V seriálu o cukru jsem se zabývala problémem přemíry sacharidů v současné stravě většiny lidí a zejména dětí. Na takový jídelníček nejsou naše těla z evolučního hlediska postavená a v současné době je to jedna z hlavních příčin epidemie civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, …).
Přesto nejsem zastáncem striktního omezení sacharidů. Je ale velmi důležité, jaké sacharidy člověk přijímá. Pokud je to v potravinách, které jsou zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, není se u zdravých dětí čeho bát.
Od teorie k praxi
Teorie je jedna věc, ale až praxe vás může posunout k zdravějšímu, silnějšímu a odolnějšímu tělu. Proto jsem připravila alternativu k jablečné buchtě, kterou si možná nedokážete představit bez pšeničné mouky nebo rafinovaného cukru. Uvidíte, že to jde i jinak.
Recept je velmi jednoduchý a není se třeba bát ani netradiční suroviny jakou je kokosová mouka.
Kokosová mouka
Kokosovou mouku už dnes běžně seženete v DM drogerii, v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.
Kokosová mouka je namletá dužina kokosového ořechu zbavená většiny tuku. Je přirozeně bezlepková a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny (až 40 g na 100 g), zdravé! nasycené tuky a řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (draslík, fosfor, vápník).
Velmi často ji koupíte v bio kvalitě, takže si můžete být jistí, že spolu s ní nejíte i látky, které do lidského organismu nepatří.
Přidejte k ní další přirozené potraviny jako je olivový olej, vejce, med a jablka a upečte si tak zdravou pochoutku k odpolednímu čaji.
Co budete potřebovat
(na plech cca 25×35 cm)
- 1 hrnek kokosové mouky
- 1 hrnek olivového oleje
- 6 vajec
- 7 lžic medu
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 3 větší jablka
- skořice na posypání
Jak na to
- Kokosovou mouku, olej, vejce, rozpuštěný med, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte v míse dohromady. Vznikne hutnější těsto.
- Na plech vyložený pečícím papírem si těsto vylijte a uhlaďte.
- Nahrubo si nastrouhejte jablka zbavená slupky a ty pak rovnoměrně nandejte na těsto.
- Posypte buchtu skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 25 – 30 minut.
- Před podáváním nechte buchtu vychladnout.
Dobrou chuť!
PS: Péct z kokosové mouky není vůbec nic složitého a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Dezerty mohou nejen chutnat, ale být i zdravé a dodat tělu spoustu prospěšných látek.
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)
Recept jsem si prodělala na vegan verzi, místo vajíček jsem použila lněné semínko a k tomu prášek, který je ve stylu sušeného vajíčka. Med si vyrábíme vlastní pampeliškový a olivový olej jsem dala jen čtvrtinu, zbytek kokosový. Těsto nebylo vůbec tekuté, ale spíš na vytvarovaní do formy, tak jsem vytvarovala formu i se stěnami a dovnitř jsem nasázela jablíčka. Zatím buchta ještě chladne, ale vypadá krásně nadýchaně. 🙂
Olivového oleje se vůbec nebojte.Pachut je minimální a buchta díky němu vydrží dlouho vláčná.Z olivového jsem dělala už několik buchet a jí to i můj manžel,který olivový olej nemá rád.Takze doporučuji!!!
ja sem pridala kokosovi olej a je vinikajuca <3
Už jsem z kokosové mouky pekla sušenky, trochu mě odradilo to, že byly, vzhledem k sušenkám z kaštanové, konopné nebo žitné mouky hodně suché až dusivé, možná je tahle mouka lepší na různé buchty s ovocem. Určitě bych vyměnila olivový olej za kokosový. Jinak každý recept z těch spousta muk, co dnes je, je užitečný – už to někdo místo mě vyzkoušel 🙂
Zatím je v troubě… Zkouším podle receptu, akorát místo medu jsem dala trochu třtinové panely. Ten olivový olej by se ale podle mě dal nahradit kokosovým…
Děkuji za recept, koláč děláme pravidelně, i když na jablka ještě nedošlo 🙂 Zkoušeli jsme lesní ovoce a meruňky, nejlepší nám přišel s meruňkami ve varantě s přidáním kakaa do těsta. Olivový olej je chuťově znát, ale pachutí bych to nenazvala. Nevadí to mně ani manželovi 🙂
super buchta. Akorát nevím co s tou olivovou pachutí . . 🙂
Mobile Sliding Menu