Dětem zdravě: Jablečná buchta z kokosové mouky

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

V seriálu o cukru jsem se zabývala problémem přemíry sacharidů v současné stravě většiny lidí a zejména dětí. Na takový jídelníček nejsou naše těla z evolučního hlediska postavená a v současné době je to jedna z hlavních příčin epidemie civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, …).

Přesto nejsem zastáncem striktního omezení sacharidů. Je ale velmi důležité, jaké sacharidy člověk přijímá. Pokud je to v potravinách, které jsou zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, není se u zdravých dětí čeho bát.

Od teorie k praxi

Teorie je jedna věc, ale až praxe vás může posunout k zdravějšímu, silnějšímu a odolnějšímu tělu. Proto jsem připravila alternativu k jablečné buchtě, kterou si možná nedokážete představit bez pšeničné mouky nebo rafinovaného cukru. Uvidíte, že to jde i jinak.

Recept je velmi jednoduchý a není se třeba bát ani netradiční suroviny jakou je kokosová mouka.

Kokosová mouka

Kokosovou mouku už dnes běžně seženete v DM drogerii, v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.

Kokosová mouka je namletá dužina kokosového ořechu zbavená většiny tuku. Je přirozeně bezlepková a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny (až 40 g na 100 g), zdravé! nasycené tuky a řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (draslík, fosfor, vápník).

Velmi často ji koupíte v bio kvalitě, takže si můžete být jistí, že spolu s ní nejíte i látky, které do lidského organismu nepatří.

Přidejte k ní další přirozené potraviny jako je olivový olej, vejce, med a jablka a upečte si tak zdravou pochoutku k odpolednímu čaji.

Co budete potřebovat

(na plech cca 25×35 cm)

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 6 vajec
  • 7 lžic medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 větší jablka
  • skořice na posypání

Jak na to

  1. Kokosovou mouku, olej, vejce, rozpuštěný med, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte v míse dohromady. Vznikne hutnější těsto.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem si těsto vylijte a uhlaďte.
  3. Nahrubo si nastrouhejte jablka zbavená slupky a ty pak rovnoměrně nandejte na těsto.
  4. Posypte buchtu skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 25 – 30 minut.
  5. Před podáváním nechte buchtu vychladnout.

Dobrou chuť!

PS: Péct z kokosové mouky není vůbec nic složitého a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Dezerty mohou nejen chutnat, ale být i zdravé a dodat tělu spoustu prospěšných látek.

Toto taky stojí za přečtení!

Jak dětem připravit pohodový nástup do školky

Už to mají za pár, bojíte se, jak to bude probíhat? Rádi byste jim první dny ve školce co

Čtu dál →

Tip na výlet: Park Mirakulum

Deset hektarů zábavy pro děti i dospělé. To je něco! Navštívili jsme park Mirakulum, který najdete na trase mezi

Čtu dál →

[Soutěž] Kryštůfek, Pú a balonek

Přijměte další pozvání ke společnému listování knižními novinkami. Tentokrát si s nejmenšími „čtenáři“ zahrajete na schovávanou se zvířátky 😉

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • ja sem pridala kokosovi olej a je vinikajuca <3

  • Už jsem z kokosové mouky pekla sušenky, trochu mě odradilo to, že byly, vzhledem k sušenkám z kaštanové, konopné nebo žitné mouky hodně suché až dusivé, možná je tahle mouka lepší na různé buchty s ovocem. Určitě bych vyměnila olivový olej za kokosový. Jinak každý recept z těch spousta muk, co dnes je, je užitečný – už to někdo místo mě vyzkoušel 🙂

  • Zatím je v troubě… Zkouším podle receptu, akorát místo medu jsem dala trochu třtinové panely. Ten olivový olej by se ale podle mě dal nahradit kokosovým…

  • Děkuji za recept, koláč děláme pravidelně, i když na jablka ještě nedošlo 🙂 Zkoušeli jsme lesní ovoce a meruňky, nejlepší nám přišel s meruňkami ve varantě s přidáním kakaa do těsta. Olivový olej je chuťově znát, ale pachutí bych to nenazvala. Nevadí to mně ani manželovi 🙂

  • super buchta. Akorát nevím co s tou olivovou pachutí . . 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist