Grilování

Oheň, jídlo a voňavé masíčko. A sliny se sbíhají v puse.
Léto je v plném proudu i když nám počasí moc nepřeje.
A k létu patří opékání a grilování.

Grilovat jde spousta věcí – maso, ryba ( ta je na grilování naprosto senzační), nebo můžete jen tak opékat špekáčky. Grilovat se dá také zelenina, brambory, hřiby.
Základem úspěšného a opravdu dobrého grilování jsou dobré a čerstvé suroviny.
Jenom prosím zapomeňte na to, že si v obchodě koupíte již naložené maso. Dejte si práci s přípravou vlastní marinády. Není to nic těžkého a odměnou Vám bude výborné jídlo.

Ryby vhodné na grilování
Makrela, losos, pstruh, lín, candát, štika.
Ryby grilujeme v celku i s kůží. Stačí jí pouze rozříznout a vykuchat.

Maso vhodné na grilování
Krkovička, drůbež. Pro děti je nejlepší drůbež. Maso bude křehké a nebude tučné.

Nemáte rádi pochoutky přímo z ohně?
I pro Vás je tady řešení. Je také ideální pro kojící maminky.
Naložené maso nebo ryby (pozor na koření, aby jídlo nebylo moc ostré) zabalte do alobalu a dejte péct na rošt. Bude to trvat sice déle, ale můžu zaručit, že se vyplatí si počkat. Hotové maso bude krásně šťavnaté a měkké.A ryba bude tak dobrá, že ji sníte jen tak i bez chleba.

A pro ty kteří zrovna nemají chuť na maso – Balíčky na gril
Do balíčku z alobalu (který je několikrát složený) můžeme dát – brambory, hřiby (když budete mít lesní, chutě se krásně prolnou), zelenina, ryba nakrájená na větší kousky.

Marinovaná krkovice v medu a pivu
krkovice vcelku
med
pivo
plnotučná hořčice
česnek
olivový olej
bylinky – majoránka, kmínu, červená mletá paprika,
sůl
pepř

Krkovici si naporcujeme na plátky. Česnek nasekáme nebo nastrouháme najemno a smícháme spolu se všemi uvedenými ingrediencemi. Do připravené marinády dáme maso tak, aby bylo celé v marinádě, a necháme alespoň půl dne v lednici.

Grilovaná zelenina
olivový olej
směs čerstvých bylinek – tymián, bazalka, petrželová nať, oregano
sůl
cuketa
lilek
rajčata
paprika – zelená, žlutá, červená

Zeleninu nakrájíme na velké kusy. Papriku rozkrojíme na půlky. Rajčata (nejlépe malá i se stopkou) necháme vcelku. Cuketu a lilek na plátky nebo na větší kostky.
Z olivového oleje, bylinek a soli vymícháme marinádu. Do ní vložíme nachystanou zeleninu.

Marinády podle mého muže
U nás si vše na grilování chystá můj muž. Maso, marinádu a pak i samotné grilování. Já se postarám o čerstvý chleba (dětem starší na opečení) a zeleninu 🙂

Marináda na ryby
olivový olej
cibule
bylinky – kopr, bazalka, česnek (bylinkami nemusíte šetřit)

Připravíme si marinádu (olej, bylinky), do ní přidáme nakrájenou cibuli. Vznikne nám taková hustá marináda.
Rybu i s kůží si očistíme, rozřízneme, odstraníme vnitřnosti a naplníme marinádou. Potřeme olejem a posolíme.
Necháme rozležet v lednici.
Grilovat můžeme buď v alobalu nebo použijeme grilovací kleště na rybu. Pokud budeme grilovat přímo na roštu, rošt si pořádně potřeme olejem ( nejlépe kůží se slaninou) aby se ryba moc nepřipékala.
Rybu před grilováním potřeme olejem a posolíme.

Marináda na maso
olivový olej
protlak ( žádný kečup)
trochu vody
česnek ( najemno nastrouhaný)
pepř
sůl
trochu papriky nebo chilly

Maso naložíme do marinády a necháme v lednici rozležet. Při grilování maso potíráme marinádou.

U žádného receptu nepíši kolik čeho má být, a to z toho důvodu, že záleží na tom, pro kolik lidí chystáte. A taky proto, že vše děláme podle oka 🙂
Přeji dobrou chuť a počasí vhodné ke grilování.