Štramberské uši

Rubrika: Recepty, Výživa

Slyšte, slyšte zvěsti, dejte někdy na pověsti. Tataři byli lidi lstiví,
chovali se u nás jako diví. Řezali nám uši, asi měli černou duši.
My jsme se jich nebáli, vodu na nich seslali.
Na řadě byla velká pranice a tak nám vznikla tradice.
Dnes tuto tradici ctíme a na památku uši jíme.


Už z dálky Vás povede vůně, která se z prodejny Štramberských uší line. Nechte se jí vést, nebudete toho litovat.

Jak se pečou ušiAsi si říkáte, že takových prodejen je ve Štramberku spousta. Tak v čem by měla být tato jiná?
Ve Štramberku jsem byla již několikrát a pokaždé si domů vezeme i pověstné Štramberské uši.
Jenomže jsem pak byla zklamaná. Uši byly dobré, ale nějak to nebylo ono.
Až teď. Konečně jsem našla místo, které bylo v něčem úplně odlišné.
Malá prodejna a milý personál. Uši si zde nejenom zakoupíte, ale taky uvidíte, jak se dělají.
Uvidíte, jak vzniká spousta koleček (s posypem nebo bez), z kterých vzniknou Štramberské uši. Jak se ještě teplé sundávají z plechu a dávají se do plastových kalíšků, kde se stočí a tím získají výsledný tvar uší.
A tohle vše se děje přímo před vámi. Máte tedy 100% záruku čerstvých uší s vynikající chutí. Já to vím, já jich už vyzkoušela hodně, ale tyto byly rozhodně ty nejlepší.

Jaká je nabídka?
Štramberské uši klasické.
Klasické Štramberské uši dle tradiční a léty ověřené receptury.

Štramberské uši s lískovými ořechy
Nazdobené a ochucené drobnými kostičkami lískových ořechů.

Štramberské uši s para ořechy
Nazdobené a ochucené drobnými plátky para ořechů, které jsou velice chutné po zapečení do těsta. Výsledný efekt je u těchto exotických plodů velice chutný.

Štramberské uši arašídové
Nazdobené a ochucené rozemletými jemně slanými arašídy. Tato kombinace sladké a slané chuti je velice zajímavá a chutná. Jedná se o nejprodávnější variantu ochucených Štramberských uší.

Štramberské uši mandlové
Nazdobené a ochucené mandlovými plátky.

Štramberské uši čokoládové
Nazdobené a ochucené rozemletou čokoládou, která se během pečení krásně zalije do těsta.

Štramberské uši pro děti
Nazdobené a ochucené barevným sypáním, která se během pečení krásně zalije do těsta.

Štramberské mini uši
Klasické Štramberské uši, jenom s tím rozdílem, že jsou malinké.

A jejich specialita
Štramberské uši plněné

Tato speciální úprava je tvořena uchem naplněným dvěma druhy šlehačky, různými druhy ovoce – jahoda, ananas, mandarinka apod., strouhanou čokoládou a ovocnou polevou.

Štramberské ucho
Jedná se opravdu velké Štramberské ucho.
Nazdobené a ochucené rozemletou čokoládou, která se během pečení krásně zalije do těsta.

Recept na Štramberské uši
24 celých vajec, 3 kg cukru, 4 kg hladké mouky, směs koření (mletá skořice, hřebíček, badyán, anýz a nové koření, 11 balíčků prášku do pečiva, 1/3 naběračky karamelu, 1 l vody).
Těsto má mít konzistenci polotekuté směsi na palačinky.

Tento recept a povídání s paní Harrandovou najdete také v Knihovničce receptů květen r. 2008.

Malou prodejnu v malebném městečku Štramberk najdete na náměstí hned vedle kostela. Na trhu působí už od roku 1989 a výrobcem je rodina Harrandová.
Pokud budete mít zájem, můžete si domluvit také exurzi.
Během exkurze budete přímo v pekárně podrobně seznámeni s postupem výroby, která Vám bude názorně předvedena.
Další zajímavosti a odkazy najdete na http://stramberskeusi.webnode.cz/o-nas/
Já moc děkuji ochotnému a milému personálu, který mi dovolil vše nafotit a také souhlasil s uveřejněním tohoto článku.
DĚKUJI

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)

  • Anonymní

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat, kdybychom měli zájem o exkurzi, kolik by to stálo peněz? 🙂 Děkuji za odpověď 🙂

  • pvosa

    Skoro cítím tu vůní, mňam :-). Před 2 roky jsme byli na dovolené v tomto kraji a samozřejmě jsme navštívili i Štramberk a dokonce jsem našla i tuto prodejnu, ikdyž po náměstí je spousta prodejců. Je pěkný, když může zákazník nahlédnout do výroby.
    Kolikrát si na tu dobrotu vzpomenu.

  • Uši znám, jsem ve Štramberku velmi často, výborné pečei pan Hezký a netradiční chuť uší má i p.Šubrt, dělá je i pohankové a všelijaké jiné, než tradiční. Mám to tam moc ráda a město opravdu nádherně voní, díky za článek!

  • Ježeček

    Nuni, díííky!
    Je to pár let, kdy jsem byla v nemocici s paní z Kopřivnice, která mi dala recept na uši. Jenže jsem ho někde ztratila. A vlastně ani jednou nevyzkoušela. Je to pár dnů, kdy jsem dostala balíček uší od kamarádky a rozhodla se se situací „nemít recept“ něco udělat. Prošla jsem pár stránek na netu a hned dnes ráno Tvůj článek.
    Recept je teda trochu jiný, ale už tak bývá u všech receptů, že se liší. Já našla, že se nechá těsto 24 hod. odpočinout a pak se vyválí a vykrajují kolečka a Harrandovi mají polotekuté 🙂

    Holky, tak vyzkoušejte a napište, jak vám chutná!!! Nám teda chutnají uši moc… A ani nemusí být plněné 🙂 *

  • Ivča a Domča

    Nuninko, díky za článek! Úplně se mi sbíhají po ránu sliny:-) Dala bych si nejvíc asi ty uši plněné – specialitu, už to vidím…šlehačka, ovoce, mňam, mňam:-)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist