Chleba, houstičky a jiné dobroty z domácí pekárny

Rubrika: Recepty

První pekárnu jsem dostala před 4 roky od Ježíška. Moc jsem ji chtěla a byla jsem z ní nadšená. Teď už mám pekárnu druhou. Ta první mi vydržela něco přes dva roky. Říkáte si, proč tak málo? Já nevím, asi to bude tím, že jí opravdu využívám každý den a někdy i několikrát.

Pekárna je opravdu senzační věc. Každý den máme čerstvý chleba a pokaždé může být jiný. Když chceme změnu, udělám veku nebo rohlíčky. Postupem času jsem si některé recepty upravila podle sebe, nebo peču jen tak od oka. Už vím, kolik mouky na kolik vody a když je potřeba, přidám vodu nebo přisypu mouku. Je to snadné, pojďte to zkusit také. Mám pekárnu Eta Dupuca vital a peču na program klasic.

Pivní chleba

250ml černého piva
5 pol. lžic vody
2 pol. lžíce oleje
350g pšeničné chlebové mouky
150g žitné nebo celozrnné mouky
1/4 droždí
2 lžičky soli
kmín
Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Pivo by mělo mít pokojovou teplotu. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na dlouhý program + tmavší kůrka. Natavíme si velikost + barvu a zapneme pekárnu.

Banánový chleba

1/8 l smetany na šlehání
1/8 mléka
lžička soli
lžička cukru
3 malé banány
250 hl.mouky
250 celozrnné mouky
1/2 balíčku droždí
Do pekárny dáme smetanu, mléko, sůl, cukr a rozmačkané banány, pak přidáme mouku a droždí. Pečeme na program klasic.
Tip: Během kynutí doporučuji těsto hlídat, už se mi stalo, že mi moc překynulo a musela jsem čistit celou pekárnu.

Vajíčkový chleba

2 vajíčka
1/2 na 1/2 voda a mléko doplněné do 400ml
35 g másla
sůl, cukr
700 g hl. mouky
3/4 droždí
semínka
Opravdu velký chleba :-), klidně suroviny uberte a udělejte menší. Vajíčka nejprve rozšleháme a pak doplníme vodou/mlékem.
Tip: Jelikož jsou v chlebu vajíčka, je třeba ho rychle sníst.

Francouzský sýrový chleba

200 ml mléka
30 g másla
1 vajíčko
lžička soli a cukru
500 g mouky (já dávám – 300 g hl. a 200 g chlebové)
125 g čerstvého sýru (sýr může být nastrouhaný nebo tavený)
1/2 bal. droždí
Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na dlouhý program + tmavší kůrka. Natavíme si velikost + barvu a zapneme pekárnu. Pečeme na program klasic.
Tip: Pokud používáte sušené droždí, u tohoto chleba je lepší použít čerstvé.
Špatně se krájí, nechejte ho dobře vychladnout.

Senzační veka

275 ml mléka
1 vejce
3 lžičky oleje
1 lžička citronové šťávy
2 lžičky soli
1/2 lžičky cukru
500 g hladké mouky
2,5 lžičky droždí
Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na program těsto. Potom si z těsta uděláme dva válečky a necháme je ještě 30 min. kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 min.
Veka je opravdu výborná.

Celozrnné rohlíčky

600 g mouky míchám asi takto – 300 g hladká, 250 g celozrnná a 50 g chlebová
350 mléka
semínka (len, sezam)
1/2 droždí
sůl
špetka cukru

Do pekárny přidáme nejprve tekuté a pak sypké suroviny. Nahoru rozdrobíme droždí a zapneme pekárnu na program těsto. Hotové těsto si vyválíme a pak tvarujeme rohlíčky. Necháme 1/2 hod. kynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C dozlatova.
Tip: Jestli se vám nechtějí dělat rohlíky, tak upečte chleba.

 

Obrázkový postup na houstičky 🙂

Máte rádi závin? Pak zkuste tento recept

Závin z jogurtového těsta

2 a 2/3 hrníčku hl. mouky
4/5 hery
1 prášek do pečiva
1 a 1/2 kelímku bílého jogurtu
špetka soli

Do pekárny dáme nejprve jogurt a hodně změklou heru, pak vše ostatní. Zapneme program těsto. POZOR, těsto nenecháme kynout. Jenom si necháme udělat hezkou hladkou kouli. Tu pak dáme na 1/2 hodiny odpočinout do ledničky. Těsto si rozpůlíme. Těsto vyválíme na plát a plníme, jak jsme zvyklí, pečeme v předehřáté troubě.
Hotový závin pocukrujeme.

Zajímavé tipy na závěr

Zbyly vám z oběda brambory, rýže nebo trocha omáčky? Zkuste je přidat k těstu na chleba, hned budete mít chleba rýžový nebo bramborový. Z rýže se ale nehodí ta tříbarevná. A díky omáčce získá váš chleba zajímavou chuť.
Máte kousek starého chleba? Rozdrobte ho do mísy, zalijte mlékem a nechejte dobře nasáknout, pak přidejte k surovinám na chleba a máte další zajímavý chléb, nebo si připravte pouze těsto a pak vytvarujte bochánky a pečte je v troubě.

V pekárně si chystám také všelijaké těsta – slané, sladké, vánoční, díky programu marmeláda mám marmeládu skoro bez práce. 🙂 Chleba peču každý den a tyto nejčastěji.
Pekárna je u nás na 1000% využitá. A co u vás?

jeden recept na závěr od Lien

CHLEBA BEZ HNĚTENÍ

Pozn.1: Chleba kyne 8-12 hod., takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste se nelekli, že je to moc složité.
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovat: mísu, gumovou stěrku, hrnek 250 ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv uzavyratelné objemu cca 2l).
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15 Kč. Já peču rovnou dva najednou, protože sami poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchladnout.
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádný sraní s mladou paní!!!“ Něco na tom bude, ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.

Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
– 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč. cca 250ml, mouka obyč., v případě tmavé chlebové, špaldové. Chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
– 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2 lžičky na každý chleba)
– 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
– 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
– Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…

Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). Vznikne nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou.Těsto vyndáme na pomoučněný vál a gumovou stěrkou nebo pomoučněnýma rukama roztaháme na placku cca 2-4 cm tlustou. Necháme 15 min odpočívat. Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“.
Necháme 30 min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30 min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase nahoru něčím posypat. Pečeme 30 min. při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15 min.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Pozn. redakce
Spoustu zajímavých rad, tipů i receptů můžete najít i v diskusi Domácí pekárna.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

10 pravidel, jak oblékat děti v zimě

Venku přituhuje, nejen na horách napadla sněhová pokrývka. Zatímco my poznáme, kdy je nám zima nebo naopak příliš teplo

Čtu dál →

Tipy, jak zabavit děti na zahradě v zimě i v létě

Zahrada je pro děti osobitým útočištěm, kde mohou stále něco nového objevovat. Stačí pár vychytávek, nezbytných komponentů i vhodný

Čtu dál →

Tipy na dárky pro děti podle věku – zabaví se a rozvinou dovednosti

Lámete si hlavu s tím, co potěší nastávající, novopečené či už ostřílené rodiče, respektive jejich děti? Přečtěte si naše

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (34 vyjádření)

  • Lien

    JEn ještě na upřesněnou, není to můj recept, je to celé okopírované z emailu, aby mně třeba někdo nenapadal z porušování autorských práv :-P.

  • V článku je přidán receptík od Lien s fotkou. Chleby vypadají opravdu senzačně 🙂

  • Tak mi to pošli a já to přidám i s receptem do článku.

  • Lien

    nuninko tak fotku z dnešního pečení mám, jen nevím, kam s ní 🙂

  • nuninko děkuji vyzkouším o víkendu

  • Lien

    nuninko, jo fotky tam jsou, kdyžtak mi napiš email a přepošlu ti ho v originále, nebo až budu příště péci, tak ten svůj, jen nevím jak se vkládá do diskuse pod článek.

  • Mankáš, nejlepší jsou celozrnné rohlíčky, je u toho fotka nakrájeného chleba. Já rohlíčky nestačila vyfotit, ale protože ze stejného receptu peču i chleba, přidala jsem tuto fotku. A také z pivního těsta dělám rohlíčky a jsou senzační 🙂

  • Jsem asi slepá, ale který je ten recept na housky? Jsou krásné, určitě zkusím i veku, pekárnu už mám starou, tak spíš používám jenom na těsto, chleba už se mi v ní dobře neupeče, ale těsto dělám často, vdolky, langoše…

  • Lien, díky za recept a fotka by náhodou nebyla?

  • Lien

    Dostala jsem emailem recept na chléb a je výborný takže kopíruji:
    CHLEBA BEZ HNĚTENÍ
    Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak
    v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste
    se nelekli, že je to moc složité.
    Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek
    250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv
    zavíratelné objemu cca 2l).
    Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami
    poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
    Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude,
    ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.

    Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
    – 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové
    atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
    – 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2
    lžičky na každý chleba)
    – 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
    – 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
    – Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
    Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak
    dál pracuje).
    Vznikne tohle nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou:
    ……………………………………………………………………
    Tohle na vás čeká po 8-12ti hodinách:
    (Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti,
    všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se
    případně smíříte s drobným neúspěchem ve
    formě hutnějšího chleba.)
    Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou
    stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme
    na placku cca 2-4cm tlustou.
    ……………………………………….. 1min práce
    Necháme 15min odpočívat.
    Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a
    na třetiny „zleva a zprava“.
    …………………………………….. 0,5min práce
    Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
    Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme
    troubu na 230°C a tu druhou p ůlhodinu v ní
    necháme nahřát pekáč s pokličkou.
    Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase
    nahoru něčím posypat.
    …………………………………….. 0,5min práce
    Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme
    pokličku a pečeme ještě dalších 15min
    Ty 3 minuty práce stojí za to!!!

    Dělala jsem z tmavé chlebové mouky a byl dobrý taky, droždí jsem dala dvě lžičky.

  • Matilda

    Nuninko, tvoji veku jsme pekli o víkendu už podruhé – doposud jsem pekla podle svého receptu, ale tenhle nuninčin je dovedený k dokonalosti – veka je nádherná, krásně nakynutá, uvnitř nadýchaná a měkoučká, nemá konkurenci 🙂 Obrovská pochvala, nenapadlo by mě dát citronovou šťávu do veky, trochu jsem se bála, ale teď už vím, že dohromady se vším všudy je to recept bez chybičky. S těstem se krásně pracuje a výsledek předčí očekávání.
    Ježečku, zkus to znovu, ne pokaždé se všechno z kynutého těsta povede. Hodně záleží na droždí a také na mouce.
    Dneska jdu na ten kvásek 🙂

  • ježečku a měla jsi čerstvé droždí? Já ji mám vždycky velikou.

  • Ježeček

    😀 Mati, jsi geniální, takové krásné řešení :-*
    Včera jsem dělala chleba s tou správnou moukou a bylo to super. Zatím jsem stále na malé porci, takže akorát k večeři postačil.
    Veka byla chutná, ale někde jsem udělala chybu, protože mi nechtěla moc vykynout a pak po upečení měla zákal. Ale chutnala, takže příště jdu do toho znova 🙂 *

  • Matilda

    Jéje, Ježečku, tak to teda chápu… 🙂
    Já ochutnávám jako babi 🙂 Dokonce jsem schopná sežrat půlku směsi na karbenátky rovnou z mísy, ale krotím se, omezím to jen na uždíbnutí 🙂
    Takový tatarák na topinku je pro mě opravdu lahůdka 🙂

    Pokud píšou, že kvásek smrdí, tak to nemůžu souhlasit. Vůně kvásku je příjemná, vůbec žádný smrad, musím říct, že si ho u nás doma oňuchali všichni a nikomu nesmrdí. Navíc teda Ježečku k němu nemusíš nějak moc čichat. Pokud ho nenecháš dlouho bez dozoru – třeba týden v lednici a pak se chceš přesvědčit, jestli z něj není cítit aceton.
    Ale pokud máš takhle přecitlivělý ňufák, tak to si myslím, že sama ke kvásku nedozraješ nikdy… tudíž, vidím to tak, že ho udělám doma a Ježečci přijedou na kafe :-))))

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist