V předchozím článku jsme si povídali o přípravě sladkostí se zaměřením na jejich kvalitu. Je na čase si uvést i nějaké recepty pro inspiraci. Ty pocházejí od šéfcukrářky Café Imperial Kateřiny Fornůskové…
1l smetany 33-35%
400 g čokolády (kvalitní) – podle chuti – např. 200 g hořké a 200 g bílé
100 ml cukerného rozvaru (připraví se v kastrůlku – do varu se přivede cukr smíchaný s malým množstvím vody tak, aby se nám vytvořila řidší kašička)
4 žloutky
Žloutky s cukerným rozvarem vyšleháme ve vodní lázni. Čokoládu (čokolády) rozpustíme ve vodní lázni. Vyšleháme šlehačku. Žloutky a čokoládu spojíme (příp. polovinu žloutků do každé čokolády). Postupně zlehka zamícháme smetanu.
Prokládáme střídavě tmavou a světlou vrstvu.
Tip: Dezert můžete připravit do skla, nebo využijete korpus (cca 300 g nastrouhaných sušenek a 200 g másla, jež smícháte a namačkáte do formy), na který dáte podle vrstev čokoládovou směs.
500 g tvarohu
200 g cukru krupice
Van. prášek 2 lžíce
2 vejce
200 ml smetany
1x lusk. van.
2 balení sušenek (cca 300 g)
250 g másla
Nastrouhané sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a vytvoříme vymačkáním do formy korpus. Tvaroh, cukr, vanilkový prášek a vejce smícháme. Smetanu vyšleháme a přidáme do tvarohu.
Pečeme na 150 st. cca 30-40 min.
Tip: Hotový dezert můžeme ozdobit čokoládovými hoblinami.
Dobrou chuť!
Více receptů nejen na přípravu sladkých dobrot, ale i třeba pro zdravou snídani, najdete na www.bileplus.cz.
Napsal/a: Iveta Pešková
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)
aha, to mě nikdy nenapalo, máme teda domácí, ale mě to nenapadá ani u kupovaných a to si občas syrové žloutky normálně dáme
stačí ta vodní lázeň?
salmonela?
proč strach z vajec
Mńam, jí už očima.:)
Toho 1.ho receptu bych se asi bála (i v případě domácích vajec)-nebo není třeba? Myslím kvůle těm syrovým vajíčkům-pro děti, těhotné, či kojící ženy asi určité ryziko? A navíc tolik dobré čokolády bych snědla raději jen tak 🙂
Mám někde schovaný čokoládový recept od Novotného (mlaskačka), také mňamka a stačla jen čokoláda na vaření, ale bohužel, také ze syrových vajíček, takže už jsem ho léta pro jistotu neokusila.
Ale ten druhý recept by třebas stál i za hřích:-) Vanilkový prášek bych řekla, že je vanilkový cukr a ten lusk bych si asi odpustila a dala tzam víc toho v. cukru.., určitě se tím nemůže nic zkazit, jen to hold bude vanilkové jen jako (ale kdo je dnes zvyklý na ne jen jako vanilkovou chuť, že)
Vypadá to úžasně! Vždy mi vrtalo hlavou, jaké korpusy se na tyto věci používají a o sušenkových slýchám stále častěji. Pokud si naježím vytoužený robot, tak budu šlehat a péct jako vzteklá :-D.MarieB
Já mám dotaz… co znamená „vanilkový prášek“? Je to vanilkový puding, nebo to je vanilkový cukr, nebo něco jiného?????
hmmmmm, taky bych si dala 🙂
mnam 😀 kalorické, na kapsu náročné ale ochutnala bych…třeba i vyzkouším
Mobile Sliding Menu