Ryby v dětském jídelníčku

Rubrika: Výživa, Zdravá výživa

Ryby jsou důležitou součástí dětského jídelníčku. Pravidelným podáváním ryby můžeme snížit riziko vzniku ekzému. Ryby se vyznačují vysokým obsahem kvalitních bílkovin a dalších důležitých živin, které by v dětském jídelníčku neměly chybět. Bohužel ne všechny děti mají rybu rády.


Problémem mohou být totiž kosti. Já mám rybu ráda, děláme ji často, ale kosti mi vadí hodně. Další důvod, proč děti nechtějí konzumovat rybu je, že jim to „nevoní“. Proto rybu před přípravou nejprve dobře umyjte a naložte alespoň na hodinu do mléka. Tím rybu zbavíte zápachu. Zkuste dětem nabídnout rybu, která má méně kostí, nebo je před přípravou odstraňte. Kupujte kvalitní ryby, nejlépe čerstvé a zkuste nechat děti s přípravou pomáhat.

Krémová rybí polévka
200 g ryby
1 l vody
2 lžíce oleje
3 dkg másla
3 dkg hladké mouky
malá cibulka
půl citronu

Kousky rybího filé rychle opečeme na oleji. Uděláme máslovou jíšku. Filé, jíšku, cibuli a polovinu osolené vody pomixujeme. Vlijeme do hrnce, přidáme zbytek vody a 20 minut vaříme. Do hotové polévky vmícháme trochu zelené petrželky a zakápneme citrónovou šťávou.
Hotovou polévku můžeme posypat jarní cibulkou.

Rybí karbanátky pro děti
50 g rybího filé
stejné množství vařených brambor (stačí jeden malý)
10 g čerstvé strouhanky
1 lžíce oleje
půlka rozšlehaného vejce
trošičku sůli a bylinky – petrželku, majoránku, klidně i špetku česneku

Rybu uvaříme do měkka, ale nesmí se rozpadat, ještě ji budeme dosmažovat. Vybereme kostičky a rybu na jemno nasekáme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme nebo drobně nakrájíme. Obojí smícháme. Vmícháme vejce, sůl, bylinky, olej a nakonec strouhanku – to proto, že je jí někdy potřeba více , někdy méně – přidáme jí tolik, aby se vytvořila tvárná hmota na vytvoření karbanátků – tak, aby se nerozpadaly. Vlhkou rukou tvoříme nejdřív kuličky, ty zploštíme na karbanátek, obalíme trochu ještě ve zbylé strouhance a smažíme na rozpáleném oleji dorůžova. Necháme na ubrousku okapat od přebytečného tuku. Podáváme z bramborovou kaší a kompotem.

Rybí pyré pro děti
Rybí maso, např. filé, pstruh, candát
100 g veky
1/2 šálku mléka
1 hrnek petrželky
1/2 lžičky másla
voda

Rybí maso podusíme ve vlastní šťávě, můžeme trochu podlít. Trvá to asi 15 minut. Potom rozdělíme na jednotlivé lupínky a opatrně vybereme případné kosti.
Veku necháme rozmočit v mléce. Obojí rozmixujeme i s petrželkou. Urovnáme do hrnečku nebo zapékací misky, přikryjeme, postavíme do nádoby s horkou vodou a ještě 15 minut pod pokličkou vaříme.
Podáváme s čerstvou rajčatovou šťávou: Zralé rajče oloupeme a prolisujeme. Malinko přisolíme.

Pečená ryba s jogurtem
4 porce ryby
4 stroužky česneku
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička skořice
1/2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky mletého kmínu
2 lžičky kari
1 Jihočeský bílý jogurt Nature
2 rajčata
nasekaná petrželka
citrónová šťáva
máslo

Nejdříve si připravíme marinádu. Do jogurtu přidáme utřený česnek, zázvor, papriku, kari, kmín a sůl. Marinádu nalijeme na ryby a necháme v chladničce asi 2 hodiny marinovat.
Ryby opečeme na rozehřátém másle, přelijeme zbytkem marinády a přidáme nakrájená rajčata a nasekanou petrželku.
Podlijeme vodou a vše dusíme do měkka. Na závěr pokapeme citrónovou šťávou a podáváme s rýží.

Vařená ryba s hráškovým pyré a dušenou mrkví
Bramborové pyré
brambory
steril. hrášek
extra viržin olivový olej
mléko nebo trocha smetany
máslo na zjemnění
Ryba:
filety z kapra nebo jiné ryby
200 ml zeleninového vývaru
sůl
máslo
Mrkev
na jednu mrkev ½ lžičky cukru a lžička másla
sůl

Brambory uvaříme v osolené vodě a jakmile změknou, sundáme je z plotny a přidáme hrášek, aby se ohřál. Necháme dojít. Pak slijeme vodu, přidáme olej a rozšťoucháme brambory i s hráškem. Přidáme mléko + máslo a pak umixujeme na pyré.
Rybu osolíme, potřeme máslem, zavineme a propíchneme špejlí, aby držel tvar. Vaříme ve vývaru cca 10 minut. Karotku podusíme na másle, přidáme cukr a trochu soli. Dusíme, dokud nezměkne. Podáváme s bramborovým pyré.

Krémový losos s brokolicí
400 g lososa,
citrónová šťáva
bylinková sůl
400 g brokolice
100 ml sladké smetany

Maso z lososa nakrájíme na kousky, pokapeme je citrónovou šťávou, posypeme je bylinkovou solí a dáme do hrnce. Zalijeme několika lžícemi vody, podusíme asi 30 minut a pak přidáme růžičky brokolice a přilijeme smetanu. Vše dobře promícháme a společně na mírném plameni dusíme ještě asi 10 minut. Podáváme s vařeným bramborem.

Bramborový guláš s rybou
400 g brambor
olej
1 menší cibule
1 lžička mleté sladké papriky
½ lžičky mletého kmínu
špetka česnekového prášku
300 g mražené tresky či jiné ryby
2 lžíce celozrnné mouky
bylinková sůl

Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli, posypeme ji mletou sladkou paprikou, mletým kmínem a česnekovým práškem. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a vše zalijeme 800 ml vody. Přivedeme k varu a přidáme celozrnnou mouku rozmíchanou ve studené vodě a na kousky nakrájenou rybu. Vše uvaříme doměkka a dochutíme bylinkovou solí.

Jemné rybí knedlíčky ve smetanové omáčce
500 g filet z pangasia (nebo jiné bílé ryby)
2 krajíce bílého chleba bez kůrky
1 malá bílá cibule
2 vejce
jemná strouhanka na zahuštění
1 lžička citrónové šťávy
200 ml sladké 12% smetany
zelená petrželka
sůl

Rybu dáme do mixéru a spolu s pokrájeným chlebem, nakrájenou cibulí, vejci a citrónovou šťávou vše rozmixujeme. Směs dáme do mísy a podle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty utvoříme malé knedlíčky a dáme je na chvíli vychladit do ledničky. Mezitím si zahřejeme smetanu se 100 ml vody, osolíme ji a přidáme najemno nasekanou zelenou petrželku. Do takto připravené bublající omáčky dáme vařit rybí knedlíčky. Podle velikosti je vaříme asi 8-10 minut.

Rybí pomazánka
300 g vařeného nebo pečeného rybího masa
olej
3 lžíce jemně nastrouhaného celeru
1 jablko
citrónová šťáva
sůl
100 g sojanézy
čerstvá zelenina a zelená petrželka na ozdobu

Filé pokrájíme na drobné kousky. Přidáme nastrouhaný celer, jemně nastrouhané jablko a zakapeme citrónovou šťávou. Vmícháme sojanézu a dochutíme solí. Namažeme na tmavý chleba a ozdobíme kouskem čerstvé zeleniny a zelenou petrželkou.

Rybí pomazánka s lučinou
1 konzerva ryb
1 Lučina
2 lžíce pomazánkového másla
2 lžíce bílého jogurtu
1 malá cibule
jemná hořčice
sůl

V míse rozmícháme Lučinu s pomazánkovým máslem a bílým jogurtem dohladka. Přidáme na velmi drobno nakrájenou cibuli. Z ryb slijeme přebytečný olej nebo vodu, rybičky rozmačkáme vidličkou a přidáme je do mísy k ostatním surovinám. Směs dochutíme hořčicí a solí. Pomazánku mažeme na celozrnné pečivo a ozdobíme libovolnou čerstvou zeleninou.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist