Itálie doma na talíři snadno a rychle

Chutná, zdravá a jednoduchá, taková je italská kuchyně. Nemusíte za ní do restaurace, dopřejte si ji doma. Sejdete se u rodinného stolu a ušetříte čas i peníze. Pomohou vám Dolmio omáčky inspirované italskou kuchyní, s nimiž vykouzlíte spoustu skvělých jídel, nejen špagety bolognese…

Italská kuchyně je vyhlášená především svými těstovinami, rybami, pečivem a zmrzlinou. Co pro ni není typické, to jsou polévky, místo kterých se jako první chod v Itálii běžně podávají těstoviny v nejrůznějších úpravách. Na italském trhu existuje kolem 400 druhů těstovin, lišících se od sebe tvarem, délkou, velikostí, povrchem nebo barvou. Na rozdíl od jiných národů Italové nepoužívají k těstovinám kečup, zato si potrpí na omáčky. Základní omáčkou je rajčatová, která se připravuje z čerstvých, ve vařící vodě spařených a oloupaných rajčat, nakrájených na kousky a dušených na olivovém oleji do úplného rozvaření, dochucených např. česnekem nebo bazalkou.

Omáčky inspirované italskou kuchyní

Dolmio omáčky jsou vyrobeny z čerstvých a 100% přírodních surovin bez konzervantů a umělých barviv. Řadu Dolmio omáček tvoří tři varianty nejrozšířenější omáčky bolognese (original, s dávkou česneku a cibule navíc pro milovníky výrazné chuti a nově také s extra porcí bazalky) a omáčka typu lasagne pro přípravu jednoho z nejtradičnějších italských pokrmů. Dolmio boloňské omáčky se nejlépe vyjímají na těstovinách s mletým masem, tedy v nejznámějším italském jídle špagetách bolognese, ale jsou nepostradatelné pro přípravu i dalších pokrmů, u kterých hraje kvalita a čerstvost surovin klíčovou roli. S přípravou oblíbeného italského pokrmu lasagne vám pomůže zase Dolmio rajčatová omáčka lasagne.

Novinka s bazalkou

Dolmio boloňská omáčka s bazalkou, hotová omáčka pro přípravu tradiční italské boloňské omáčky, je ochucená o extra porci bazalky. Stejně jako ostatní Dolmio omáčky obsahuje výhradně 100% přírodní ingredience. K dostání ve sklenici o obsahu 500 g za doporučenou maloobchodní cenu 51,50 Kč.

Recepty pro inspiraci

Polévka s cizrnou a brokolicí

pro 4 osoby
příprava 20 minut

1 konzerva sterilované cizrny (nebo 240 g uvařené cizrny)
200 ml vody
1 sklenice Dolmio boloňská omáčka s bazalkou
100 g brokolice
sůl
jarní cibulka na ozdobu

Cizrnu sceďte, dejte spolu s vodou, omáčkou Dolmio a velkou špetkou soli do hrnce a prohřejte. Brokolici rozeberte na maličké růžičky, povařte 2 minuty ve vodě nebo v páře a sceďte. Polévku rozlijte do misek a ozdobte tenkými proužky jarní cibulky. Můžete podávat se zakysanou smetanou.

Parmezánové kuličky s těstovinami

pro 4 osoby
příprava 30 minut

500 g mletého masa (vepřového, hovězího nebo mix obou)
70 g strouhaného parmezánu + na ozdobu
2 vrchovaté lžíce čerstvého tymiánu + na ozdobu
olivový olej
400 g těstovin (např. špagety nebo linguine)
1 sklenice Dolmio boloňská omáčka s bazalkou
sůl
pepř

Mleté maso, parmezán, tymián a dvě lžíce oleje smíchejte a ochuťte solí a pepřem. Ze směsi vytvořte kuličky o průměru 2 cm. Namočte si prsty do misky s olivovým olejem a potřete jím kuličky, které vložte
do zapékací misky. Pečte v troubě zapnuté na gril do zlatova (asi 15 minut). Těstoviny uvařte podle návodu na skus, sceďte a prohřejte s omáčkou Dolmio. Těstoviny s omáčkou Dolmio rozložte do hlubokých talířů, posaďte do nich masové kuličky, polijte vypečenou šťávou a ozdobte strouhaným parmezánem a tymiánem.

Plněné žampiony s mozzarellou a slaninou

pro 4 osoby
příprava 30 min

40 g prorostlé slaniny
8 ks žampionů portobello
200 g mozzarelly v nálevu
8 vypeckovaných oliv
1 sklenice Dolmio boloňská omáčka s bazalkou
čerstvé oregano na ozdobu

Slaninu nakrájejte na malé kostičky a opečte na suché pánvi. Z žampionů vykrojte nožky. Mozzarellu nakrájejte na kostky, olivy na drobno a vše smíchejte s omáčkou Dolmio a s opečenou slaninou. Směsí naplňte žampiony a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Zapékejte pod grilem asi 10 minut, než na povrchu zezlátnou. Podávejte teplé, ozdobené lístky oregana, s chlebem.