Slyšte, slyšte zvěsti, dejte někdy na pověsti. Tataři byli lidi lstiví,
chovali se u nás jako diví. Řezali nám uši, asi měli černou duši.
My jsme se jich nebáli, vodu na nich seslali.
Na řadě byla velká pranice a tak nám vznikla tradice.
Dnes tuto tradici ctíme a na památku uši jíme.
Už z dálky Vás povede vůně, která se z prodejny Štramberských uší line. Nechte se jí vést, nebudete toho litovat.
Asi si říkáte, že takových prodejen je ve Štramberku spousta. Tak v čem by měla být tato jiná?
Ve Štramberku jsem byla již několikrát a pokaždé si domů vezeme i pověstné Štramberské uši.
Jenomže jsem pak byla zklamaná. Uši byly dobré, ale nějak to nebylo ono.
Až teď. Konečně jsem našla místo, které bylo v něčem úplně odlišné.
Malá prodejna a milý personál. Uši si zde nejenom zakoupíte, ale taky uvidíte, jak se dělají.
Uvidíte, jak vzniká spousta koleček (s posypem nebo bez), z kterých vzniknou Štramberské uši. Jak se ještě teplé sundávají z plechu a dávají se do plastových kalíšků, kde se stočí a tím získají výsledný tvar uší.
A tohle vše se děje přímo před vámi. Máte tedy 100% záruku čerstvých uší s vynikající chutí. Já to vím, já jich už vyzkoušela hodně, ale tyto byly rozhodně ty nejlepší.
Jaká je nabídka?
Štramberské uši klasické.
Klasické Štramberské uši dle tradiční a léty ověřené receptury.
Štramberské uši s lískovými ořechy
Nazdobené a ochucené drobnými kostičkami lískových ořechů.
Štramberské uši s para ořechy
Nazdobené a ochucené drobnými plátky para ořechů, které jsou velice chutné po zapečení do těsta. Výsledný efekt je u těchto exotických plodů velice chutný.
Štramberské uši arašídové
Nazdobené a ochucené rozemletými jemně slanými arašídy. Tato kombinace sladké a slané chuti je velice zajímavá a chutná. Jedná se o nejprodávnější variantu ochucených Štramberských uší.
Štramberské uši mandlové
Nazdobené a ochucené mandlovými plátky.
Štramberské uši čokoládové
Nazdobené a ochucené rozemletou čokoládou, která se během pečení krásně zalije do těsta.
Štramberské uši pro děti
Nazdobené a ochucené barevným sypáním, která se během pečení krásně zalije do těsta.
Štramberské mini uši
Klasické Štramberské uši, jenom s tím rozdílem, že jsou malinké.
A jejich specialita
Štramberské uši plněné
Tato speciální úprava je tvořena uchem naplněným dvěma druhy šlehačky, různými druhy ovoce – jahoda, ananas, mandarinka apod., strouhanou čokoládou a ovocnou polevou.
Štramberské ucho
Jedná se opravdu velké Štramberské ucho.
Nazdobené a ochucené rozemletou čokoládou, která se během pečení krásně zalije do těsta.
Recept na Štramberské uši
24 celých vajec, 3 kg cukru, 4 kg hladké mouky, směs koření (mletá skořice, hřebíček, badyán, anýz a nové koření, 11 balíčků prášku do pečiva, 1/3 naběračky karamelu, 1 l vody).
Těsto má mít konzistenci polotekuté směsi na palačinky.
Tento recept a povídání s paní Harrandovou najdete také v Knihovničce receptů květen r. 2008.
Malou prodejnu v malebném městečku Štramberk najdete na náměstí hned vedle kostela. Na trhu působí už od roku 1989 a výrobcem je rodina Harrandová.
Pokud budete mít zájem, můžete si domluvit také exurzi.
Během exkurze budete přímo v pekárně podrobně seznámeni s postupem výroby, která Vám bude názorně předvedena.
Další zajímavosti a odkazy najdete na http://stramberskeusi.webnode.cz/o-nas/
Já moc děkuji ochotnému a milému personálu, který mi dovolil vše nafotit a také souhlasil s uveřejněním tohoto článku.
DĚKUJI
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (5 vyjádření)
Dobrý den, mohu se prosím zeptat, kdybychom měli zájem o exkurzi, kolik by to stálo peněz? 🙂 Děkuji za odpověď 🙂
Skoro cítím tu vůní, mňam :-). Před 2 roky jsme byli na dovolené v tomto kraji a samozřejmě jsme navštívili i Štramberk a dokonce jsem našla i tuto prodejnu, ikdyž po náměstí je spousta prodejců. Je pěkný, když může zákazník nahlédnout do výroby.
Kolikrát si na tu dobrotu vzpomenu.
Uši znám, jsem ve Štramberku velmi často, výborné pečei pan Hezký a netradiční chuť uší má i p.Šubrt, dělá je i pohankové a všelijaké jiné, než tradiční. Mám to tam moc ráda a město opravdu nádherně voní, díky za článek!
Nuni, díííky!
Je to pár let, kdy jsem byla v nemocici s paní z Kopřivnice, která mi dala recept na uši. Jenže jsem ho někde ztratila. A vlastně ani jednou nevyzkoušela. Je to pár dnů, kdy jsem dostala balíček uší od kamarádky a rozhodla se se situací „nemít recept“ něco udělat. Prošla jsem pár stránek na netu a hned dnes ráno Tvůj článek.
Recept je teda trochu jiný, ale už tak bývá u všech receptů, že se liší. Já našla, že se nechá těsto 24 hod. odpočinout a pak se vyválí a vykrajují kolečka a Harrandovi mají polotekuté 🙂
Holky, tak vyzkoušejte a napište, jak vám chutná!!! Nám teda chutnají uši moc… A ani nemusí být plněné 🙂 *
Nuninko, díky za článek! Úplně se mi sbíhají po ránu sliny:-) Dala bych si nejvíc asi ty uši plněné – specialitu, už to vidím…šlehačka, ovoce, mňam, mňam:-)
Mobile Sliding Menu