda jmenuje lanýže? Jsem zmatená ;-). Věřím, že tohle z toho receptu bude ooohromnáá mňamka, tak moc, že to nejspíš zkusím. A to už roky peču jen perníčky a linecké, neboť mám puristickou rodinu i vlastní chutě. 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist