Cukina pro malé i velké

Většina z vás ji v obchodě mine bez povšimnutí. A je to velká škoda. Já jsem se dříve taky při slově „cukina“ akorát tak ušklíbla. Teprve když ale jsem začala vařit pro děti, tak jsem zjistila, že cukina je báječná a chutná zelenina. Dokonce z ní vytvoříte kompletní menu. Od předkrmu až po dezert.

Co je to cukina?

Cukina je jednoletá zelenina a patří k tykvím. Plody jsou zelené nebo žluté a tvarem připomíná okurek. Povrch je hladký a lesklý. Je vodnatá a měkká. Dá se pěstovat všude, proto je oblíbená a často ji najdete v různých zahrádkách.
Využíváme ji hlavně v kuchyni a na rozdíl od okurky ji musíme tepelně upravit.

Co z ní můžeme udělat?

Známe dušené nebo zapečené cukety, bramborák zvaný cukeťák, také se dá udělat plněná, smaží se jako bramborák nebo řízek, griluje se a výtečná je také cuketová polévka. Méně známá může být na sladká jídla, saláty, pizzu nebo knedlíky.

Cukinové menu pro všechny

Grilovaná cukina
2 střední cukety
sůl
olivový olej
bazalka
tymián
mletá paprika
pepř
grilovací koření na zeleninu
Cukiny pokrájíme na kolečka asi 5 – 10 mm silná, rozložíme je na talíř, osolíme a necháme chvíli pustit šťávu. Pak rozmícháme olivový olej s kořením, touto směsí potřeme kolečka cukety a grilujeme. Během grilování můžeme průběžně potírat.

Cukinová polévka
máslo
velká cibule
900 g cuket
3 lžičky sušeného oregana
sůl a pepř
500–600 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
120 g gorgonzoly
čerstvé oregano na ozdobu

Máslo rozehřejeme v hrnci a přidáme nakrájenou cibuli. Orestujeme do zlatova. Přisypeme cukety nakrájené na tenká kolečka a 3 lžičky sušeného oregana. Osolíme, opepříme a za častého míchání opékáme 15 minut. Pak přilijeme vývar. Přivedeme k varu. Zmírníme oheň a pod pokličkou povaříme půl hodiny. Polévku těsně před koncem vaření promixujeme tyčovým mixérem. Nakonec vmícháme 120 g gorgonzoly a necháme ji rozpustit. Podle chuti osolte a ozdobte čerstvým oreganem.

Cukeťáci
2,5 kg cukety
2 vejce
8 vrchovatých lžic hladké mouky
4 lžičky mletého kmínu
6-8 stroužků česneku
4 lžičky soli

Oloupané cukety (mladé loupat nemusíme) nastrouháme, posolíme a necháme chvíli odstát. Za půl hodiny slijeme vodu, vymačkáme a promícháme s vejci, kmínem, rozmačkaným česnekem a moukou. Musí vzniknout těsto hustější než na bramboráky. V případě potřeby přidáme víc mouky.
Na rozpáleném oleji smažíme z obou stran placky, menší a tlustší než bramboráky. Do těsta můžeme přimíchat na drobné kostičky pokrájenou uzeninu.

Cuketa jako lasagne
2 střední cukety
5 lžic másla
2 lžíce hladké mouky
300 -400 ml mléka
2 vejce
100 g eidamu
300 g blaťáckého zlata
sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
omáčka: 150 g zakysané smetany, 150 g protlaku, pár najemno posekaných lístků bazalky, 1 rozmačkaný stroužek česneku

Jednou lžíci másla vymažeme zapékací misku nebo pekáč. Oba sýry nastrouháme. Zbytek másla rozpustíme v rendlíku, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme ne moc hustou kaši, mléka dáme zpočátku radši méně a pak můžeme podle potřeby přidat.
Do částečně prochladlé kaše vmícháme jedno po druhém celá vejce a nastrouhaný eidam. Bešamel ochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem.
Cukety oloupeme a nakrájíme na plátky tlusté asi 1 cm. Na dno vymazané zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu. Na něj uložíme vrstvu cuket a posypeme blaťáckým zlatem. Dáme druhou vrstvu bešamelu, cukety a sýr. Zalijeme zbytkem bešamelu a posypeme sýrem.
Dáme do vyhřáté trouby zapéct, dokud povrch nezezlátne (180°C, cca 50 minut).
Po vytažení z trouby necháme chvíli odpočinout, než začneme krájet. Porce na talíři přelijeme omáčkou, kterou připravíme důkladným promícháním všech surovin.

Cuketa v sýrovém těstíčku
2 středně velké cukety
4 vejce
100 g tvrdého sýra
4 lžíce hladké mouky
sůl, olej na smažení

Cukety nakrájíme na kolečka asi 1 cm tlustá, každé posolíme z obou stran a necháme v misce asi hodinu. Vejce rozmícháme s moukou a strouhaným sýrem a osolíme (pozor, některý sýr je dost slaný). Z cuket slijeme puštěnou vodu, každé kolečko osušíme a namočíme do těstíčka. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Cuketová omáčka s kuřetem
1 kuře
1 větší nebo 2 malé cukety
1 velká cibule
10 kuliček nového koření
1 lžíce majoránky
sůl, mletý pepř
250 ml smetany na vaření
2 lžíce octa
kmín

Oloupané cukety nastrouháme na pekáč. Přidáme nové koření, majoránku, osolíme, opepříme a promícháme. Zalijeme smetanou, přidáme ocet a podlijeme trochu vodou. Na to položíme osolené kousky kuřete. Okmínujeme, posypeme drobně pokrájenou cibulí a přiklopené vložíme do vyhřáté trouby (220°C). Pečeme asi hodinu, před dopečením odkryjeme aby maso zezlátlo.

Cuketová pánev
1 malá zelená cuketa
1 malá žlutá cuketa
1/2 červené papriky
1 malá cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř, tymián
hrst strouhaného tvrdého sýra

Cukety nakrájíme na tenká kolečka, cibuli a česnek nadrobno, papriku na nudličky. Na rozpáleném oleji zpěníme cibuli a česnek a přidáme cukety s paprikou. Osolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu a za stálého míchání opékáme doměkka. Ještě horké posypeme na talíři strouhaným sýrem. Podáváme s pečivem.

Cuketové karbenátky s bazalkou
500 g mletého masa
1 cuketa
1 vejce
2 vrchovaté lžíce strouhanky
velká hrst bazalkových listů
sůl, mletý pepř, majoránka
5 stroužků česneku
2 vrchovaté lžíce rajského protlaku
2 lžíce solamylu

Mleté maso osolíme, okořeníme a promícháme s vejcem, protlakem, rozmačkaným česnekem a strouhankou. Cuketu nastrouháme nahrubo a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Bazalkové listy posekáme najemno a oboje vmícháme do masa. Přimícháme solamyl. Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu strouhanky. Rukama namočenýma ve studené vodě formujeme kulaté placičky a skládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 minut.
Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami přelitými rozpuštěným máslem a zeleninovým salátem.

Kuřecí maso s cuketou
500 g kuřecích prsou
1 střední cuketa
3 naťové cibulky
250 ml smetany na vaření
100 g taveného sýra
olej, sůl, provensálské koření, bílý mletý pepř, 2 lžíce solamylu

Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky a smícháme se lžící oleje a dvěma lžícemi solamylu. Dáme do ledničky odpočinout. Cuketu nakrájíme na kostičky, cibulky i s natí na kolečka.
Na rozpálený olej nasypeme naložené maso a za stálého míchání opékáme dozlatova. Osolíme, okořeníme a přisypeme cuketu a cibuli. Chvíli společně osmahneme, asi 2 minuty, pak zalijeme smetanou, přidáme rozdrobený sýr a a necháme přejít varem (do roztavení sýra). Chceme-li směs řidší, přidáme trošku vody a chviličku povaříme (pozor, ať se cuketa nerozvaří, měla by zůstat křupavá). Podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Cuketová pomazánka podle nuninky
cuketu 1 velká nebo 2 malé
2 vajíčka
nastrouhaný sýr (min. 150g)
sůl, pepř
česnek
máslo

Cuketu nakrájíme na kostičky (kdo chce, může i se slupkou). Máslo rozpustíme a přidáme cukinu. Tu pomalu dusíme ve šťávě, kterou pustí. Trošilinku podlijeme, necháme dusit do úplného rozvaření a aby tam nebylo moc šťávy. Přidáme dvě rozmíchané vajíčka. Mícháme dokud směs nezhoustne. Pak vše, dokud je to teplé, rozmixujeme na hladkou kaši. Přidáme nastrouhaný sýr, dochutíme solí, pepřem a česnekem.
Mažeme na chleba teplé nebo studené, záleží na vás.

Cuketovo – kokosová buchta
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
0,75 hrnku krystalového cukru
1,5 hrnku kokosu
0,75 hrnku oleje
3 vejce
1 hrnek jemně nastrouhané cukety
dále: meruňková marmeláda, 1 čokoláda na vaření, 150 g zakysané smetany

V míse důkladně promícháme všechny suroviny na těsto a nalijeme na plech vyložený papírem na pečení. Upečeme dozlatova (200°C, 15 minut).
Vychladlou buchtu potřeme tenkou vrstvou marmelády. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, smícháme se smetanou a polevu rozetřeme na marmeládu. Necháme ztuhnout.

Smetanová cuketová bábovka
150 g zakysané smetany
150 g másla
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
250 g pol. mouky
150 g cukru moučka
4 vejce
1 lžíce citronové šťávy
50 g strouhaného kokosu
150 g cukety
špetka soli

Cuketu oloupeme, nastrouháme nahrubo a lehce osolíme, po 10 minutách vymačkáme tekutinu.
Máslo vyšleháme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme smetanu, vmícháme kokos, cuketu a mouku s kypřícím práškem do pečiva, nakonec vmícháme bílky vyšlehané s citronovou šťávou do tuha.
Těsto na bábovku vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 150 °C asi 50 minut.
Smetanovou cuketovou bábovku po chvíli chladnutí vyklopíme a podle chuti můžeme před krájením pocukrovat.

Mňam, mňam, až jsem na ni dostala chuť 🙂 . Vaříte doma také z cukiny?

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂