Chleba, houstičky a jiné dobroty z domácí pekárny

Rubrika: Recepty

První pekárnu jsem dostala před 4 roky od Ježíška. Moc jsem ji chtěla a byla jsem z ní nadšená. Teď už mám pekárnu druhou. Ta první mi vydržela něco přes dva roky. Říkáte si, proč tak málo? Já nevím, asi to bude tím, že jí opravdu využívám každý den a někdy i několikrát.

Pekárna je opravdu senzační věc. Každý den máme čerstvý chleba a pokaždé může být jiný. Když chceme změnu, udělám veku nebo rohlíčky. Postupem času jsem si některé recepty upravila podle sebe, nebo peču jen tak od oka. Už vím, kolik mouky na kolik vody a když je potřeba, přidám vodu nebo přisypu mouku. Je to snadné, pojďte to zkusit také. Mám pekárnu Eta Dupuca vital a peču na program klasic.

Pivní chleba

250ml černého piva
5 pol. lžic vody
2 pol. lžíce oleje
350g pšeničné chlebové mouky
150g žitné nebo celozrnné mouky
1/4 droždí
2 lžičky soli
kmín
Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Pivo by mělo mít pokojovou teplotu. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na dlouhý program + tmavší kůrka. Natavíme si velikost + barvu a zapneme pekárnu.

Banánový chleba

1/8 l smetany na šlehání
1/8 mléka
lžička soli
lžička cukru
3 malé banány
250 hl.mouky
250 celozrnné mouky
1/2 balíčku droždí
Do pekárny dáme smetanu, mléko, sůl, cukr a rozmačkané banány, pak přidáme mouku a droždí. Pečeme na program klasic.
Tip: Během kynutí doporučuji těsto hlídat, už se mi stalo, že mi moc překynulo a musela jsem čistit celou pekárnu.

Vajíčkový chleba

2 vajíčka
1/2 na 1/2 voda a mléko doplněné do 400ml
35 g másla
sůl, cukr
700 g hl. mouky
3/4 droždí
semínka
Opravdu velký chleba :-), klidně suroviny uberte a udělejte menší. Vajíčka nejprve rozšleháme a pak doplníme vodou/mlékem.
Tip: Jelikož jsou v chlebu vajíčka, je třeba ho rychle sníst.

Francouzský sýrový chleba

200 ml mléka
30 g másla
1 vajíčko
lžička soli a cukru
500 g mouky (já dávám – 300 g hl. a 200 g chlebové)
125 g čerstvého sýru (sýr může být nastrouhaný nebo tavený)
1/2 bal. droždí
Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na dlouhý program + tmavší kůrka. Natavíme si velikost + barvu a zapneme pekárnu. Pečeme na program klasic.
Tip: Pokud používáte sušené droždí, u tohoto chleba je lepší použít čerstvé.
Špatně se krájí, nechejte ho dobře vychladnout.

Senzační veka

275 ml mléka
1 vejce
3 lžičky oleje
1 lžička citronové šťávy
2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
500 g hladké mouky
2,5 lžičky droždí
Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na program těsto. Potom si z těsta uděláme dva válečky a necháme je ještě 30 min. kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 min.
Veka je opravdu výborná.

Celozrnné rohlíčky

600 g mouky míchám asi takto – 300 g hladká, 250 g celozrnná a 50 g chlebová
350 mléka
semínka (len, sezam)
1/2 droždí
sůl
špetka cukru

Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na program těsto. Hotové těsto si vyválíme a pak tvarujeme rohlíčky. Necháme 1/2 hod. kynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Tip: Jestli se vám nechtějí dělat rohlíky, tak upečte chleba.

 

Obrázkový postup na houstičky 🙂

Máte rádi závin? Pak zkuste tento recept

Závin z jogurtového těsta

2 a 2/3 hrníčku hl. mouky
4/5 hery
1 prášek do pečiva
1 a 1/2 kelímku bílého jogurtu
špetka soli

Do pekárny dáme nejprve jogurt a hodně změklou heru, pak vše ostatní. Zapneme program těsto. POZOR, těsto nenecháme kynout. Jenom si necháme udělat hezkou hladkou kouli. Tu pak dáme na 1/2 hodiny odpočinout do ledničky. Těsto si rozpůlíme. Těsto vyválíme na plát a plníme, jak jsme zvyklí, pečeme v předehřáté troubě.
Hotový závin pocukrujeme.

Zajímavé tipy na závěr

Zbyly vám z oběda brambory, rýže nebo trocha omáčky? Zkuste je přidat k těstu na chleba, hned budete mít chleba rýžový nebo bramborový. Z rýže se ale nehodí ta tříbarevná. A díky omáčce získá váš chleba zajímavou chuť.
Máte kousek starého chleba? Rozdrobte ho do mísy, zalijte mlékem a nechejte dobře nasáknout, pak přidejte k surovinám na chleba a máte další zajímavý chléb, nebo si připravte pouze těsto a pak vytvarujte bochánky a pečte je v troubě.

V pekárně si chystám také všelijaké těsta – slané, sladké, vánoční, díky programu marmeláda mám marmeládu skoro bez práce. 🙂 Chleba peču každý den a tyto nejčastěji.
Pekárna je u nás na 1000% využitá. A co u vás?

jeden recept na závěr od Lien

CHLEBA BEZ HNĚTENÍ

Pozn.1: Chleba kyne 8-12 hod., takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité.
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250 ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv uzavyratelné objemu cca 2l).
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15 Kč. Já peču rovnou dva najednou, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchladnout.
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádný sraní s mladou paní!!!“ Něco na tom bude, ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
– 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč. cca 250ml, mouka obyč., v případě tmavé chlebové, špaldové. Chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
– 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
– 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
– 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
– Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…

Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou.Těsto vyndáme na pomoučněný vál a gumovou stěrkou nebo pomoučněnýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou. Necháme 15 min odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30 min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat. Pečeme 30 min. při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Pozn. redakce
Spoustu zajímavých rad, tipů i receptů můžete najít i v diskusi Domácí pekárna.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Jak vybrat přebalovací tašku na kočárek

Čekáte miminko a hledáte tašku na kočárek? Co všechno byste měli v takovém případě zvážit a proč maminkám nestačí

Čtu dál →

10 pravidel, jak oblékat děti v zimě

Venku přituhuje, nejen na horách napadla sněhová pokrývka. Zatímco my poznáme, kdy je nám zima nebo naopak příliš teplo

Čtu dál →

Tipy, jak zabavit děti na zahradě v zimě i v létě

Zahrada je pro děti osobitým útočištěm, kde mohou stále něco nového objevovat. Stačí pár vychytávek, nezbytných komponentů i vhodný

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (34 vyjádření)

  • Ježeček

    Tak jsem sehnala celozrnnou mouku za 12,9 Kč a hned ji zkouším 🙂 Na kvásek ještě nedozrála doba. Po přečtení, že bych ho měla ochutnat a pak doplňovat a že to teda smrdí… Já jsem na tohle hrozná háklivka 🙂 Takže odloženo na neurčito, ale v plánu to je. Jak se kdysi říkalo: Tu pětiletku splníme, ikdyby to mělo 10 let trvat!!! 😀
    Jak třeba ochucujete sekanou? Ochutnáváte syrovou směs, nebo máte přesný předpis kolik čeho? Já na to mám babičku, která je zvyklá, že strčí palec a olízne a řekne přidat sůl a česnek. Ale já tohle nezvládám. Takže většinou udělám „baj oko“ směs a upeču jeden karbenátek a pak přidávám a dochucuju. *

  • semelka

    já teda nemám zkušenosti s pečením chleba žádné ale vzpomněla jsem si na svou bývalou kolegyni, která se jednu dobu intenzivně věnovala pečení kváskového chleba. Vznikly z toho stránky http://www.kvaskovychleb.cz/ dokonce její postupy se prezentovaly na stránkách o pečení a vyšly v časopise. Tak třeba vám informace, které tam má budou k něčemu…

  • Matilda

    Ježečku, výborný popis je zde:
    http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483

    http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3507
    A tenhle chleba peču – ten recept č.2

    Přiznám se, že postupem času už jsem vůbec nehlídala gramáž, jen jsem měla naučenou konzistenci, jakou má kvásek mít, přilila trochu teplé vody, domíchala mouku a nechala kvasit. Sice takhle nemáš přesný pojem o tom, kolik přesně žitné mouky máš v kvásku a kolik tím pádem pak dáváš mouky do chleba, ale to mi nevadilo. Prostě konzistence kvásku byla plus mínus pořád stejná, tak i té mouky tam muselo být stejně. A když jsem pekla chleba, tak se mi stejně stávalo, že jsem musela buď dosypávat mouku nebo přilívat vodu, protože i ta mouka má pokaždé jiný obsah lepku a jinak reaguje při hnětení. A jak mi poradila Virenka, tak jsem vždycky ten kousíček kvasnic do chleba dala, abych podpořila rychlejší vykynutí, protože jinak čistý kváskový chleba kyne i 6-7 hodin, což bylo opravdu dlouho. Ale stojí to za to, jednak mě to moc bavilo, se takhle patlat s kváskem, jednak pak už i čichem se naučíš rozpoznávat, jak kvásek „voní“ podle jeho stáří – jako když kvasí ovoce, je to příjemná vůně, které jsem se zpočátku obávala, a když už se fakt zkazí, tak ten acetonový zápach je nezaměnitelný. Je to alchymie, a pak ten výsledný produkt ti fakt udělá radost 🙂

  • Anonymní

    Mati, jak děláš ten žitný kvásek? *

  • Matilda

    Nuni, já jsem taky nenarazila na celozrnnou pod 29,- korun. Ale chleba s tou žitnou a obyčejnou hladkou moukou je moc dobrý. Žitné dávám víc, než hladké, takže chleba z 500g mouky peču z 300g žitné a 200g hladké bílé mouky. Ale je lepší si udělat čtyři dny předem trochu žitného kvásku a ten pak dát do chleba plus kousek droždí, aby se přeci jen podpořilo rychlejší vykynutí a pak je chleba opravdu moc dobrý a není droždím cítit.

    Ježečku, hodně zdaru s pečením a pak se pochlub 🙂 U nás bude dneska veka 🙂

  • Anonymní

    Nuni, já se vůbec nezlobím 🙂 Je přece jasné, že nejsi horká linka a nemůžeš sedět na netu kdykoli si nějaký ježek vzpomene 🙂 Nakonec, já se s tím ráda poperu.
    Jinak já kupuju mouku obyč za 9,9, ta žitná je u nás za 14,9 a celozrnná jen ve zdravé výživě (v Kaufu a Hyperce ji nemají) 34,9 Kč. Jak budu mít cestu, tak kouknu i do menších obchůdků.
    Díky. Příští víkend vyzkouším i tu veku *

  • Ježečku, moc se omlouvám, včera jsem se nedostala na počítač. Matilda ti poradila moc dobře. Ohledně doby kynutí, dala bych 2hod. propracovat a ještě nechat 10-20 min. dokynout. Péct nejdříve na 180°C po 10min. pak stáhnout na 160°C.
    Holky, ale celozrnná mouka není tak drahá, někdy je levnější než žitná.
    A veka je senzační, určitě ji zkus.

  • Matilda

    Ježečku, jsi fakt šikovná 🙂
    Já taky nekupuji celozrnnou, ale žitnou chlebovou, bez ní by fakt chleba nebyl chlebem. V Kauflandu za 16,-, sice je to víc než za obyč mouku, ale není to zas tak moc. Tak zkus, uvidíš, je to pak ještě jiná mňamka 🙂
    Veku doporučuji, peču běžně, po upečení namazat pomazánkovým máslem a posypat pažitkou, ty jó, mám plnou pusu slin 🙂

  • Ježeček

    Díky, Mati 🙂
    Já to dnes nechala kynout asi dýl. Ale propracovávala jsem to časrěji. Musím přiznat, že se docela povedl. Ještě jsem trochu bojovala s časem, kolik nechat péct a při jaké teplotě. Nakonec jsem to měla 30 min, na 160 a 10 na 180. No, mohlo to ještě chvíli zůstat v troubě ale povedl se chlebík 🙂 Byl maličký, takže musím zvýšit dávku pro naše 4 generace 🙂
    A ještě trochu upravit mouku – dala jsem polohrubou – bohužel na celozrnnou nemáme, takže máme náhražkový systém 😀
    Chci zkusit tu veku, když Nuni píše, že je fatk super 🙂 *

  • Matilda

    Ježečku 🙂
    Jestli můžu já, nuninka možná nestíhá, tak neodpovídá – já bych nechala kynout těsto tak hodinku a půl, pak bych znovu zpracovala, udělala bochánek a nechala ještě tak půl hodinky vykynout a pak dala péct. Ale jestli to rovnou necháš kynout v nějaké formě, tak asi dvě hodinky (možná stačí 1,5hod.) a pak péct.
    Tolik za mě, možná jiná odbornice poradí něco jiného 🙂

  • Anonymní

    Nuni, prosím, když nemám pekárnu a chci upéct pivní chleba, jakdlouho ho mám nechat kynout??? Díky *

  • Lien

    Nuninko dělala jsem i ze sušeného, tam ten puch byl trošku menší, to je fakt, ale i tak mě ještě pořád nadavuje, když si vzpomenu :-(.

  • Když jsme pekárnu kupovali, tak jsme i zjišťovali právě to, kolik to „sežere“ elektriky – někde jsme se dopátrali částky kolem 2,- Kč. Od té doby stoupla cena el., ale zas taková závratná částka do nebude, na to jedno pečení.

    Jinak s chutí chleba jsme na tom jako Lien – už se nám přejedl, chleba víceméně nepeču vůbec, ale používám to na sladké těsta, hlavně na vymísení a kynutí, někdy nechám mazanec upéct až do konce, takže je cihlička a ne bochánek.

  • Matilda

    Ježečku, nejdelší doba, která se používá jen na pečení chleba, je 3 hod.30min. Ovšem během této doby ta pekárna jen zprvu trochu nahřeje suroviny, pak 20 minut míchá těsto, pak se úplně zastaví a nechá těsto kynout. Během kynutí jen dvakrát prohněte a zase odpočívá úplně v klidu. Jen párkrát zapne spirálu, aby ji nahřála a pak zas nic nedělá. Až poslední hodinu pak přímo peče. Spotřebu elektřiny u nás táta dost hlídá, ale pekárna pro něj nebyla nikdy bubák 🙂
    Třeba když se v ní dělá kynuté těsto, tak program trvá 1hodinu 50 minut.Postup je ze začátku stejný jako u chleba, a pak už jen těsto kyne a pekárna je v klidu. Jediná její práce právě aby byla mírně nahřátá. Já peču z kynutých těst dost často a právě proto, že jsme docela chladná domácnost, tak jsem musela v době bez pekárny zapínat troubu na 50 stupňů, aby mi těsto vůbec vykynulo. Proto je pro mně spotřeba elektřiny vedlejší.

  • Ježeček

    Musím se smát, protože dnes přišla tchýně s tím, že nám na vánoce koupí pekárnu 😀 A já stále nevím, zda ji chci nebo ne. Tak jsme se domluvily, že ji koupí nejdříve švagrové, já ji vyzkouším a pak si řeknu. Já mám pořád takový divný pocit, že to moc žere elektřinu, když je celá doba třeba i 4 – 5 hodin… *

  • Bami, promiň, že pozdě, ale nebyla jsem na netu 🙂 Ano, dá se péct i v troubě. Jenom s tím máš více práce. Já tak dělala vždy 3 chleby a dala je pak na mražák 🙂 Chuťově jsou pak jinačí než z pekárny, nebo mě to tak alespoň připadá. Ale určitě vyzkoušej 🙂

    Ježečku, chleba vydrží i týden, záleží na tom jaký pečeš. Některé se musejí sníst rychle. Ale u nás vydrží max. 2 dny. Takže popravdě nemám u všech vyzkoušeno, jak dlouho vydrží čerstvé.

    Teda Lien, to jsem ještě neslyšela. A pekla jsi z čerstvého nebo sušeného droždí?

  • Matilda

    Pekárnu máme už druhou, přesně jak píše nuninka, první nám vydržela přesně dva roky intenzívního pečení, pak jsme byli rok bez pekárny a svatebním darem jsme dostali druhou. Chleba nyní pečeme minimálně, protože manžel na cestách objevil opravdu nesmírně chutný klasický chléb z jedné pekárny a ten u nás nyní vede. Kdysi jsem se naučila dělat kvásek a péct jen kváskový chléb, který chutnal jako pravý kmínový pšeničnožitný chléb. Ale bylo to hodně náročné na čas a ve chvíli, kdy mi došla žitná mouka a já ji tady v okolí nikde nekoupím, tak šel kvásek „spát“ a vždycky se mi zkazil. V době, kdy jsme byli bez pekárny, jsem pekla domácí kváskový chleba v troubě, to je pro bamisku – bami, šlo to i bez pekárny. Ale uhníst těsto na chleba ručně je fakt záhul, proto jsem ho dávala umíchat do robota a pak dodělávala ručně na vále. Těžko se odhadovala míra vlkosti – pokud jste chtěli mít chleba vláčnější, bylo třeba ho mít tak akorát zpracovaný, aby se ještě lepil na ruce a přitom se dal přendat do formy. Když jsem to přehnala s moukou, tak jsem sice udělala krásný bochánek, ale byl po upečení suchší, někomu to nevadí, ale nám ano… prostě je to věda 🙂
    Toužila jsem po ošatce, ale finančně jsem na ni nedosáhla. Tak jsem ho pekla v pekáčku nebo ve formě z rozbité pekárny.

    Nyní pekárnu využívám hlavně na přípravu kynutých těst. Pečeme housky, rohlíky plněné sýrem, slaninou, tvarohové rohlíky, veky, mazance, vánočky, koláčky a honzovky, všechno je z pekárny nesmírná dobrota. Marmelády dělám většinou v tak velkém množství, že pekárnu na ně nepoužívám vůbec – ale dík Lien, mou oblíbenou ovesnou kaši mě ještě nenapadlo si v ní uvařit 🙂
    Ale upekla jsem v ní skvělé sekané a navíc, jako celiak oceňuji pekárnu na pečení bezlepkového pečiva, které umíchat v rukách je opravdu dost těžké, neboť se neustále lepí na ruce, ale v pekárně je to hračka.

  • Lien

    Tak my pekárnu máme, dostala jsem jí ale bohužel v době druhého těhotenství a po upečení asi druhého chleba se mi z chleba (i kupovaného) začalo dělat zle, takže pekárna stála a nějak si pokaždé vzpomenu i teď a to už je malé víc jak rok a pekárna je stále nevyužitá, i když doma jsou jisté připomínky, že by se už snad… Ale mně se prostě při pomyšlení na ten „pach“ z pekárny dělá špatně i teď, kdy už normální chleba můžu jíst.

    Používám jí ale velmi často na přípravu těsta, je to rychlejší a těsto je vždycky výborně vykynuté, což se mi ručně občas až tak nezadařilo. Také mám program na marmeládu, na který se dá udělat i výborná ovesná kaše, tak tu občas také dělám.

    možná se tedy o nějaký ten jakochleba zase pokusím, i když musím přiznat, že osobně mám ráda ten klasický nakyslý chléb, tomu co se tahá z pekárny bych spíš říkala buchta a moc mi nechutná.

  • Ježeček

    Taky pekárnu nevlastním a nevím, zda někdy budu. Sbírám informace… 🙂 Vyplatí se to? Nežere to moc elektřiny? Vydrží chleba domácí stejně jako kupovaný – tedy 2-3 dny?
    Ale už hodně dlouho mě láká udělat si vlastní chleba, takže Nuni, moc díky za recpety a snad brzy vyzkouším… 🙂 *

  • bamiska

    nejsem vlastníkem pekárny a zatím nevím jestli budu pečivo u nás má velký odběr a mám jeho nákup blizoučko…ale zajímá mě jestli by se recepty nechaly vyzkoušet i v klasické troubě nebo jestli jsi zkoušela??

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist