V hlavní roli česnek

Rubrika: Recepty, Výživa

O léčivých účincích česneku ví každý. Je zdravý a chutný, můžeme ho použít do všech jídel. Jenom ne do těch sladkých 🙂 . Výhodou je, že si ho můžeme pěstovat na zahrádce a budeme tak mít jistotu opravdu dobrého česneku. Protože ten kupovaný je teda slabá náhražka českého česneku.

Česnek je nejcennější zeleninou vůbec. Pomáhá dezinfikovat trávicí soustavu a udržovat tak bakteriální rovnováhu. Na druhé straně je pravdou, že syrový stroužek česneku může u určitých jedinců vyvolat trávicí potíže, pálení žáhy či jiná podráždění, např. kvůli zhoršené funkci jater, slinivky či žlučníku. Statistiky dokazují, že výskyt rakoviny žaludku a tlustého střeva je nižší u těch národů, které česnek pravidelně jedí. Česnek také pomáhá při běžném nachlazení. Stačí jeden stroužek denně a chřipka nemá šanci.
Jenomže ne každý má rád česnekové aroma. Proto jej není vhodné konzumovat ve větším množství.

Česneková polévka
5–10 stroužků česneku
4 vejce
40 g škvařeného vepřového sádla
1 l vody
3 tenké krajíce starého chleba
podle chuti pažitku, kmín, majoránku, sůl

Vodu přivedeme k varu, přidáme kmín, případně i pár celých stroužků česneku a chvíli povaříme. Zbytek česneku utřete se solí a majoránkou, směs nechte chvíli odpočinout a pak jí s částí sádla vmícháme do vývaru. Chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na zbytku sádla. Na dno talíře rozklepněte vejce, které zalijte vývarem. Před podáváním navrch nasypte osmažený chleba.

Česneková pomazánka s majonézou
200 g tvrdého sýra (např. eidam)
sklenička majonézy
5 stroužků česneku

Sýr nastrouháme najemno a smícháme s majonézou a utřeným česnekem. Česnekem nešetřete.

Smetanová česneková omáčka
6 stroužků česneku
1 menší cibuli
1,5 lžíce másla
1,5 lžíce hladké mouky
500 ml hovězího vývaru
100 ml šlehačky
mletý pepř, majoránku, sůl

Na části másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme ji moukou, promícháme a upražíme světlou cibulovou jíšku. Tu za stálého míchání zalijeme horkým vývarem. Přidáme mletý pepř a sůl a vaříme asi 30 minut. Na zbylém másle krátce podusíme najemno nasekaný nebo nastrouhaný česnek, přidáme jej do omáčky a krátce povaříme. Omáčku scedíme a dochutíme solí a špetkou majoránky. Na závěr ji zjemníme šlehačkou. Skvěle se hodí k vařenému uzenému masu, pokud vynecháte majoránku, je výborná i ke kuřecímu steaku.

Studená česneková omáčka
6 stroužků česneku
2 uvařené žloutky
4 lžíce octa
2 lžíce bílého vína
5 lžic oleje
sůl

Všechny ingredience dáme do misky a rozmixujeme dohladka. Úžasná na grilování.

Česnekové máslo
2 lžíce másla
1 lžičku sekané petrželky
2 stroužky česneku
bílý mletý pepř, hrubou sůl

Změklé máslo ušleháme do pěny, přidáme utřený česnek a dochutíme solí, pepřem a pažitkou. Vzniklou směs vytvarujeme do kuliček nebo dáme do misky a dáme vychladit.
Česnekové máslo můžete dát rozpustit na plátek grilovaného masa nebo jej namažte na čerstvou bagetu.

Domácí česnekový chléb
250 g hladké mouky
150 g žitné mouky
200 g špaldové mouky
300 ml vody, 20 ml oleje
20 g čerstvého droždí
1 lžičku cukru
česnek dle chuti
mletý kmín
slunečnicová a lněná semínka

Z vody, cukru a droždí si připravíme kvásek. Všechny druhy mouky smícháme se solí, kmínem, kváskem, olejem a vodou. Vzniklé těsto důkladně propracujeme a dáme ho na půl hodiny kynout na teplé místo. Po vykynutí do těsta přimícháme slunečnicová a lněná semínka a na plátky nakrájený česnek. Těsto vytvarujeme do tvaru chleba, položíme ho na tukem potřený plech a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C deset minut, pak teplotu stáhneme na 180 °C a chléb dopečeme.

Moc dobrý je také medvědí česnek. Na zahrádce roste tak hojně, že ho zahradkáři berou jako plevel. Ale je moc dobrý. Stačí ho jemně nasekat a přidat do tvarohu a máte dobrou pomazánku. Hodí se i do polévky a můžete ho dát zmrazit.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (13 vyjádření)

  • Ježeček

    No, mě právě asi taky ne. Už tak je prťavý a ještě z něj kus dát pryč… 🙂
    My teda na tu těžkost a smrádek od žaludku až do pusy, která po česneku bývá máme takový fígl. Když dělám pomazánku, tak přidávám tvaroh a je pravda, že druhý den už není v puse, jak v polepšovně. Prý mléko to neutralizuje. *

  • Lussy

    Ježečku,
    s tím vnitřkem česneku jsem to nedávno viděla v TV, říkal to Polreich v nějakém pořadu kde griloval.
    Ale nikdy jsem to nezkoušela, mě by nebavilo ten česnek pitvat 🙂

  • Ježeček

    Jojo, Lussy, tyk jsme dostali radu, že na sucho, hlavičkou nahoru a tam, kde proudí vzduch. Takhle ho uchováváme i rok (do další sezony) a vydrží.

    Jak je to s těmi středy stroužků? Je pravda, že když se vydloubnou, tak česnek stále voní, ale není tak těžký na žaludek? Já to někde zaslechla. *

  • Lussy

    konipas, moc děkuji za radu, to by mne nenapadlo. Jdu ho hned naaranžovat :-).

  • konipas

    Lussy, jestli Vám můžu radit, i když nejsem „nuninka“ – dostala jsem tři paličky česneku, též s „natí“ a s radou dát ho paličkami vzhůru nasucho do vázy (jako suchou „kytici“) – je mu tak dobře už pár měsíců i na kuchyňské lince – neplesniví, nevysychá…

  • Lussy

    nuninko,
    prosím tě, máš nějaký tip, jak uchovat čerstvý česnek?
    Já vždycky koupila jednu max. dvě paličky a to se brzy spotřebuje.
    Ale včera jsem koupila nový čerstvý český česnek, je ho asi 8 paliček s asi 10 cm natí nebo stonkem nebo jak se to správně jmenuje :-). Tak teď nevím, co s ním, aby mi nesplesnivěl, než ho zpracuju. Díky moc.

  • JaniK, jo, jo, to se dělá 🙂

  • JanaK

    Nuniii, to se dělá?! Normálně tu slintám jak to čtu, česnek miluju v jakoliv podobě 😀

  • Já česnek dávám snad všude – do masa, do polévky, stroužek k bramborům, miluji česnekovou pomazánku……

  • Lien

    česnek moc nemusím, mám ho ráda, ale myslím, že se nadužívá. Podle mě je to „lék“ a měl by se tedy používat pokud se člověk potřebuje léčit popř. občasná prevence. Pokud bych ho jedla denně, nevím jak by mi mohl pomoci potom při nemoci, takto hned v začátcíh je schopen běžné virózy zvládat s klidovým režimem a kolikrát se ani nerozjedou.
    Osobně ho používám do jídla vždy celý a po dodělání vyndavám. Pomazánku snad ani nedělám a jedniné kam ho dávám na kousky a nechávám je česneková polévka.
    Pokud si dám topinky s česnekem, také mám podrážděný žlučník, nevím zda česnekem, tukem z topinek, nebo kombinací obojího. Pro jistotu s ním ale šetřím.

  • Jarmuschka

    Já česnek miluju, dávám ho všude (i do vaječiny), ale musím se krotit – rodina už tak nadšená není….
    Holky pálí, choť má na něj alergii – tomu pomůže, když česnek projde tepelnou úpravou.
    NO a když koukám na recepty – ta „česneková pomazánka s majonézou“ – my to známe jako sýrovou s česnekem…. Hrozně mi chutná, ale nemůžu ji – můj žlučník ji nesnáší…. Bohužel…

  • Ježeček

    My doma česnek přímo milujeme!
    Česneková pomazánka je u nás často, stejně tak i polívka.
    A medvědí česnek je přímo lahůdka! Miluju ho na chleba s máslem. Akorát teda nám na zahrádce moc neroste – nemáme stín, vysekali jsme velký strom, který byl opravdu velký a česneku už se nedaří 🙁 Ale on zase poroste, protože pařez už je opět obrostlý, takže to příjde 😉

    Jo a perlička…
    Na první rande se svým budoucím bývalým jsme šli na pizzu. Jeden si dal česnekovou a druhý tvarůžkovou 😀 Samozřejmě jsme si i vyměnili kousek, takže pak to teprve byla ta spráná první líbačka 😀 😀 *

  • bamiska

    chutné receptíky, studenou česnečku ani omáčku neznám, česnek používám ráda i do různých směsí atd.

    s medvědím česnekem opatrně, kdo ho nezná…kamarádky známý si takhle nadělal salát …skončil v nemocnici a dělil se se smrtí a to toslova, lékaži nad ním už lámali hůl, snědl něco podobného nevím co a otrávil se… 😀

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist