2. Mikrobiota ve střevech pláče
Mikrobiota je souhrnný název pro miliony a miliony organismů, které žijí v našich tělech. To, zda jsou, nebo nejsou vaše děti zdravé, z velké části závisí na tom, v jakém stavu se nachází jejich bakteriální kamarádi ve střevech.
Pokud vyhrává boj armáda zlých bakterií, střeva se poškozují a dochází až k zanícení a tvorbě zánětu. Tento zánět, který bývá dlouhotrvající, se pak může přesunout do jakékoliv části těla a způsobovat různá onemocnění (od bolestí hlavy, kloubů, zažívacích nebo psychických problémů až po alergie nebo ekzémy).
Ve střevech se také tvoří 70 % imunity, z čehož vyplývá, že neustálé dětské marodění, zvláště v zimních měsících, které většina rodičů vnímá jako nutné zlo, vůbec nutností být nemusí. Stačí vyhrát válku s nepřátelskými bakteriemi a předat vládu do rukou přátelských mikrobů.
A jak to všechno souvisí se sacharidy? Nepřátelské bakterie se živí především sacharidy a úplně největší hostinu mívají díky stravě obsahující průmyslově vyráběné cukry – sušenkami, bonbóny či sladkým pečivem jim tak uděláte velkou radost.
Více o mikrobiomu si můžete přečíst na mých stránkách v seriálu Zdravá střeva.
3. Cukr dělá z dětí závisláky
Cukr je návykový stejně jako tvrdé drogy.
Čím více ho děti jedí, tím více ho chtějí a často ještě větší a větší množství. Dobrá zpráva je, že to platí i naopak. Pokud dokážete u svých dětí zkorigovat množství přijímaných sacharidů, dojde k tomu, že je nebude tolik honit mlsná.
My jako rodiče neseme plnou zodpovědnost za to, co budou naše děti jíst. Nesouhlasím s názorem, že děti si samy dokáží poskládat svůj jídelníček tak, aby prospíval jejich zdraví. V dnešní době je nemůžeme nechat napospas toxickému prostředí, které je naprosto všude, včetně většiny školek a škol.
Osobně jsem se setkala s pětiletým dítětem, které odmítalo jíst cokoliv jiného než bonbóny a zoufalá maminka mi říkala, že neví, z čeho to dítě vlastně žije. To, jak podvyživené tělo z hlediska tuků, bílkovin, vitamínů, minerálů a dalších látek musel ten kluk mít, už si domyslíte sami. Bylo to na něm i na první pohled vidět.
Závislost se netýká jen bonbónů a dalších sladkostí, ale i pečiva či těstovin. Jsou to jen jiné formy sacharidů, které však v těle zafungují naprosto stejným způsobem.
S tím úzce souvisí další důvod, proč bychom měli cukry v jídelníčku bedlivě hlídat. Najdete ho na poslední straně tohoto článku: