Jahody

Rubrika: Recepty

Krásně červené, voňavé, sladké a šťavnaté. Není nic co by se jim dalo vytknout. Snad jenom to, že jsou pouze v létě 🙂 . Ano, blíží se nám sezona jahod a snad každé dítě je miluje. Jenom si dejte pozor u malinkých dětí, protože můžou způsobit alergickou reakci.


Jsou nejenom chutné, ale také prospívají našemu zdraví. Obsahují velké množství vitamínu C a B, manganu, vlákniny a mají minimální kalorickou hodnotu a nízký obsah cukru.

Jaké mají jahody pozitivní účinky?
– Chrání před onemocněním oběhové soustavy.
– Chrání organismus před chorobami srdce.
– Zpomalují proces stárnutí.
– Působí protizánětlivě.
– Pomáhají předcházet vzniku rakoviny.
– Působí preventivně proti krevním sraženinám.

Jahodové menu

Jahodový předkrm
Jahody si umyjeme a sníme 🙂

Jahodová polévka
Tu budou vaše děti milovat 🙂
250 g jahod
250 ml mléka
100 g cukru krystal
4 sáčky vanilkového cukru
200 ml vanilkové zmrzliny
200 ml šlehačky

Čerstvé jahody rozmixujeme s mlékem, propasírujeme, abychom se zbavili peciček, přidáme podle chuti krystalový i vanilkový cukr, zjemníme kvalitní vanilkovou zmrzlinou, opatrně vmícháme šlehačku a hotovou polévku dáme vychladit. Před podáváním ozdobíme talíř podle vlastní fantazie trochou šlehačky a plátky jahod.

Kuřecí prsa s jahodovou omáčkou
kuřecí maso
tvrdý sýr
slunečnicový olej
bylinky
sůl
Omáčka:500 g jahod, 100 g cukru, 5 lžic vody, lžička solamylu, lžička citronové šťávy.

Kuřecí prsa si dáme do misky, osolíme, promícháme s kořením a zakapeme citrónovou šťávou. Přidáme trochou oleje, promícháme a necháme 2 hodiny odležet. Pečeme v pánvi na oleji dozlatova.
Na teplé maso položíme plátek tvrdého sýra.

Jahodová omáčka: Polovinu jahod rozmačkáme, přidáme cukr a dáme vařit.
V 5 lžících vody rozmícháme lžičku Solamylu, přidáme do rozvařených jahod a za stálého míchání necháme vzkypět. Dochutíme citrónovou šťávou a přidáme zbývající třetinu jahod nakrájených na kousky.
Maso přelijeme omáčkou a podáváme s rýží.

Krupicové knedlíky s jahodovou omáčkou
1/2 l mléka
1/2 kostky másla nebo Hery
sůl
24 dkg hrubé krupice
2 vejce
jahody
cukr
smetana

Mléko osolíme a s máslem přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme krupici a dále mícháme, dokud nevznikne velmi husté tuhé těsto. Odstavíme a necháme trochu vychladnout.
Do vychladlé hmoty vmícháme dvě celá vejce a z tohoto těsta tvarujeme malé kulaté knedlíky. S těstem jse dobře pracuje, nelepí na ruce. Jenom si pracovní plochu podsypte krupicí 🙂
Knedlíky zvolna vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Uvařené knedlíky polijeme rozmixovanými jahodami s cukrem a smetanou.

Jahodový salát s ovocem
200 g jahod
lžíce cukru
pomeranč
banán
jablko
dle chuti citronová šťáva
zakysaná smetana a smetana ke šlehání

Ovoce dobře očistíme a nakrájíme na pousky. V míse promícháme s cukrem a citronovou šťávou. Před podáváním přidáme zakysanou smetanu nebo našlehanou šlehačku.

Netradiční salát pro vás
Jahodový salát s balsamikovým octem
200 g salátu rukola
6 lžic olivového oleje
100 g parmazánu
200 g salátu valeriana
2 lžíce octu balsamica
200 g jahod

Salát valeriana a rukolu důkladně omyjeme, osušíme a natrháme prsty na malé kousky. Umyté jahody nakrájíme na čtvrtky, parmazán na malé kostičky. Olivový olej smícháme s balsamikovým octem, solí, pepřem a promícháme vidličkou. Saláty jemně smícháme v misce s jahodami a s dochuceným olejem.
Jahodový salát s balsamikovým octem podáváme nejlépe vychlazený.

Jahodový koktejl
bílý jogurt
cukr krupice
mléko
jahody

Jahody umyjeme a odstraníme stopky. Pár jahod si dáme stranou. Zbytek dáme do mixéru společně s cukrem a dobře rozmixujeme. Pak přidáme jogurt, mléko přidáváme podle toho jak hustý nápoje chceme mít. Hotový koktejl dáme vychladit, vmícháme nakrájené kousky jahod a podáváme.

Tip: Místo jogurtu zkuste přidat vanilkovou zmrzlinu.

A sladká tečka nakonec…

Jahodové řezy
4 celá vejce
150 g cukru
100 ml oleje
100 ml mléka
220 g polohrubé mouky
polovinu prášku do pečiva
20 ml rumu.
Na krém: 450 g čerstvých jahod, 250 g tvarohu, 150 ml zakysané smetany, 100 g cukru,500 ml mléka, 2 ks jahodového puding.
Na ozdobu: 2 šlehačky, ztužovač, barevné zdobeni nebo strouhaná čokoláda.

Žloutky ušleháme s cukrem a olejem, k tomu přidáme mléko, mouku s práškem do pečiva, šleháme dál a pak přidáme sníh z bílků a rum. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C, dokud těsto nebude růžové.
Příprava krému – rozmixujeme jahody (část z nich si ještě odložíme), přidáme mléko, cukr, pudingy a vaříme. Do horké směsi vmícháme máslo a necháme zchladnout. Pak přidáme, tvaroh a zakysanou smetanu, a část jahod.
Po zchladnutí dáme krém na upečené těsto, na krém dáme ušlehanou šlehačku a ozdobíme jahodové řezy strouhanou čokoládou.

Já už se tak těším na jahody. Máte nějaký oblíbený jahodový recept? Podělte se také s ostatními.
Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Co pomáhá na dětský kašel?

Listy opadaly, teploty se střídají, vládu nad počasím převzal podzim. Děti tráví několik hodin denně v kolektivu, kde není nouze

Čtu dál →

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)

  • Ještě máme také rádi kromě již zmiňovaného piškotový dort s jahodami a želatinou a teď jsem dělala nepečený dort se zakysanou smetanou a piškoty.

  • bamiska

    tak u nás převláda asi jen klasika…ten tvůj předkrm :D…pak jahodový koktejl ale to mixuji jahody s mlíkem a cukrem….pak jen rukou rozmačkáme jahody a zalejem šlehačkou a podle chuti dosladíme – to miluje manžel a jí to na kyblíky….no a pak do knedlíků a do bublaniny nebo piškot..

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist